Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Kelt túrós stollen

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 30 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 30 szelet elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír
ovális sütőkeret

Tésztához:

150 g mazsola
100 g arany mazsola
2 teáskanál Dr. Oetker Aroma rum
75 ml tej
500 g búzaliszt
150 g cukor
175 g lágy vaj vagy margarin
125 g félzsíros étkezési túró
1 darab tojás (M-es)
½ teáskanál só
½ teáskanál őrölt kardamom
1 teáskanál őrölt fahéj
½ csapott teáskanál őrölt szegfűszeg
1 késhegynyi őrölt szerecsendióvirág (Macis)
100 g kandírozott citrom
100 g kandírozott narancs
100 g aprított mandula
100 g őrölt mandula

Ezenkívül:

75 g vaj vagy margarin
porcukor
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A két mazsolát egy keverőtálba tesszük és a 2 teáskanál aromával összekeverjük. Legjobb, ha több órát állni hagyjuk.

Elkészítés:

Tészta:
A tejet felmelegítjük, a lisztet keverőtálba öntjük, és a közepébe mélyedést nyomunk. Beleöntjük az élesztőt, majd hozzáadunk 1 teáskanál cukrot és a tejet. Villával óvatosan elkeverjük, majd a tésztát kb. 15 percig szobahőmérsékleten kelesztjük. A kandírozott gyümölcsök és a mandula kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb fokozaton összekeverjük, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).

A tepsit 3 réteg sütőpapírral béleljük, és rátesszük a sütőkeretet (40 cm). A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)

A tésztát az aszalt gyümölcsökkel, a mandulával, a mazsolával és a fekete mazsolával enyhén lisztezett munkafelületen összegyúrjuk, majd stollenné formázzuk. A tésztát egy 40 cm hosszú hengerré formázzuk, és sodrófával hosszában egy mélyedést nyomunk (1. kép).
Az egyik felét kissé ferdén a másikra hajtjuk. (2. kép)
A középső részt kézzel hosszában domborúra formázzuk (3. kép).
A megformázott stollent betesszük a sütőkeretbe, és még egyszer meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 20-30 perc). (4. kép)
Sütéshez a hőmérsékletet lecsökkentjük és a tepsit a sütő alsó részébe tesszük és a stollent megsütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Sütési idő: kb. 55-60 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Sütés után a stollent sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk. A sütőkeretet eltávolítjuk, megolvasztjuk a vajat, és megkenjük vele a még forró süteményt, majd hagyjuk kihűlni.
A stollent porcukorral megszórjuk. Legfinomabb akkor lesz, ha alufóliába tekerve (5. kép) legalább 1 hétig hagyjuk összeérni.

Tipp:

Az őrölt fűszereket tetszés szerint változtathatjuk.
A Kelt túrós stollen receptje 30 szeletes süteményhez elegendő. A Kelt túrós stollen tésztáját a sodrófa segítségével formázzuk. A Kelt túrós stollen maszolával, magvas és kandírozott gyümölcsökkel csokicseppekkel is gazdagítható. A Kelt túrós stollen akár kézzel is formázható. A Kelt túrós stollen hosszúkás őzgerinc, vagy püspökkenyér, illetve egyszerű kenyérsütő formában is készíthető.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
55 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
44 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!