Jóság szelet
Hozzávalók
Tepsihez:
Tésztához:
Meggyes réteghez:
Krémhez:
Tetejére:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A szobahőmérsékletű leveles tésztát kitekerjük, a hosszanti oldala mentén két egyforma részre vágjuk, és mindkét lapot kb. 20x30 cm-esre nyújtjuk. A lapokat tepsibe helyezzük, az egyik lapot egészben hagyjuk, a másikat pedig kb. 12 egyforma méretű darabra vágjuk. Villával több helyen megszurkáljuk, majd a sütő középső részébe tolva megsütjük.
Sütési idő: kb. 12-15 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A megsült tésztákat sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni. Az egészben hagyott tésztalapot egy tálra fektetjük, sütőkeretet helyezünk köré.
Meggyes réteg:
A meggybefőttet lecsepegtetjük, a levéből 250 ml-t felfogunk (ha szükséges, kiegészítjük kevés vízzel), a meggyszemeket apróra vágjuk. A meggylevet a búzadarával és a cukorral egy lábasban, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a meggyet, és lefedve hagyjuk kihűlni. Ezután egyenletesen a tésztalapra simítjuk.
Krém:
A tejet egy magas falú keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a krémport, és konyhai robotgéppel (habverő) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton minimum 3 percig habosra keverjük, majd a meggyes rétegen egyenletesen elsimítjuk.
A hideg habtejszínt felverjük, fokozatosan hozzáadjuk a cukrot és a habfixálót, és kemény habbá verjük. A tejszínhabot a krémen elsimítjuk, majd ráhelyezzük a felvágott tésztalapokat.
A süteményt tálalásig (minimum 3-4 órára vagy egy éjszakára) a hűtőszekrénybe helyezzük, majd szeletekre vágva, porcukorral meghintve kínáljuk.
Tipp:
Jóság szelet
Hozzávalók
kb. 12 szelet elkészítéséhez
Tepsihez:
Tésztához:
Meggyes réteghez:
Díszítéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A szobahőmérsékletű leveles tésztát kitekerjük, a hosszanti oldala mentén két egyforma részre vágjuk, és mindkét lapot kb. 20x30 cm-esre nyújtjuk. A lapokat tepsibe helyezzük, az egyik lapot egészben hagyjuk, a másikat pedig kb. 12 egyforma méretű darabra vágjuk. Villával több helyen megszurkáljuk, majd a sütő középső részébe tolva megsütjük.
Sütési idő: kb. 12-15 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A megsült tésztákat sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni. Az egészben hagyott tésztalapot egy tálra fektetjük, sütőkeretet helyezünk köré.
Meggyes réteg:
A meggybefőttet lecsepegtetjük, a levéből 250 ml-t felfogunk (ha szükséges, kiegészítjük kevés vízzel), a meggyszemeket apróra vágjuk. A meggylevet a búzadarával és a cukorral egy lábasban, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a meggyet, és lefedve hagyjuk kihűlni. Ezután egyenletesen a tésztalapra simítjuk.
Krém:
A tejet egy magas falú keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a krémport, és konyhai robotgéppel (habverő) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton minimum 3 percig habosra keverjük, majd a meggyes rétegen egyenletesen elsimítjuk.
A hideg habtejszínt felverjük, fokozatosan hozzáadjuk a cukrot és a habfixálót, és kemény habbá verjük. A tejszínhabot a krémen elsimítjuk, majd ráhelyezzük a felvágott tésztalapokat.
A süteményt tálalásig (minimum 3-4 órára vagy egy éjszakára) a hűtőszekrénybe helyezzük, majd szeletekre vágva, porcukorral meghintve kínáljuk.
Tipp:
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?