Csillag 4
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Mákos bejgli

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag 4 rúd
Recept megosztása

Hozzávalók

4 rúd elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír

Tésztához:

500 g búzaliszt
200 g vaj vagy margarin
70 g porcukor
csipet só
2 darab tojássárgája (M-es)
100 ml tej

Töltelékhez:

500 g darált mák
200 g cukor
300 ml tej
50 g mazsola
1 kávés kanál fahéj

Kenéshez:

1 darab tojás (M-es)
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A tésztához kimért tejet felmelegítjük és a vajat vagy margarint felolvasztjuk benne, majd hűlni hagyjuk. A mazsolát mossuk meg és csepegtessük le. A tepsit sütőpapírral béleljük ki.

Elkészítés:

Tészta:
A Mákos bejgli minden hozzávalóját pontosan mérjük ki és készítsük elő. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne az élesztőt. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és a langyos tej-zsiradék keveréket, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton legalább 3 percig dagasztjuk, míg a tészta el nem válik az edény falától. A tésztából négy cipót formázunk, és hideg helyen fél órát pihentetjük.

Töltelék:
A töltelékhez a tejet felforraljuk a cukorral, a citromhéjjal, majd hozzáadjuk a mákot. A mákos tölteléket fahéjjal ízesítjük, és belekeverjük a megmosott mazsolát. A tölteléket hagyjuk kihűlni.

A pihentetett tésztákat kinyújtjuk, rákenjük a tölteléket úgy, hogy a két szélére ne kerüljön. A tészta szélét behajtjuk, majd feltekerjük. A tészta nyújtásánál a deszkát és a tésztát ne lisztezzük! A bejgliket a sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektetjük, megkenjük tojássárgájával, majd hűvös helyen kb. egy órát száradni hagyjuk. Ezután kenjük meg tojásfehérjével a rudakat és újabb egy órát hagyjuk száradni, közben a sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180°C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160°C (előmelegítve)

A bejgliket több helyen megszurkáljuk, hogy a keletkező gőz ki tudjon jönni, így nem reped ki a tészta. A sütőlemezt a sütő középső részébe toljuk és megsütjük a Mákos bejgliket.

Sütési idő: kb. 25-30 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Tippek:

A Mákos bejgli tölteléke ízlés szerint variálható, például:
Reszelhetünk bele 50 g Dr. Oetker Tortabevonót
Keverhetünk bele 1-2 evőkanál szilvalekvárt
A mazsolát felhasználás előtt kb. fél órával áztassuk be langyos, mézes tejbe.
A Mákos beigli (bejgli) elkészítése a legtöbb családban a karácsonyi időszakra esik.

Hozzászólások

Loderer Beatrix
Loderer Beatrix
Dátum 2023. May. 30. 17:37
Egyszerű recept,akár kisebb tapasztalattal is elkészíthető. A receptet először próbálom ki,nagyon izgatott vagyok az eredmény miatt. A töltelék nekem kicsit soknak tűnik, de imádjuk a sok tölteléket. Köszi!

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!