Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Kakaós spirál kalács

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 18-20 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 18-20 szelet elkészítéséhez

Püspökkenyér formához (kb. 35x11 cm):

zsiradék

Tésztához:

250 ml tej
80 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
100 g porcukor
1 csipet só
1 darab tojás (M-es)

Ezenkívül:

kb. 30 ml tej

Kenéshez:

1 darab tojás (M-es)
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A tejet felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat vagy a margarint. A püspökkenyérformát kikenjük zsiradékkal.

Elkészítés:

Tészta:
A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A kakaóport és a vanillincukrot simára keverjük a tejben. A tésztát két egyenlő részre osztjuk, majd az egyikbe beledolgozzuk a kakaós tejet. A sárga és a barna tésztát külön-külön letakarva addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobbak nem lesznek (kb. 45-50 perc).

A két megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer röviden átgyúrjuk, majd mindkét darabot egy-egy kb. 32x25 cm-es téglalappá nyújtjuk. A sárga tésztára rátesszük a barna tésztát, a széleket összeillesztjük, és sodrófával óvatosan összenyomjuk. Ezután a tésztát az egyik hosszabbik oldaltól indítva feltekerjük, és az így kapott hengert az illesztéssel lefelé az előkészített sütőformába tesszük. További kb. 20-30 percig letakarva kelesztjük. A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

A tojást felverjük, megkenjük vele a kalács tetejét, majd a sütő középső részében aranybarnára sütjük.

Sütési idő: kb. 35-38 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A kalácsot a sütőformával együtt sütőrácson hagyjuk langyosra hűlni. Ezután óvatosan kifordítjuk a formából, rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeletekre vágva tálaljuk.

Tipp:

Tehetünk a kalács tésztájába 80 g rumba áztatott mazsolát.
Kakaós spirál kalács

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!