Karamellás fonott kalács
Hozzávalók
Tepsihez:
Tésztához:
Kenéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
A tejszínt felmelegítjük. A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. A vajkaramella kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. Végül alaposan belegyúrjuk tejkaramell darabokat is. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).
Formázás:
A tésztát liszttel megszórjuk, és enyhén lisztezett munkafelületen röviden átgyúrjuk. A tésztából 4 kb. 30 cm hosszú hengert formázunk. A hengerekből copfot fonunk. Lásd a képeken (1. kép).
A tésztakötegek felső végeit kicsit összenyomjuk. Az 1-es köteget a 2-es fölé, a 3-as alá és a 4-es fölé hajtjuk (2. kép).
Az összes köteget kicsit jobbra hajlítjuk, majd a jobb szélsőt felvesszük, a 3-as köteg fölé, a 4-es alá és az 1-es fölé hajtjuk (3. kép).
Ezt a lépést (3. kép folyamata) annyiszor ismételjük meg, míg a copf teljesen be van fonva, közben mindig jobbról kezdjük. A tésztavégeket jól összenyomjuk (4. kép).
A tepsit sütőpapírral béleljük, a fonott copfot rátesszük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tojássárgáját a tejszínnel vagy a tejjel felverjük, és megkenjük vele a kalácsot. A copfot még egyszer meleg helyen kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 15-20 perc).
A tepsit a sütő középső részébe toljuk és a kalácsot aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A fonott kalácsot sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk, és hagyjuk kihűlni.
Tipp:
Karamellás fonott kalács
Hozzávalók
kb. 15 szelet elkészítéséhez
Tepsihez:
Tésztához:
Kenéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
A tejszínt felmelegítjük. A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. A vajkaramella kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. Végül alaposan belegyúrjuk tejkaramell darabokat is. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).
Formázás:
A tésztát liszttel megszórjuk, és enyhén lisztezett munkafelületen röviden átgyúrjuk. A tésztából 4 kb. 30 cm hosszú hengert formázunk. A hengerekből copfot fonunk. Lásd a képeken (1. kép).
A tésztakötegek felső végeit kicsit összenyomjuk. Az 1-es köteget a 2-es fölé, a 3-as alá és a 4-es fölé hajtjuk (2. kép).
Az összes köteget kicsit jobbra hajlítjuk, majd a jobb szélsőt felvesszük, a 3-as köteg fölé, a 4-es alá és az 1-es fölé hajtjuk (3. kép).
Ezt a lépést (3. kép folyamata) annyiszor ismételjük meg, míg a copf teljesen be van fonva, közben mindig jobbról kezdjük. A tésztavégeket jól összenyomjuk (4. kép).
A tepsit sütőpapírral béleljük, a fonott copfot rátesszük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tojássárgáját a tejszínnel vagy a tejjel felverjük, és megkenjük vele a kalácsot. A copfot még egyszer meleg helyen kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 15-20 perc).
A tepsit a sütő középső részébe toljuk és a kalácsot aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A fonott kalácsot sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk, és hagyjuk kihűlni.
Tipp:
Legújabb cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?