Kakaós spirál kalács
Hozzávalók
Püspökkenyér formához (kb. 35x11 cm):
Tésztához:
Ezenkívül:
Kenéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A kakaóport és a vanillincukrot simára keverjük a tejben. A tésztát két egyenlő részre osztjuk, majd az egyikbe beledolgozzuk a kakaós tejet. A sárga és a barna tésztát külön-külön letakarva addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobbak nem lesznek (kb. 45-50 perc).
A két megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer röviden átgyúrjuk, majd mindkét darabot egy-egy kb. 32x25 cm-es téglalappá nyújtjuk. A sárga tésztára rátesszük a barna tésztát, a széleket összeillesztjük, és sodrófával óvatosan összenyomjuk. Ezután a tésztát az egyik hosszabbik oldaltól indítva feltekerjük, és az így kapott hengert az illesztéssel lefelé az előkészített sütőformába tesszük. További kb. 20-30 percig letakarva kelesztjük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tojást felverjük, megkenjük vele a kalács tetejét, majd a sütő középső részében aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 35-38 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kalácsot a sütőformával együtt sütőrácson hagyjuk langyosra hűlni. Ezután óvatosan kifordítjuk a formából, rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeletekre vágva tálaljuk.
Tipp:
Kakaós spirál kalács
Hozzávalók
kb. 18-20 szelet elkészítéséhez
Püspökkenyér formához (kb. 35x11 cm):
Tésztához:
Ezenkívül:
Kenéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A kakaóport és a vanillincukrot simára keverjük a tejben. A tésztát két egyenlő részre osztjuk, majd az egyikbe beledolgozzuk a kakaós tejet. A sárga és a barna tésztát külön-külön letakarva addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobbak nem lesznek (kb. 45-50 perc).
A két megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer röviden átgyúrjuk, majd mindkét darabot egy-egy kb. 32x25 cm-es téglalappá nyújtjuk. A sárga tésztára rátesszük a barna tésztát, a széleket összeillesztjük, és sodrófával óvatosan összenyomjuk. Ezután a tésztát az egyik hosszabbik oldaltól indítva feltekerjük, és az így kapott hengert az illesztéssel lefelé az előkészített sütőformába tesszük. További kb. 20-30 percig letakarva kelesztjük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tojást felverjük, megkenjük vele a kalács tetejét, majd a sütő középső részében aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 35-38 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kalácsot a sütőformával együtt sütőrácson hagyjuk langyosra hűlni. Ezután óvatosan kifordítjuk a formából, rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeletekre vágva tálaljuk.
Tipp:
Legújabb cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?