Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Kelt túrós stollen

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 30 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 30 szelet elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír
ovális sütőkeret

Tésztához:

150 g mazsola
100 g arany mazsola
2 teáskanál Dr. Oetker Aroma rum
75 ml tej
500 g búzaliszt
150 g cukor
175 g lágy vaj vagy margarin
125 g félzsíros étkezési túró
1 darab tojás (M-es)
½ teáskanál só
½ teáskanál őrölt kardamom
1 teáskanál őrölt fahéj
½ csapott teáskanál őrölt szegfűszeg
1 késhegynyi őrölt szerecsendióvirág (Macis)
100 g kandírozott citrom
100 g kandírozott narancs
100 g aprított mandula
100 g őrölt mandula

Ezenkívül:

75 g vaj vagy margarin
porcukor
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A két mazsolát egy keverőtálba tesszük és a 2 teáskanál aromával összekeverjük. Legjobb, ha több órát állni hagyjuk.

Elkészítés:

Tészta:
A tejet felmelegítjük, a lisztet keverőtálba öntjük, és a közepébe mélyedést nyomunk. Beleöntjük az élesztőt, majd hozzáadunk 1 teáskanál cukrot és a tejet. Villával óvatosan elkeverjük, majd a tésztát kb. 15 percig szobahőmérsékleten kelesztjük. A kandírozott gyümölcsök és a mandula kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb fokozaton összekeverjük, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).

A tepsit 3 réteg sütőpapírral béleljük, és rátesszük a sütőkeretet (40 cm). A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)

A tésztát az aszalt gyümölcsökkel, a mandulával, a mazsolával és a fekete mazsolával enyhén lisztezett munkafelületen összegyúrjuk, majd stollenné formázzuk. A tésztát egy 40 cm hosszú hengerré formázzuk, és sodrófával hosszában egy mélyedést nyomunk (1. kép).
Az egyik felét kissé ferdén a másikra hajtjuk. (2. kép)
A középső részt kézzel hosszában domborúra formázzuk (3. kép).
A megformázott stollent betesszük a sütőkeretbe, és még egyszer meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 20-30 perc). (4. kép)
Sütéshez a hőmérsékletet lecsökkentjük és a tepsit a sütő alsó részébe tesszük és a stollent megsütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Sütési idő: kb. 55-60 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Sütés után a stollent sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk. A sütőkeretet eltávolítjuk, megolvasztjuk a vajat, és megkenjük vele a még forró süteményt, majd hagyjuk kihűlni.
A stollent porcukorral megszórjuk. Legfinomabb akkor lesz, ha alufóliába tekerve (5. kép) legalább 1 hétig hagyjuk összeérni.

Tipp:

Az őrölt fűszereket tetszés szerint változtathatjuk.
Kelt túrós stollen Kelt túrós stollen Kelt túrós stollen Kelt túrós stollen Kelt túrós stollen

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
10 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
10 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2022-05-12
1 Kedvelés

Indítsd változatos zabkásákkal a reggeled!

Rengeteg érvet tudunk, hogy miért fogyassz reggelire zabkását. Változatos, tápláló, egészséges…és azt mondtuk már, hogy nagyon-nagyon finom?

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-05-09
1 Kedvelés

Tavaszi piknik? Készülj villámgyors sütikkel!

A Dr. Oetker sütemény alapporokkal még akkor sem kell lemondanod a frissen sült süti élményéről, ha váratlan piknik-meghívást kapsz a barátoktól.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-05-09
1 Kedvelés

Mentes desszertcsodák pudingból

Glutén- vagy laktózérzékenységgel élsz? Netán vegán étrendet követsz? Kevesebb cukrot fogyasztanál? A pudingos desszertekről neked sem kell lemondanod!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!