Mákos bejgli
Hozzávalók
Tepsihez:
sütőpapír
Tésztához:
500 g búzaliszt
200 g vaj vagy margarin
70 g porcukor
csipet só
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
2 darab tojássárgája (M-es)
100 ml tej
Töltelékhez:
500 g darált mák
200 g cukor
300 ml tej
50 g mazsola
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 tasak Dr. Oetker Finesse Reszelt citromhéj
1 kávés kanál fahéj
Kenéshez:
1 darab tojás (M-es)
Elkészítés
Előkészítés:
A tésztához kimért tejet felmelegítjük és a vajat vagy margarint felolvasztjuk benne, majd hűlni hagyjuk. A mazsolát mossuk meg és csepegtessük le. A tepsit sütőpapírral béleljük ki.
Elkészítés:
Tészta:
A Mákos bejgli minden hozzávalóját pontosan mérjük ki és készítsük elő. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne az élesztőt. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és a langyos tej-zsiradék keveréket, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton legalább 3 percig dagasztjuk, míg a tészta el nem válik az edény falától. A tésztából négy cipót formázunk, és hideg helyen fél órát pihentetjük.
Töltelék:
A töltelékhez a tejet felforraljuk a cukorral, a citromhéjjal, majd hozzáadjuk a mákot. A mákos tölteléket fahéjjal ízesítjük, és belekeverjük a megmosott mazsolát. A tölteléket hagyjuk kihűlni.
A pihentetett tésztákat kinyújtjuk, rákenjük a tölteléket úgy, hogy a két szélére ne kerüljön. A tészta szélét behajtjuk, majd feltekerjük. A tészta nyújtásánál a deszkát és a tésztát ne lisztezzük! A bejgliket a sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektetjük, megkenjük tojássárgájával, majd hűvös helyen kb. egy órát száradni hagyjuk. Ezután kenjük meg tojásfehérjével a rudakat és újabb egy órát hagyjuk száradni, közben a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180°C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160°C (előmelegítve)
A bejgliket több helyen megszurkáljuk, hogy a keletkező gőz ki tudjon jönni, így nem reped ki a tészta. A sütőlemezt a sütő középső részébe toljuk és megsütjük a Mákos bejgliket.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A Mákos bejgli minden hozzávalóját pontosan mérjük ki és készítsük elő. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne az élesztőt. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és a langyos tej-zsiradék keveréket, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton legalább 3 percig dagasztjuk, míg a tészta el nem válik az edény falától. A tésztából négy cipót formázunk, és hideg helyen fél órát pihentetjük.
Töltelék:
A töltelékhez a tejet felforraljuk a cukorral, a citromhéjjal, majd hozzáadjuk a mákot. A mákos tölteléket fahéjjal ízesítjük, és belekeverjük a megmosott mazsolát. A tölteléket hagyjuk kihűlni.
A pihentetett tésztákat kinyújtjuk, rákenjük a tölteléket úgy, hogy a két szélére ne kerüljön. A tészta szélét behajtjuk, majd feltekerjük. A tészta nyújtásánál a deszkát és a tésztát ne lisztezzük! A bejgliket a sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektetjük, megkenjük tojássárgájával, majd hűvös helyen kb. egy órát száradni hagyjuk. Ezután kenjük meg tojásfehérjével a rudakat és újabb egy órát hagyjuk száradni, közben a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180°C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160°C (előmelegítve)
A bejgliket több helyen megszurkáljuk, hogy a keletkező gőz ki tudjon jönni, így nem reped ki a tészta. A sütőlemezt a sütő középső részébe toljuk és megsütjük a Mákos bejgliket.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Tippek:
A Mákos bejgli tölteléke ízlés szerint variálható, például:
Reszelhetünk bele 50 g Dr. Oetker Tortabevonót
Keverhetünk bele 1-2 evőkanál szilvalekvárt
A mazsolát felhasználás előtt kb. fél órával áztassuk be langyos, mézes tejbe.
Reszelhetünk bele 50 g Dr. Oetker Tortabevonót
Keverhetünk bele 1-2 evőkanál szilvalekvárt
A mazsolát felhasználás előtt kb. fél órával áztassuk be langyos, mézes tejbe.
