Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Kapros-túrós pogácsa

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag kb. 20-22 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 20-22 darab elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír

Tésztához:

500 g búzaliszt
250 g félzsíros tehéntúró
200 g lágy vaj vagy margarin
1 darab tojás (M-es)
125 g tejföl
25 g friss kapor (előkészítve mérjük le)
1 csapott evőkanál só (kb. 15 g)

Kenéshez:

1 darab tojás (M-es)
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A kaprot megmossuk, szárazra töröljük, leszárazzuk, kimérünk belőle 25 grammot, majd finomra aprítjuk. A túrót villával összetörjük. A tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük.

Elkészítés:

Tészta:
A lisztet és az instant élesztőt keverőtálban összekeverjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 3 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva, meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 55-60 perc). A megkelt tésztát átgyúrjuk, és lisztezett felületen néhány mm vékony téglalappá nyújtjuk. Jobbról balra behajtjuk a tészta egyik oldalát (2/3-ig), majd erre a tésztára ráhajtjuk a másik oldalt. Az így kapott tésztalapra felülről ráhajtjuk a tészta felét, a másik felet pedig alulról aláhajtjuk. A tetejét kissé elnyújtjuk sodrófával, majd letakarjuk és 30 percet pihentetjük. Ismét kinyújtjuk, majd a hajtogatást és a pihentetést még kétszer megismételjük. Ezután kb. 2 cm vastag téglalappá nyújtjuk, és a felületét éles késsel sűrűn berácsozzuk. Pogácsaszaggatóval (kb. 6 cm ⌀) kiszaggatjuk, majd a pogácsákat egymástól kellő távolságban az előkészített tepsire tesszük, és a tetejüket megkenjük a felvert, kevés vízzel hígított tojással. A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a pogácsákat megsütjük.

Sütési idő: kb. 25-30 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A kész pogácsákat a tepsivel együtt sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.

Tipp:

A pogácsa tésztájában a tehéntúró felét juhtúróra cserélhetjük.
Kapros-túrós pogácsa

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

2 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
1 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
3 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!