Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Halloween pite

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Tapasztalatot kíván
Adag kb. 12 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 12 szelet elkészítéséhez

Tésztához:

350 g búzaliszt
1 késhegynyi Dr. Oetker Sütőpor
1 csapott teáskanál só
175 g lágy vaj vagy margarin
1 darab tojásfehérje (közepes méretű)
50 ml tej

Ezenkívül:

750 g sütőtök
1 vöröshagyma
2 evőkanál napraforgó olaj
só ízlés szerint
kevés őrölt bors
2 teáskanál zöldfűszer-keverék
150 g főtt sonka
3 darab tojás (közepes méretű)
125 ml tejszín
1 csapott evőkanál Dr. Oetker Étkezési Keményítő
100 g reszelt sajt (pl. ementáli típusú vagy parmezán)
3 evőkanál tökmag

Kenéshez, díszítéshez:

1 darab tojássárgája (közepes méretű)
1 evőkanál tej
kevés tökmag a díszítéshez
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A Halloween pite sütemény hozzávalóit pontosan kimérjük és előkészítjük.
A sütőtököt felszeleteljük, meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, és a sütőtök húsát apró kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A sonkát felkockázzuk. A pie sütőformát kivajazzuk. A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)

Elkészítés:

Az olajat egy főzőedényben felforrósítjuk, és a hagymát üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a sütőtököt, a sót, a borsot, egy teáskanál zöldfűszer-keveréket és a zöldséglevest, és fedő alatt, közepes lángon 10 percig pároljuk. Majd a tűzről levéve pürésítjük, és hagyjuk kihűlni.

A lisztet a sütőporral elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel először alacsonyabb majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává keverjük. A tésztát gömb alakúvá formázzuk, és fóliába csomagolva 20 percre hűtőszekrénybe helyezzük.

A tészta egyharmad részét enyhén lisztezett munkalapon kb. 28 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, és a sütőformába helyezzük. A tésztalapot villával több helyen megszúrjuk, és a sütemény tésztáját elősütjük.

Sütési idő: kb. 15 perc

Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Az elősütött tésztát a sütőformában hagyjuk hűlni.

A maradék tészta egyharmadát kinyújtjuk, és kb. 3 cm peremet képezve az elősütött tészta köré, a sütőforma falára nyomkodjuk.

A sonkát, a tojást, a tejszínt, a maradék zöldfűszer-keveréket, az étkezési keményítőt, a sajtot és a tökmagot a sütőtök püréhez adjuk, jól elkeverjük, és a tésztalapon egyenletesen elsimítjuk. A maradék tésztát kb. 28 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, és a töltelékre helyezzük (a túlnyúló tésztaszéleket levágjuk).

A tojássárgáját a tejjel felverjük, és a tésztát tetejét megkenjük vele. (Díszítésként a tésztaszél maradékból Halloween motívumokat vágunk ki, és a sütemény tetejére helyezzük. A motívumokat is megkenjük tojássárgájával.) ízlés szerint tökmaggal megszórjuk. Majd a sütőformát a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.

Sütési idő: kb. 45 perc

Tippek:

A sütőtök helyett cukkínit, a zöldfűszerek helyett kaprot, a tökmag helyett pedig fenyőmagot is felhasználhatunk a Halloween pite sütemény elkészítéséhez.
A frissensült pite ízét visszavarázsolhatjuk, ha fogyasztás előtt kb. 10 percre sütési hőmérsékleten felmelegítjük.
A kinyújtott felső tésztalapból készíthetünk Halloween maszkot a szemek, száj, orr kivágásával. A tésztamaradékot újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és a maszk kontúrját (szem, száj, orr) is elkészítjük.
A Halloween pite mindenszentek idején kerülhet az asztalra, mint a jeles naphoz  köthető sütemény.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!