Kedvencnek jelölöm
Mákos bejgli
Hozzávalók
4 rúd elkészítéséhez
Tepsihez:
sütőpapír
Tésztához:
500 g búzaliszt
200 g vaj vagy margarin
70 g porcukor
csipet só
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
2 darab tojássárgája (M-es)
100 ml tej
Töltelékhez:
500 g darált mák
200 g cukor
300 ml tej
50 g mazsola
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 kávés kanál fahéj
Kenéshez:
1 darab tojás (M-es)
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A tésztához kimért tejet felmelegítjük és a vajat vagy margarint felolvasztjuk benne, majd hűlni hagyjuk. A mazsolát mossuk meg és csepegtessük le. A tepsit sütőpapírral béleljük ki.
Elkészítés:
Tészta:
A Mákos bejgli minden hozzávalóját pontosan mérjük ki és készítsük elő. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne az élesztőt. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és a langyos tej-zsiradék keveréket, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton legalább 3 percig dagasztjuk, míg a tészta el nem válik az edény falától. A tésztából négy cipót formázunk, és hideg helyen fél órát pihentetjük.
Töltelék:
A töltelékhez a tejet felforraljuk a cukorral, a citromhéjjal, majd hozzáadjuk a mákot. A mákos tölteléket fahéjjal ízesítjük, és belekeverjük a megmosott mazsolát. A tölteléket hagyjuk kihűlni.
A pihentetett tésztákat kinyújtjuk, rákenjük a tölteléket úgy, hogy a két szélére ne kerüljön. A tészta szélét behajtjuk, majd feltekerjük. A tészta nyújtásánál a deszkát és a tésztát ne lisztezzük! A bejgliket a sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektetjük, megkenjük tojássárgájával, majd hűvös helyen kb. egy órát száradni hagyjuk. Ezután kenjük meg tojásfehérjével a rudakat és újabb egy órát hagyjuk száradni, közben a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180°C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160°C (előmelegítve)
A bejgliket több helyen megszurkáljuk, hogy a keletkező gőz ki tudjon jönni, így nem reped ki a tészta. A sütőlemezt a sütő középső részébe toljuk és megsütjük a Mákos bejgliket.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A Mákos bejgli minden hozzávalóját pontosan mérjük ki és készítsük elő. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne az élesztőt. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és a langyos tej-zsiradék keveréket, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton legalább 3 percig dagasztjuk, míg a tészta el nem válik az edény falától. A tésztából négy cipót formázunk, és hideg helyen fél órát pihentetjük.
Töltelék:
A töltelékhez a tejet felforraljuk a cukorral, a citromhéjjal, majd hozzáadjuk a mákot. A mákos tölteléket fahéjjal ízesítjük, és belekeverjük a megmosott mazsolát. A tölteléket hagyjuk kihűlni.
A pihentetett tésztákat kinyújtjuk, rákenjük a tölteléket úgy, hogy a két szélére ne kerüljön. A tészta szélét behajtjuk, majd feltekerjük. A tészta nyújtásánál a deszkát és a tésztát ne lisztezzük! A bejgliket a sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektetjük, megkenjük tojássárgájával, majd hűvös helyen kb. egy órát száradni hagyjuk. Ezután kenjük meg tojásfehérjével a rudakat és újabb egy órát hagyjuk száradni, közben a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180°C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160°C (előmelegítve)
A bejgliket több helyen megszurkáljuk, hogy a keletkező gőz ki tudjon jönni, így nem reped ki a tészta. A sütőlemezt a sütő középső részébe toljuk és megsütjük a Mákos bejgliket.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Tippek:
A Mákos bejgli tölteléke ízlés szerint variálható, például:
Reszelhetünk bele 50 g Dr. Oetker Tortabevonót
Keverhetünk bele 1-2 evőkanál szilvalekvárt
A mazsolát felhasználás előtt kb. fél órával áztassuk be langyos, mézes tejbe.
Reszelhetünk bele 50 g Dr. Oetker Tortabevonót
Keverhetünk bele 1-2 evőkanál szilvalekvárt
A mazsolát felhasználás előtt kb. fél órával áztassuk be langyos, mézes tejbe.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?