Kakaós-kókuszos csiga
Hozzávalók
Tepsihez:
sütőpapír
Tésztához:
500 g búzaliszt
60 g cukor
250 ml tej
80 g vaj vagy margarin
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
1 csipet só
1 darab tojás (M-es)
Töltelékhez:
70 g vaj vagy margarin
50 g cukor
40 g kókuszreszelék
15 g Dr. Oetker Holland Kakaó sütéshez
Kenéshez:
3-4 evőkanál tej
Sárgabarack mázhoz:
3-4 evőkanál sárgabaracklekvár
Elkészítés
Előkészítés:
A tésztához a tejet felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat vagy a margarint. A tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük.
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a tej-zsiradék keveréket és a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).
A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen röviden átgyúrjuk, és egy kb. 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk.
Töltelék:
A vajat vagy margarint megolvasztjuk, majd megvárjuk, hogy langyosra hűljön. A cukrot, a kókuszreszeléket és a kakaóport összekeverjük. Az olvasztott zsiradékkal megkenjük a tésztát, keveset félreteszünk. A kókuszos-kakaós keveréket egyenletesen a tésztára szórjuk úgy, hogy az egyik hosszabbik oldala mentén egy kb. 1,5 cm-es sávot üresen hagyunk, majd ráspricceljük a maradék olvasztott zsiradékot.
A tésztát a másik hosszabbik oldalától indítva feltekerjük, a széleket összecsípjük. Az így kapott hengert kb. 15-17 szeletre vágjuk, és a csigákat oldalukra fordítva egymástól kellő távolságra az előkészített tepsire sorakoztatjuk. További kb. 20-30 percig letakarva kelesztjük, közben a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Kenés:
A kenéshez a tejet felmelegítjük, és megkenjük vele a csigák tetejét. Ezután a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a csigákat megsütjük.
Sütési idő: kb. 20-25 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Máz:
A sárgabaracklekvárt egy kis lábasban felmelegítjük, simára keverjük, és a kész csigákat még forrón átkenjük vele. A csigákat a tepsivel együtt sütőrácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a tej-zsiradék keveréket és a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).
A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen röviden átgyúrjuk, és egy kb. 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk.
Töltelék:
A vajat vagy margarint megolvasztjuk, majd megvárjuk, hogy langyosra hűljön. A cukrot, a kókuszreszeléket és a kakaóport összekeverjük. Az olvasztott zsiradékkal megkenjük a tésztát, keveset félreteszünk. A kókuszos-kakaós keveréket egyenletesen a tésztára szórjuk úgy, hogy az egyik hosszabbik oldala mentén egy kb. 1,5 cm-es sávot üresen hagyunk, majd ráspricceljük a maradék olvasztott zsiradékot.
A tésztát a másik hosszabbik oldalától indítva feltekerjük, a széleket összecsípjük. Az így kapott hengert kb. 15-17 szeletre vágjuk, és a csigákat oldalukra fordítva egymástól kellő távolságra az előkészített tepsire sorakoztatjuk. További kb. 20-30 percig letakarva kelesztjük, közben a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Kenés:
A kenéshez a tejet felmelegítjük, és megkenjük vele a csigák tetejét. Ezután a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a csigákat megsütjük.
Sütési idő: kb. 20-25 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Máz:
A sárgabaracklekvárt egy kis lábasban felmelegítjük, simára keverjük, és a kész csigákat még forrón átkenjük vele. A csigákat a tepsivel együtt sütőrácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
Tipp:
Máz helyett a kihűlt csigákra csorgathatunk Dr. Oetker Tortabevonót, és megszórhatjuk egy kevés pirított kókuszreszelékkel.
Kedvencnek jelölöm
Kakaós-kókuszos csiga
Hozzávalók
kb. 15-17 darab elkészítéséhez
Tepsihez:
sütőpapír
Tésztához:
500 g búzaliszt
60 g cukor
250 ml tej
80 g vaj vagy margarin
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
1 csipet só
1 darab tojás (M-es)
Töltelékhez:
70 g vaj vagy margarin
50 g cukor
40 g kókuszreszelék
Kenéshez:
3-4 evőkanál tej
Sárgabarack mázhoz:
3-4 evőkanál sárgabaracklekvár
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A tésztához a tejet felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat vagy a margarint. A tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük.
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a tej-zsiradék keveréket és a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).
A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen röviden átgyúrjuk, és egy kb. 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk.
Töltelék:
A vajat vagy margarint megolvasztjuk, majd megvárjuk, hogy langyosra hűljön. A cukrot, a kókuszreszeléket és a kakaóport összekeverjük. Az olvasztott zsiradékkal megkenjük a tésztát, keveset félreteszünk. A kókuszos-kakaós keveréket egyenletesen a tésztára szórjuk úgy, hogy az egyik hosszabbik oldala mentén egy kb. 1,5 cm-es sávot üresen hagyunk, majd ráspricceljük a maradék olvasztott zsiradékot.
A tésztát a másik hosszabbik oldalától indítva feltekerjük, a széleket összecsípjük. Az így kapott hengert kb. 15-17 szeletre vágjuk, és a csigákat oldalukra fordítva egymástól kellő távolságra az előkészített tepsire sorakoztatjuk. További kb. 20-30 percig letakarva kelesztjük, közben a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Kenés:
A kenéshez a tejet felmelegítjük, és megkenjük vele a csigák tetejét. Ezután a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a csigákat megsütjük.
Sütési idő: kb. 20-25 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Máz:
A sárgabaracklekvárt egy kis lábasban felmelegítjük, simára keverjük, és a kész csigákat még forrón átkenjük vele. A csigákat a tepsivel együtt sütőrácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a tej-zsiradék keveréket és a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).
A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen röviden átgyúrjuk, és egy kb. 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk.
Töltelék:
A vajat vagy margarint megolvasztjuk, majd megvárjuk, hogy langyosra hűljön. A cukrot, a kókuszreszeléket és a kakaóport összekeverjük. Az olvasztott zsiradékkal megkenjük a tésztát, keveset félreteszünk. A kókuszos-kakaós keveréket egyenletesen a tésztára szórjuk úgy, hogy az egyik hosszabbik oldala mentén egy kb. 1,5 cm-es sávot üresen hagyunk, majd ráspricceljük a maradék olvasztott zsiradékot.
A tésztát a másik hosszabbik oldalától indítva feltekerjük, a széleket összecsípjük. Az így kapott hengert kb. 15-17 szeletre vágjuk, és a csigákat oldalukra fordítva egymástól kellő távolságra az előkészített tepsire sorakoztatjuk. További kb. 20-30 percig letakarva kelesztjük, közben a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Kenés:
A kenéshez a tejet felmelegítjük, és megkenjük vele a csigák tetejét. Ezután a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a csigákat megsütjük.
Sütési idő: kb. 20-25 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Máz:
A sárgabaracklekvárt egy kis lábasban felmelegítjük, simára keverjük, és a kész csigákat még forrón átkenjük vele. A csigákat a tepsivel együtt sütőrácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
Tipp:
Máz helyett a kihűlt csigákra csorgathatunk Dr. Oetker Tortabevonót, és megszórhatjuk egy kevés pirított kókuszreszelékkel.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?