Csillag 4
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Kürtőskalács

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag 6 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

6 darab elkészítéséhez

Sütéshez:

6 darab üres, fél literes fém sörös doboz
alufólia

Tepsihez:

sütőpapír

Tésztához:

500 g búzaliszt
220 ml tej
50 g cukor
100 g vaj vagy margarin
1 darab tojás (M-es)
1 darab tojássárgája (M-es)
1 csipet só

Kenéshez:

kb. 120 g vaj vagy margarin

Forgatáshoz:

kristálycukor

Szóráshoz:

porcukor
őrölt fahéj
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A sörös dobozokat bevonjuk alufóliával, a tepsit sütőpapírral béleljük. A tejet megmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat vagy margarint.

Elkészítés:

Tészta:
A lisztet a sóval, az élesztővel és a cukorral egy keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a tojást és a tojássárgáját, valamint a kézmeleg tej-zsiradék keveréket. Az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. Enyhén megszórjuk liszttel, lefedjük egy tiszta konyharuhával, és meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).
A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)

A kenéshez a zsiradékot megolvasztjuk, és vékonyan átkenjük vele az előkészített, alufóliával bevont sörös dobozokat. A forgatáshoz egy lapos tányérba vastagon kristálycukrot szórunk.

A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen átgyúrjuk, és hat egyenlő részre osztjuk. A kiadagolt tésztákat 2-3 mm vékony hosszú, keskeny téglalapokká nyújtjuk. A tésztadarabokat kb. 1,5 cm széles, hosszú csíkokra vágjuk. A csíkokat feltekerjük a dobozokra, az illesztéseket jól összenyomkodjuk, majd a deszkán párszor átgörgetjük a dobozokat. A kalácsok felületét is lekenjük az olvasztott zsiradékkal, majd beleforgatjuk a kristálycukorba, és fektetve, egymástól néhány cm távolságra az előkészített tepsire helyezzük. Tiszta konyharuhával lefedjük és további kb. 15 percig kelesztjük.

A tepsit a sütő középső részébe toljuk, sütés közben 2-3-szor fordítunk a kalácsokon, és aranybarnára sütjük.

Sütési idő: kb. 15-20 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A kalácsokat még forrón megszórjuk fahéjas porcukorral, majd a tepsivel együtt sütőrácsra helyezzük, és hagyjuk kihűlni.

Tippek:

A kürtőskalács tésztájához egy tasak Finesse Reszelt Citromhéjat is adhatunk.
Fahéjas porcukor helyett kakaós porcukorral is megszórhatjuk a kürtőskalácsokat.
A Kürtőskalács receptje 6 darab sütemény elkészítéséhez elegendő.

Hozzászólások

T
Tímea Karminás
Dátum 2024. October. 06. 08:47
Köszönöm szépen, ma sikerült megcsinálnom. 🤗

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
106 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
10 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
13 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!