Kakaós spirál kalács
Hozzávalók
Püspökkenyér formához (kb. 35x11 cm):
zsiradék
Tésztához:
250 ml tej
80 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
100 g porcukor
2 tasak Dr. Oetker Finesse Reszelt Citromhéj
1 csipet só
1 darab tojás (M-es)
Ezenkívül:
2 evőkanál Dr. Oetker Holland Kakaó sütéshez
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
kb. 30 ml tej
Kenéshez:
1 darab tojás (M-es)
Elkészítés
Előkészítés:
A tejet felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat vagy a margarint. A püspökkenyérformát kikenjük zsiradékkal.
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A kakaóport és a vanillincukrot simára keverjük a tejben. A tésztát két egyenlő részre osztjuk, majd az egyikbe beledolgozzuk a kakaós tejet. A sárga és a barna tésztát külön-külön letakarva addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobbak nem lesznek (kb. 45-50 perc).
A két megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer röviden átgyúrjuk, majd mindkét darabot egy-egy kb. 32x25 cm-es téglalappá nyújtjuk. A sárga tésztára rátesszük a barna tésztát, a széleket összeillesztjük, és sodrófával óvatosan összenyomjuk. Ezután a tésztát az egyik hosszabbik oldaltól indítva feltekerjük, és az így kapott hengert az illesztéssel lefelé az előkészített sütőformába tesszük. További kb. 20-30 percig letakarva kelesztjük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tojást felverjük, megkenjük vele a kalács tetejét, majd a sütő középső részében aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 35-38 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kalácsot a sütőformával együtt sütőrácson hagyjuk langyosra hűlni. Ezután óvatosan kifordítjuk a formából, rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeletekre vágva tálaljuk.
A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A kakaóport és a vanillincukrot simára keverjük a tejben. A tésztát két egyenlő részre osztjuk, majd az egyikbe beledolgozzuk a kakaós tejet. A sárga és a barna tésztát külön-külön letakarva addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobbak nem lesznek (kb. 45-50 perc).
A két megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer röviden átgyúrjuk, majd mindkét darabot egy-egy kb. 32x25 cm-es téglalappá nyújtjuk. A sárga tésztára rátesszük a barna tésztát, a széleket összeillesztjük, és sodrófával óvatosan összenyomjuk. Ezután a tésztát az egyik hosszabbik oldaltól indítva feltekerjük, és az így kapott hengert az illesztéssel lefelé az előkészített sütőformába tesszük. További kb. 20-30 percig letakarva kelesztjük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tojást felverjük, megkenjük vele a kalács tetejét, majd a sütő középső részében aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 35-38 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kalácsot a sütőformával együtt sütőrácson hagyjuk langyosra hűlni. Ezután óvatosan kifordítjuk a formából, rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeletekre vágva tálaljuk.
Tipp:
Tehetünk a kalács tésztájába 80 g rumba áztatott mazsolát.
Kedvencnek jelölöm
Kakaós spirál kalács
Hozzávalók
kb. 18-20 szelet elkészítéséhez
Püspökkenyér formához (kb. 35x11 cm):
zsiradék
Tésztához:
250 ml tej
80 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
100 g porcukor
1 csipet só
1 darab tojás (M-es)
Ezenkívül:
2 evőkanál Dr. Oetker Holland Kakaó sütéshez
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
kb. 30 ml tej
Kenéshez:
1 darab tojás (M-es)
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A tejet felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat vagy a margarint. A püspökkenyérformát kikenjük zsiradékkal.
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A kakaóport és a vanillincukrot simára keverjük a tejben. A tésztát két egyenlő részre osztjuk, majd az egyikbe beledolgozzuk a kakaós tejet. A sárga és a barna tésztát külön-külön letakarva addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobbak nem lesznek (kb. 45-50 perc).
A két megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer röviden átgyúrjuk, majd mindkét darabot egy-egy kb. 32x25 cm-es téglalappá nyújtjuk. A sárga tésztára rátesszük a barna tésztát, a széleket összeillesztjük, és sodrófával óvatosan összenyomjuk. Ezután a tésztát az egyik hosszabbik oldaltól indítva feltekerjük, és az így kapott hengert az illesztéssel lefelé az előkészített sütőformába tesszük. További kb. 20-30 percig letakarva kelesztjük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tojást felverjük, megkenjük vele a kalács tetejét, majd a sütő középső részében aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 35-38 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kalácsot a sütőformával együtt sütőrácson hagyjuk langyosra hűlni. Ezután óvatosan kifordítjuk a formából, rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeletekre vágva tálaljuk.
A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A kakaóport és a vanillincukrot simára keverjük a tejben. A tésztát két egyenlő részre osztjuk, majd az egyikbe beledolgozzuk a kakaós tejet. A sárga és a barna tésztát külön-külön letakarva addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobbak nem lesznek (kb. 45-50 perc).
A két megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer röviden átgyúrjuk, majd mindkét darabot egy-egy kb. 32x25 cm-es téglalappá nyújtjuk. A sárga tésztára rátesszük a barna tésztát, a széleket összeillesztjük, és sodrófával óvatosan összenyomjuk. Ezután a tésztát az egyik hosszabbik oldaltól indítva feltekerjük, és az így kapott hengert az illesztéssel lefelé az előkészített sütőformába tesszük. További kb. 20-30 percig letakarva kelesztjük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tojást felverjük, megkenjük vele a kalács tetejét, majd a sütő középső részében aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 35-38 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kalácsot a sütőformával együtt sütőrácson hagyjuk langyosra hűlni. Ezután óvatosan kifordítjuk a formából, rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeletekre vágva tálaljuk.
Tipp:
Tehetünk a kalács tésztájába 80 g rumba áztatott mazsolát.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?