Halloween pite
Hozzávalók
Tésztához:
350 g búzaliszt
1 késhegynyi Dr. Oetker Sütőpor
1 csapott teáskanál só
175 g lágy vaj vagy margarin
1 darab tojásfehérje (közepes méretű)
50 ml tej
Ezenkívül:
750 g sütőtök
1 vöröshagyma
2 evőkanál napraforgó olaj
só ízlés szerint
kevés őrölt bors
2 teáskanál zöldfűszer-keverék
150 g főtt sonka
3 darab tojás (közepes méretű)
125 ml tejszín
1 csapott evőkanál Dr. Oetker Étkezési Keményítő
100 g reszelt sajt (pl. ementáli típusú vagy parmezán)
3 evőkanál tökmag
Kenéshez, díszítéshez:
1 darab tojássárgája (közepes méretű)
1 evőkanál tej
kevés tökmag a díszítéshez
Elkészítés
Előkészítés:
A Halloween pite sütemény hozzávalóit pontosan kimérjük és előkészítjük.
A sütőtököt felszeleteljük, meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, és a sütőtök húsát apró kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A sonkát felkockázzuk. A pie sütőformát kivajazzuk. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
A sütőtököt felszeleteljük, meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, és a sütőtök húsát apró kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A sonkát felkockázzuk. A pie sütőformát kivajazzuk. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Az olajat egy főzőedényben felforrósítjuk, és a hagymát üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a sütőtököt, a sót, a borsot, egy teáskanál zöldfűszer-keveréket és a zöldséglevest, és fedő alatt, közepes lángon 10 percig pároljuk. Majd a tűzről levéve pürésítjük, és hagyjuk kihűlni.
A lisztet a sütőporral elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel először alacsonyabb majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává keverjük. A tésztát gömb alakúvá formázzuk, és fóliába csomagolva 20 percre hűtőszekrénybe helyezzük.
A tészta egyharmad részét enyhén lisztezett munkalapon kb. 28 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, és a sütőformába helyezzük. A tésztalapot villával több helyen megszúrjuk, és a sütemény tésztáját elősütjük.
Sütési idő: kb. 15 perc
Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Az elősütött tésztát a sütőformában hagyjuk hűlni.
A maradék tészta egyharmadát kinyújtjuk, és kb. 3 cm peremet képezve az elősütött tészta köré, a sütőforma falára nyomkodjuk.
A sonkát, a tojást, a tejszínt, a maradék zöldfűszer-keveréket, az étkezési keményítőt, a sajtot és a tökmagot a sütőtök püréhez adjuk, jól elkeverjük, és a tésztalapon egyenletesen elsimítjuk. A maradék tésztát kb. 28 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, és a töltelékre helyezzük (a túlnyúló tésztaszéleket levágjuk).
A tojássárgáját a tejjel felverjük, és a tésztát tetejét megkenjük vele. (Díszítésként a tésztaszél maradékból Halloween motívumokat vágunk ki, és a sütemény tetejére helyezzük. A motívumokat is megkenjük tojássárgájával.) ízlés szerint tökmaggal megszórjuk. Majd a sütőformát a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 45 perc
A lisztet a sütőporral elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel először alacsonyabb majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává keverjük. A tésztát gömb alakúvá formázzuk, és fóliába csomagolva 20 percre hűtőszekrénybe helyezzük.
A tészta egyharmad részét enyhén lisztezett munkalapon kb. 28 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, és a sütőformába helyezzük. A tésztalapot villával több helyen megszúrjuk, és a sütemény tésztáját elősütjük.
Sütési idő: kb. 15 perc
Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Az elősütött tésztát a sütőformában hagyjuk hűlni.
A maradék tészta egyharmadát kinyújtjuk, és kb. 3 cm peremet képezve az elősütött tészta köré, a sütőforma falára nyomkodjuk.
A sonkát, a tojást, a tejszínt, a maradék zöldfűszer-keveréket, az étkezési keményítőt, a sajtot és a tökmagot a sütőtök püréhez adjuk, jól elkeverjük, és a tésztalapon egyenletesen elsimítjuk. A maradék tésztát kb. 28 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, és a töltelékre helyezzük (a túlnyúló tésztaszéleket levágjuk).
A tojássárgáját a tejjel felverjük, és a tésztát tetejét megkenjük vele. (Díszítésként a tésztaszél maradékból Halloween motívumokat vágunk ki, és a sütemény tetejére helyezzük. A motívumokat is megkenjük tojássárgájával.) ízlés szerint tökmaggal megszórjuk. Majd a sütőformát a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 45 perc
Tippek:
A sütőtök helyett cukkínit, a zöldfűszerek helyett kaprot, a tökmag helyett pedig fenyőmagot is felhasználhatunk a Halloween pite sütemény elkészítéséhez.
A frissensült pite ízét visszavarázsolhatjuk, ha fogyasztás előtt kb. 10 percre sütési hőmérsékleten felmelegítjük.
A kinyújtott felső tésztalapból készíthetünk Halloween maszkot a szemek, száj, orr kivágásával. A tésztamaradékot újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és a maszk kontúrját (szem, száj, orr) is elkészítjük.
A frissensült pite ízét visszavarázsolhatjuk, ha fogyasztás előtt kb. 10 percre sütési hőmérsékleten felmelegítjük.
A kinyújtott felső tésztalapból készíthetünk Halloween maszkot a szemek, száj, orr kivágásával. A tésztamaradékot újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és a maszk kontúrját (szem, száj, orr) is elkészítjük.
