Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Kelt túrós stollen

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 30 szelet

Hozzávalók

kb. 30 szelet elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír
ovális sütőkeret

Tésztához:

150 g mazsola
100 g arany mazsola
2 teáskanál Dr. Oetker Aroma rum
75 ml tej
500 g búzaliszt
150 g cukor
175 g lágy vaj vagy margarin
125 g félzsíros étkezési túró
1 darab tojás (M-es)
½ teáskanál só
½ teáskanál őrölt kardamom
1 teáskanál őrölt fahéj
½ csapott teáskanál őrölt szegfűszeg
1 késhegynyi őrölt szerecsendióvirág (Macis)
100 g kandírozott citrom
100 g kandírozott narancs
100 g aprított mandula
100 g őrölt mandula

Ezenkívül:

75 g vaj vagy margarin
porcukor
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A két mazsolát egy keverőtálba tesszük és a 2 teáskanál aromával összekeverjük. Legjobb, ha több órát állni hagyjuk.

Elkészítés:

Tészta:
A tejet felmelegítjük, a lisztet keverőtálba öntjük, és a közepébe mélyedést nyomunk. Beleöntjük az élesztőt, majd hozzáadunk 1 teáskanál cukrot és a tejet. Villával óvatosan elkeverjük, majd a tésztát kb. 15 percig szobahőmérsékleten kelesztjük. A kandírozott gyümölcsök és a mandula kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb fokozaton összekeverjük, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).

A tepsit 3 réteg sütőpapírral béleljük, és rátesszük a sütőkeretet (40 cm). A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)

A tésztát az aszalt gyümölcsökkel, a mandulával, a mazsolával és a fekete mazsolával enyhén lisztezett munkafelületen összegyúrjuk, majd stollenné formázzuk. A tésztát egy 40 cm hosszú hengerré formázzuk, és sodrófával hosszában egy mélyedést nyomunk (1. kép).
Az egyik felét kissé ferdén a másikra hajtjuk. (2. kép)
A középső részt kézzel hosszában domborúra formázzuk (3. kép).
A megformázott stollent betesszük a sütőkeretbe, és még egyszer meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 20-30 perc). (4. kép)
Sütéshez a hőmérsékletet lecsökkentjük és a tepsit a sütő alsó részébe tesszük és a stollent megsütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Sütési idő: kb. 55-60 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Sütés után a stollent sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk. A sütőkeretet eltávolítjuk, megolvasztjuk a vajat, és megkenjük vele a még forró süteményt, majd hagyjuk kihűlni.
A stollent porcukorral megszórjuk. Legfinomabb akkor lesz, ha alufóliába tekerve (5. kép) legalább 1 hétig hagyjuk összeérni.

Tipp:

Az őrölt fűszereket tetszés szerint változtathatjuk.
A Kelt túrós stollen receptje 30 szeletes süteményhez elegendő. A Kelt túrós stollen tésztáját a sodrófa segítségével formázzuk. A Kelt túrós stollen maszolával, magvas és kandírozott gyümölcsökkel csokicseppekkel is gazdagítható. A Kelt túrós stollen akár kézzel is formázható. A Kelt túrós stollen hosszúkás őzgerinc, vagy püspökkenyér, illetve egyszerű kenyérsütő formában is készíthető.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Receptkategóriák

Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!