Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Töki pompos

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag 6-8 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

6-8 szelet elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír

Tésztához:

150 g burgonya
500 g búzaliszt
1 evőkanál só
1 teáskanál cukor
200 ml langyos tej

Feltéthez:

350 ml tejföl (20%-os)
2 gerezd fokhagyma
150 g kockázott bacon
2 kisebb fej lila hagyma
só, őrölt fekete bors
150 g trappista sajt
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A Töki pompos hozzávalóit pontosan kimérjük és előkészítjük.
A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, felkockázzuk. Bő vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és a főzőléből félreteszünk 100 ml-t. A burgonyát krumplinyomóval még melegen áttörjük, majd hűlni hagyjuk. A tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral kibéleljük.

Elkészítés:

Tészta:
Egy tálban összekeverjük a lisztet, a szárított rozskovászt, az instant élesztőt, a sót és a cukrot. Hozzáadjuk az áttört burgonyát, a felmelegített főzővizet és a meleg tejet, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) legalább 3 percig dagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen kelni hagyjuk, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). A megkelt tésztát lisztezett felületen kézzel átgyúrjuk, majd kb. 2-2,5 cm vastag, kb. 30x35 cm-es téglalappá nyújtjuk. Sodrófa segítségével a tepsibe helyezzük. A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Feltét:
A tejfölben elkeverjük a megpucolt, finomra reszelt fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A lila hagymát megpucoljuk, felkarikázzuk. A sajtot lereszeljük. A tésztát vastagon megkenjük az ízesített tejföllel, majd eloszlatjuk rajta a baconkockákat és a hagymakarikákat, végül megszórjuk a lereszelt sajttal. A töki pompost a sütő alsó harmadában lévő rácsra helyezzük és megsütjük.

Sütési idő: kb. 40-45 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A tepsivel együtt rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.

Tipp:

Bacon helyett kolbászkarikákkal is elkészíthetjük a Töki pompost.
A lepényt ízlés szerint füstölt sajttal, parmezánnal is megszórhatjuk.
A Töki pompos a klasszikus kenyérlángos alapján készült, önnálló fogásként tálalható étel.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
14 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
13 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2022-11-29
0 Kedvelés

Habkönnyű desszertcsoda, ez a mousse

A franciák tudnak valamit, ha desszertről van szó! A mousse az egyik leghíresebb édes-ségük, a könnyű, habos csoda a XVIII. századtól töretlenül gyűjti lelkes rajongóit.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-11-21
0 Kedvelés

Fókuszban az energiatakarékosság – melegítsük elő a sütőt?

Hogyan tudnánk még spórolni? – tesszük fel a kérdést. Lássuk, mi a helyzet a sütéssel, kötelező az előmelegítés?

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-11-08
0 Kedvelés

Jön a tél, készítsünk testet-lelket melengető italokat!

Nyáron minél jobban behűtött limonádékra, koktélokra vágyunk. Télen pedig pont az ellenkezőjükre: kerüljön a poharunkba valami igazán forró, finom, melengető ital!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!