Kedvencnek jelölöm
Halloween pite
Hozzávalók
kb. 12 szelet elkészítéséhez
Tésztához:
350 g búzaliszt
1 késhegynyi Dr. Oetker Sütőpor
1 csapott teáskanál só
175 g lágy vaj vagy margarin
1 darab tojásfehérje (közepes méretű)
50 ml tej
Ezenkívül:
750 g sütőtök
1 vöröshagyma
2 evőkanál napraforgó olaj
só ízlés szerint
kevés őrölt bors
2 teáskanál zöldfűszer-keverék
150 g főtt sonka
3 darab tojás (közepes méretű)
125 ml tejszín
1 csapott evőkanál Dr. Oetker Étkezési Keményítő
100 g reszelt sajt (pl. ementáli típusú vagy parmezán)
3 evőkanál tökmag
Kenéshez, díszítéshez:
1 darab tojássárgája (közepes méretű)
1 evőkanál tej
kevés tökmag a díszítéshez
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A Halloween pite sütemény hozzávalóit pontosan kimérjük és előkészítjük.
A sütőtököt felszeleteljük, meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, és a sütőtök húsát apró kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A sonkát felkockázzuk. A pie sütőformát kivajazzuk. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
A sütőtököt felszeleteljük, meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, és a sütőtök húsát apró kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A sonkát felkockázzuk. A pie sütőformát kivajazzuk. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Az olajat egy főzőedényben felforrósítjuk, és a hagymát üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a sütőtököt, a sót, a borsot, egy teáskanál zöldfűszer-keveréket és a zöldséglevest, és fedő alatt, közepes lángon 10 percig pároljuk. Majd a tűzről levéve pürésítjük, és hagyjuk kihűlni.
A lisztet a sütőporral elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel először alacsonyabb majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává keverjük. A tésztát gömb alakúvá formázzuk, és fóliába csomagolva 20 percre hűtőszekrénybe helyezzük.
A tészta egyharmad részét enyhén lisztezett munkalapon kb. 28 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, és a sütőformába helyezzük. A tésztalapot villával több helyen megszúrjuk, és a sütemény tésztáját elősütjük.
Sütési idő: kb. 15 perc
Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Az elősütött tésztát a sütőformában hagyjuk hűlni.
A maradék tészta egyharmadát kinyújtjuk, és kb. 3 cm peremet képezve az elősütött tészta köré, a sütőforma falára nyomkodjuk.
A sonkát, a tojást, a tejszínt, a maradék zöldfűszer-keveréket, az étkezési keményítőt, a sajtot és a tökmagot a sütőtök püréhez adjuk, jól elkeverjük, és a tésztalapon egyenletesen elsimítjuk. A maradék tésztát kb. 28 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, és a töltelékre helyezzük (a túlnyúló tésztaszéleket levágjuk).
A tojássárgáját a tejjel felverjük, és a tésztát tetejét megkenjük vele. (Díszítésként a tésztaszél maradékból Halloween motívumokat vágunk ki, és a sütemény tetejére helyezzük. A motívumokat is megkenjük tojássárgájával.) ízlés szerint tökmaggal megszórjuk. Majd a sütőformát a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 45 perc
A lisztet a sütőporral elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel először alacsonyabb majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává keverjük. A tésztát gömb alakúvá formázzuk, és fóliába csomagolva 20 percre hűtőszekrénybe helyezzük.
A tészta egyharmad részét enyhén lisztezett munkalapon kb. 28 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, és a sütőformába helyezzük. A tésztalapot villával több helyen megszúrjuk, és a sütemény tésztáját elősütjük.
Sütési idő: kb. 15 perc
Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Az elősütött tésztát a sütőformában hagyjuk hűlni.
A maradék tészta egyharmadát kinyújtjuk, és kb. 3 cm peremet képezve az elősütött tészta köré, a sütőforma falára nyomkodjuk.
A sonkát, a tojást, a tejszínt, a maradék zöldfűszer-keveréket, az étkezési keményítőt, a sajtot és a tökmagot a sütőtök püréhez adjuk, jól elkeverjük, és a tésztalapon egyenletesen elsimítjuk. A maradék tésztát kb. 28 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, és a töltelékre helyezzük (a túlnyúló tésztaszéleket levágjuk).
A tojássárgáját a tejjel felverjük, és a tésztát tetejét megkenjük vele. (Díszítésként a tésztaszél maradékból Halloween motívumokat vágunk ki, és a sütemény tetejére helyezzük. A motívumokat is megkenjük tojássárgájával.) ízlés szerint tökmaggal megszórjuk. Majd a sütőformát a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 45 perc
Tippek:
A sütőtök helyett cukkínit, a zöldfűszerek helyett kaprot, a tökmag helyett pedig fenyőmagot is felhasználhatunk a Halloween pite sütemény elkészítéséhez.
A frissensült pite ízét visszavarázsolhatjuk, ha fogyasztás előtt kb. 10 percre sütési hőmérsékleten felmelegítjük.
A kinyújtott felső tésztalapból készíthetünk Halloween maszkot a szemek, száj, orr kivágásával. A tésztamaradékot újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és a maszk kontúrját (szem, száj, orr) is elkészítjük.
A frissensült pite ízét visszavarázsolhatjuk, ha fogyasztás előtt kb. 10 percre sütési hőmérsékleten felmelegítjük.
A kinyújtott felső tésztalapból készíthetünk Halloween maszkot a szemek, száj, orr kivágásával. A tésztamaradékot újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és a maszk kontúrját (szem, száj, orr) is elkészítjük.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?