Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Karamellás fonott kalács

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 15 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 15 szelet elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír

Tésztához:

250 ml habtejszín
500 g búzaliszt
80 g cukor
1 csipet só
2 darab tojás (M-es)
1 darab tojásfehérje (M-es)
200 g tejkaramella

Kenéshez:

1 darab tojássárgája (M-es)
kb. 2 evőkanál habtejszín vagy tej
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A tejkaramellát apróbb darabokra vágjuk.

Elkészítés:

Tészta:
A tejszínt felmelegítjük. A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. A vajkaramella kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. Végül alaposan belegyúrjuk tejkaramell darabokat is. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).

Formázás:
A tésztát liszttel megszórjuk, és enyhén lisztezett munkafelületen röviden átgyúrjuk. A tésztából 4 kb. 30 cm hosszú hengert formázunk. A hengerekből copfot fonunk. Lásd a képeken (1. kép).
A tésztakötegek felső végeit kicsit összenyomjuk. Az 1-es köteget a 2-es fölé, a 3-as alá és a 4-es fölé hajtjuk (2. kép).
Az összes köteget kicsit jobbra hajlítjuk, majd a jobb szélsőt felvesszük, a 3-as köteg fölé, a 4-es alá és az 1-es fölé hajtjuk (3. kép).
Ezt a lépést (3. kép folyamata) annyiszor ismételjük meg, míg a copf teljesen be van fonva, közben mindig jobbról kezdjük. A tésztavégeket jól összenyomjuk (4. kép).
A tepsit sütőpapírral béleljük, a fonott copfot rátesszük. A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

A tojássárgáját a tejszínnel vagy a tejjel felverjük, és megkenjük vele a kalácsot. A copfot még egyszer meleg helyen kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 15-20 perc).
A tepsit a sütő középső részébe toljuk és a kalácsot aranybarnára sütjük.

Sütési idő: kb. 25-30 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A fonott kalácsot sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk, és hagyjuk kihűlni.

Tipp:

A fonott kalácsot fagyaszthatjuk.
Karamellás fonott kalács Karamellás fonott kalács Karamellás fonott kalács Karamellás fonott kalács Karamellás fonott kalács

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2023-09-15
0 Kedvelés

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc

Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-09-05
0 Kedvelés

Gyors sütemények rohanó hétköznapokra

Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-20
0 Kedvelés

Crème brûlée, a francia desszertcsoda

A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!