Mákos bejgli
Hozzávalók
Tepsihez:
Tésztához:
Töltelékhez:
Kenéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
A Mákos bejgli minden hozzávalóját pontosan mérjük ki és készítsük elő. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne az élesztőt. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és a langyos tej-zsiradék keveréket, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton legalább 3 percig dagasztjuk, míg a tészta el nem válik az edény falától. A tésztából négy cipót formázunk, és hideg helyen fél órát pihentetjük.
Töltelék:
A töltelékhez a tejet felforraljuk a cukorral, a citromhéjjal, majd hozzáadjuk a mákot. A mákos tölteléket fahéjjal ízesítjük, és belekeverjük a megmosott mazsolát. A tölteléket hagyjuk kihűlni.
A pihentetett tésztákat kinyújtjuk, rákenjük a tölteléket úgy, hogy a két szélére ne kerüljön. A tészta szélét behajtjuk, majd feltekerjük. A tészta nyújtásánál a deszkát és a tésztát ne lisztezzük! A bejgliket a sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektetjük, megkenjük tojássárgájával, majd hűvös helyen kb. egy órát száradni hagyjuk. Ezután kenjük meg tojásfehérjével a rudakat és újabb egy órát hagyjuk száradni, közben a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180°C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160°C (előmelegítve)
A bejgliket több helyen megszurkáljuk, hogy a keletkező gőz ki tudjon jönni, így nem reped ki a tészta. A sütőlemezt a sütő középső részébe toljuk és megsütjük a Mákos bejgliket.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Tippek:
Reszelhetünk bele 50 g Dr. Oetker Tortabevonót
Keverhetünk bele 1-2 evőkanál szilvalekvárt
A mazsolát felhasználás előtt kb. fél órával áztassuk be langyos, mézes tejbe.
Mákos bejgli
Hozzávalók
4 rúd elkészítéséhez
Tepsihez:
Tésztához:
Töltelékhez:
Kenéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
A Mákos bejgli minden hozzávalóját pontosan mérjük ki és készítsük elő. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne az élesztőt. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és a langyos tej-zsiradék keveréket, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton legalább 3 percig dagasztjuk, míg a tészta el nem válik az edény falától. A tésztából négy cipót formázunk, és hideg helyen fél órát pihentetjük.
Töltelék:
A töltelékhez a tejet felforraljuk a cukorral, a citromhéjjal, majd hozzáadjuk a mákot. A mákos tölteléket fahéjjal ízesítjük, és belekeverjük a megmosott mazsolát. A tölteléket hagyjuk kihűlni.
A pihentetett tésztákat kinyújtjuk, rákenjük a tölteléket úgy, hogy a két szélére ne kerüljön. A tészta szélét behajtjuk, majd feltekerjük. A tészta nyújtásánál a deszkát és a tésztát ne lisztezzük! A bejgliket a sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektetjük, megkenjük tojássárgájával, majd hűvös helyen kb. egy órát száradni hagyjuk. Ezután kenjük meg tojásfehérjével a rudakat és újabb egy órát hagyjuk száradni, közben a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180°C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160°C (előmelegítve)
A bejgliket több helyen megszurkáljuk, hogy a keletkező gőz ki tudjon jönni, így nem reped ki a tészta. A sütőlemezt a sütő középső részébe toljuk és megsütjük a Mákos bejgliket.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Tippek:
Reszelhetünk bele 50 g Dr. Oetker Tortabevonót
Keverhetünk bele 1-2 evőkanál szilvalekvárt
A mazsolát felhasználás előtt kb. fél órával áztassuk be langyos, mézes tejbe.
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
2023. May. 30. 17:37
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?