Húsvéti kalács
Hozzávalók
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
sütőpapír
Tésztához:
250 ml tej
100 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant élesztő
50 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 tasak Dr. Oetker Finesse Reszelt citromhéj
1 darab tojás (M-es)
1 darab tojásfehérje (M-es)
100 g aprított mandula vagy mandulaszelet
100 g kandírozott narancshéj
100 g kandírozott citromhéj
100 g mazsola
Kenéshez:
1 darab tojássárgája (M-es)
1 evőkanál tej
Elkészítés
Előkészítés:
A tésztához melegítsük fel a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint.
Elkészítés:
Tészta:
Öntsük a lisztet egy keverőtálba és keverjük hozzá az élesztőt. Adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a búzalisztet, a tojást, a tojásfehérjét és a langyos tej-zsír keveréket, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, hogy sima tésztát kapjunk. Végül gyúrjuk bele a mandulát, a kandírozott narancshéjat, a kandírozott citromhéjat és a mazsolát. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg a tészta láthatóan megnő.
Béleljük ki a tepsit a sütőpapírral.
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk össze, majd formázzunk a tésztából egy kerek cipót (Ø kb. 18 cm). Tegyük az előkészített tepsire, fedjük le, és hagyjuk kelni további kb. 15-20 percig.
Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tojássárgáját verjük fel egy villával és keverjük össze a tejjel. A cipót keresztben vágjuk be, nem túl mélyen, és kenjük meg a tejes tojássárgájával. A tepsit tegyük a sütő alsó részébe és süssük meg a kalácsot.
Sütési idő: kb. 45-48 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A húsvéti kalácsot a sütőpapírral együtt tegyük egy süteményrácsra rácsra, és hagyjuk kihűlni.
Öntsük a lisztet egy keverőtálba és keverjük hozzá az élesztőt. Adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a búzalisztet, a tojást, a tojásfehérjét és a langyos tej-zsír keveréket, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, hogy sima tésztát kapjunk. Végül gyúrjuk bele a mandulát, a kandírozott narancshéjat, a kandírozott citromhéjat és a mazsolát. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg a tészta láthatóan megnő.
Béleljük ki a tepsit a sütőpapírral.
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk össze, majd formázzunk a tésztából egy kerek cipót (Ø kb. 18 cm). Tegyük az előkészített tepsire, fedjük le, és hagyjuk kelni további kb. 15-20 percig.
Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tojássárgáját verjük fel egy villával és keverjük össze a tejjel. A cipót keresztben vágjuk be, nem túl mélyen, és kenjük meg a tejes tojássárgájával. A tepsit tegyük a sütő alsó részébe és süssük meg a kalácsot.
Sütési idő: kb. 45-48 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A húsvéti kalácsot a sütőpapírral együtt tegyük egy süteményrácsra rácsra, és hagyjuk kihűlni.
Tippek:
A kandírozott citromhéjat és a kandírozott narancshéjat tetszés szerint apróra vághatjuk.
A húsvéti kalács lefagyasztható.
A húsvéti kalács lefagyasztható.
Kedvencnek jelölöm
Húsvéti kalács
Hozzávalók
kb. 30 szelet elkészítéséhez
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
sütőpapír
Tésztához:
250 ml tej
100 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
50 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 darab tojás (M-es)
1 darab tojásfehérje (M-es)
100 g aprított mandula vagy mandulaszelet
100 g kandírozott narancshéj
100 g kandírozott citromhéj
100 g mazsola
Kenéshez:
1 darab tojássárgája (M-es)
1 evőkanál tej
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A tésztához melegítsük fel a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint.
Elkészítés:
Tészta:
Öntsük a lisztet egy keverőtálba és keverjük hozzá az élesztőt. Adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a búzalisztet, a tojást, a tojásfehérjét és a langyos tej-zsír keveréket, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, hogy sima tésztát kapjunk. Végül gyúrjuk bele a mandulát, a kandírozott narancshéjat, a kandírozott citromhéjat és a mazsolát. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg a tészta láthatóan megnő.
Béleljük ki a tepsit a sütőpapírral.
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk össze, majd formázzunk a tésztából egy kerek cipót (Ø kb. 18 cm). Tegyük az előkészített tepsire, fedjük le, és hagyjuk kelni további kb. 15-20 percig.
Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tojássárgáját verjük fel egy villával és keverjük össze a tejjel. A cipót keresztben vágjuk be, nem túl mélyen, és kenjük meg a tejes tojássárgájával. A tepsit tegyük a sütő alsó részébe és süssük meg a kalácsot.
Sütési idő: kb. 45-48 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A húsvéti kalácsot a sütőpapírral együtt tegyük egy süteményrácsra rácsra, és hagyjuk kihűlni.
Öntsük a lisztet egy keverőtálba és keverjük hozzá az élesztőt. Adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a búzalisztet, a tojást, a tojásfehérjét és a langyos tej-zsír keveréket, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, hogy sima tésztát kapjunk. Végül gyúrjuk bele a mandulát, a kandírozott narancshéjat, a kandírozott citromhéjat és a mazsolát. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg a tészta láthatóan megnő.
Béleljük ki a tepsit a sütőpapírral.
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk össze, majd formázzunk a tésztából egy kerek cipót (Ø kb. 18 cm). Tegyük az előkészített tepsire, fedjük le, és hagyjuk kelni további kb. 15-20 percig.
Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tojássárgáját verjük fel egy villával és keverjük össze a tejjel. A cipót keresztben vágjuk be, nem túl mélyen, és kenjük meg a tejes tojássárgájával. A tepsit tegyük a sütő alsó részébe és süssük meg a kalácsot.
Sütési idő: kb. 45-48 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A húsvéti kalácsot a sütőpapírral együtt tegyük egy süteményrácsra rácsra, és hagyjuk kihűlni.
Tippek:
A kandírozott citromhéjat és a kandírozott narancshéjat tetszés szerint apróra vághatjuk.
A húsvéti kalács lefagyasztható.
A húsvéti kalács lefagyasztható.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?