Hamburger zsemle
Hozzávalók
Tepsihez:
sütőpapír
Tésztához:
125 ml tej
125 ml víz
80 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant élesztő
30 g cukor
1 ½ teáskanál só
1 darab tojás (M-es)
1 darab tojásfehérje (M-es)
Kenéshez:
1 darab tojássárgája (M-es)
1 evőkanál tej
Szóráshoz:
szezámmag
Elkészítés
Előkészítés:
Az élesztős tésztához a tejet és a vizet felmelegítjük, a vajat vagy margarint felolvasztjuk benne.
Elkészítés:
Tészta:
Óvatosan keverjük össze a lisztet és az élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kb. 1 órán át kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete.
Közben sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit (kb. 35x40 cm).
Formázás:
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át röviden a tésztát. Osszuk 8 egyenlő darabra. Formázzuk a tésztadarabokat kerek golyókká. Helyezzük a tepsire és kissé lapítsuk el. Fedjük le, és hagyjuk még egyszer kelni kb. 45 percig. A 30 perces kelesztési idő után melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Verjük fel a tojássárgáját a tejjel. Kenjük meg a keverékkel a zsemléket, és szórjuk meg szezámmaggal. A tepsit tegyük a sütő alsó részébe és süssük meg a zsemléket.
Sütési idő: 15-20 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A zsemléket a sütőpapírral együtt szedjük ki egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni.
Óvatosan keverjük össze a lisztet és az élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kb. 1 órán át kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete.
Közben sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit (kb. 35x40 cm).
Formázás:
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át röviden a tésztát. Osszuk 8 egyenlő darabra. Formázzuk a tésztadarabokat kerek golyókká. Helyezzük a tepsire és kissé lapítsuk el. Fedjük le, és hagyjuk még egyszer kelni kb. 45 percig. A 30 perces kelesztési idő után melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Verjük fel a tojássárgáját a tejjel. Kenjük meg a keverékkel a zsemléket, és szórjuk meg szezámmaggal. A tepsit tegyük a sütő alsó részébe és süssük meg a zsemléket.
Sütési idő: 15-20 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A zsemléket a sütőpapírral együtt szedjük ki egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni.
Tippek:
A zsemléket remekül lehet fagyasztani. A legjobb, ha előre megsütjük őket, félbevágjuk, lefagyasztjuk, és soha többé nem veszünk burgerzsemlét! Ezután egyszerűen süssük a fagyasztott burgerzsemléket a fent megadott sütési hőmérsékleten kb. 5 percig.
A zsemléhez nagyon jól illik a feketekömény. Szórjunk egy kis fekete köményt a zsemlére, miután megkentük a tojással és a tejjel.
A zsemléhez nagyon jól illik a feketekömény. Szórjunk egy kis fekete köményt a zsemlére, miután megkentük a tojással és a tejjel.
Kedvencnek jelölöm
Hamburger zsemle
Hozzávalók
8 darab elkészítéséhez
Tepsihez:
sütőpapír
Tésztához:
125 ml tej
125 ml víz
80 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
30 g cukor
1 ½ teáskanál só
1 darab tojás (M-es)
1 darab tojásfehérje (M-es)
Kenéshez:
1 darab tojássárgája (M-es)
1 evőkanál tej
Szóráshoz:
szezámmag
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Az élesztős tésztához a tejet és a vizet felmelegítjük, a vajat vagy margarint felolvasztjuk benne.
Elkészítés:
Tészta:
Óvatosan keverjük össze a lisztet és az élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kb. 1 órán át kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete.
Közben sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit (kb. 35x40 cm).
Formázás:
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át röviden a tésztát. Osszuk 8 egyenlő darabra. Formázzuk a tésztadarabokat kerek golyókká. Helyezzük a tepsire és kissé lapítsuk el. Fedjük le, és hagyjuk még egyszer kelni kb. 45 percig. A 30 perces kelesztési idő után melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Verjük fel a tojássárgáját a tejjel. Kenjük meg a keverékkel a zsemléket, és szórjuk meg szezámmaggal. A tepsit tegyük a sütő alsó részébe és süssük meg a zsemléket.
Sütési idő: 15-20 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A zsemléket a sütőpapírral együtt szedjük ki egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni.
Óvatosan keverjük össze a lisztet és az élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kb. 1 órán át kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete.
Közben sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit (kb. 35x40 cm).
Formázás:
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át röviden a tésztát. Osszuk 8 egyenlő darabra. Formázzuk a tésztadarabokat kerek golyókká. Helyezzük a tepsire és kissé lapítsuk el. Fedjük le, és hagyjuk még egyszer kelni kb. 45 percig. A 30 perces kelesztési idő után melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Verjük fel a tojássárgáját a tejjel. Kenjük meg a keverékkel a zsemléket, és szórjuk meg szezámmaggal. A tepsit tegyük a sütő alsó részébe és süssük meg a zsemléket.
Sütési idő: 15-20 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A zsemléket a sütőpapírral együtt szedjük ki egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni.
Tippek:
A zsemléket remekül lehet fagyasztani. A legjobb, ha előre megsütjük őket, félbevágjuk, lefagyasztjuk, és soha többé nem veszünk burgerzsemlét! Ezután egyszerűen süssük a fagyasztott burgerzsemléket a fent megadott sütési hőmérsékleten kb. 5 percig.
A zsemléhez nagyon jól illik a feketekömény. Szórjunk egy kis fekete köményt a zsemlére, miután megkentük a tojással és a tejjel.
A zsemléhez nagyon jól illik a feketekömény. Szórjunk egy kis fekete köményt a zsemlére, miután megkentük a tojással és a tejjel.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?