![Kelt túrós stollen](https://sutnijo.hu/storage/recipes/31592/kelt-turos-stollen-15187.webp)
Kelt túrós stollen
![Szükséges idő](https://sutnijo.hu/img/icons/timer@3x.png)
![Nehézség](https://sutnijo.hu/img/icons/chef-hat@3x.png)
![Adag](https://sutnijo.hu/img/icons/piece.png)
Hozzávalók
Tepsihez:
Tésztához:
Ezenkívül:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
A tejet felmelegítjük, a lisztet keverőtálba öntjük, és a közepébe mélyedést nyomunk. Beleöntjük az élesztőt, majd hozzáadunk 1 teáskanál cukrot és a tejet. Villával óvatosan elkeverjük, majd a tésztát kb. 15 percig szobahőmérsékleten kelesztjük. A kandírozott gyümölcsök és a mandula kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb fokozaton összekeverjük, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).
A tepsit 3 réteg sütőpapírral béleljük, és rátesszük a sütőkeretet (40 cm). A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
A tésztát az aszalt gyümölcsökkel, a mandulával, a mazsolával és a fekete mazsolával enyhén lisztezett munkafelületen összegyúrjuk, majd stollenné formázzuk. A tésztát egy 40 cm hosszú hengerré formázzuk, és sodrófával hosszában egy mélyedést nyomunk (1. kép).
Az egyik felét kissé ferdén a másikra hajtjuk. (2. kép)
A középső részt kézzel hosszában domborúra formázzuk (3. kép).
A megformázott stollent betesszük a sütőkeretbe, és még egyszer meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 20-30 perc). (4. kép)
Sütéshez a hőmérsékletet lecsökkentjük és a tepsit a sütő alsó részébe tesszük és a stollent megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 55-60 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Sütés után a stollent sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk. A sütőkeretet eltávolítjuk, megolvasztjuk a vajat, és megkenjük vele a még forró süteményt, majd hagyjuk kihűlni.
A stollent porcukorral megszórjuk. Legfinomabb akkor lesz, ha alufóliába tekerve (5. kép) legalább 1 hétig hagyjuk összeérni.
Tipp:
![A Kelt túrós stollen tésztáját a sodrófa segítségével formázzuk.](https://sutnijo.hu/storage/recipes/31592/kelt-turos-stollen-15199.webp)
![A Kelt túrós stollen maszolával, magvas és kandírozott gyümölcsökkel csokicseppekkel is gazdagítható.](https://sutnijo.hu/storage/recipes/31592/kelt-turos-stollen-15200.webp)
![A Kelt túrós stollen akár kézzel is formázható.](https://sutnijo.hu/storage/recipes/31592/kelt-turos-stollen-15201.webp)
![A Kelt túrós stollen hosszúkás őzgerinc, vagy püspökkenyér, illetve egyszerű kenyérsütő formában is készíthető.](https://sutnijo.hu/storage/recipes/31592/kelt-turos-stollen-15202.webp)
![Csillag](https://sutnijo.hu/img/icons/star-regular.png)
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Kelt túrós stollen
Hozzávalók
kb. 30 szelet elkészítéséhez
Tepsihez:
Tésztához:
Ezenkívül:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
A tejet felmelegítjük, a lisztet keverőtálba öntjük, és a közepébe mélyedést nyomunk. Beleöntjük az élesztőt, majd hozzáadunk 1 teáskanál cukrot és a tejet. Villával óvatosan elkeverjük, majd a tésztát kb. 15 percig szobahőmérsékleten kelesztjük. A kandírozott gyümölcsök és a mandula kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb fokozaton összekeverjük, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).
A tepsit 3 réteg sütőpapírral béleljük, és rátesszük a sütőkeretet (40 cm). A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
A tésztát az aszalt gyümölcsökkel, a mandulával, a mazsolával és a fekete mazsolával enyhén lisztezett munkafelületen összegyúrjuk, majd stollenné formázzuk. A tésztát egy 40 cm hosszú hengerré formázzuk, és sodrófával hosszában egy mélyedést nyomunk (1. kép).
Az egyik felét kissé ferdén a másikra hajtjuk. (2. kép)
A középső részt kézzel hosszában domborúra formázzuk (3. kép).
A megformázott stollent betesszük a sütőkeretbe, és még egyszer meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 20-30 perc). (4. kép)
Sütéshez a hőmérsékletet lecsökkentjük és a tepsit a sütő alsó részébe tesszük és a stollent megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 55-60 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Sütés után a stollent sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk. A sütőkeretet eltávolítjuk, megolvasztjuk a vajat, és megkenjük vele a még forró süteményt, majd hagyjuk kihűlni.
A stollent porcukorral megszórjuk. Legfinomabb akkor lesz, ha alufóliába tekerve (5. kép) legalább 1 hétig hagyjuk összeérni.
Tipp:
![A Kelt túrós stollen receptje 30 szeletes süteményhez elegendő.](https://sutnijo.hu/storage/recipes/31592/kelt-turos-stollen-15187.webp)
![A Kelt túrós stollen tésztáját a sodrófa segítségével formázzuk.](https://sutnijo.hu/storage/recipes/31592/kelt-turos-stollen-15199.webp)
![A Kelt túrós stollen maszolával, magvas és kandírozott gyümölcsökkel csokicseppekkel is gazdagítható.](https://sutnijo.hu/storage/recipes/31592/kelt-turos-stollen-15200.webp)
![A Kelt túrós stollen akár kézzel is formázható.](https://sutnijo.hu/storage/recipes/31592/kelt-turos-stollen-15201.webp)
![A Kelt túrós stollen hosszúkás őzgerinc, vagy püspökkenyér, illetve egyszerű kenyérsütő formában is készíthető.](https://sutnijo.hu/storage/recipes/31592/kelt-turos-stollen-15202.webp)
Legújabb cikkek
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!
A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc
Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?