Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Lekvárral töltött gombóc

Szükséges idő 40-60 perc között
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 12 db
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 12 db elkészítéséhez

Tésztához:

500 g lisztes burgonya
1 darab tojás (M-es)
25 g olvasztott vaj vagy margarin
25 g búzadara
1 csipet só
kb. 150-180 g búzaliszt

Töltelékhez:

kb. 250 g sűrű baracklekvár

Forgatáshoz:

30 g vaj vagy margarin
kb. 120 g zsemlemorzsa

Tálaláshoz:

némi porcukor

Ezenkívül:

só a főzővízhez
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A burgonyát alaposan megmossuk, majd bő, enyhén sós vízben, héjastól puhára főzzük. Amikor teljesen megpuhult, leszűrjük, még melegen meghámozzuk, krumplinyomón áttörjük, majd letakarva hagyjuk teljesen kihűlni.

Elkészítés:

Tészta:
A tört burgonyát keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, az olvasztott zsiradékot, a búzadarát és a sót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden összedolgozzuk. Ezután munkafelületre borítjuk, és kézzel, apránként hozzádolgozunk a lisztből annyit, hogy sima, nem ragacsos állagú, de puha tésztát kapjunk.

A tésztát jól belisztezett munkafelületen hengerré formázzuk, és kb. 12 egyforma méretű darabra osztjuk. Minden darabot lisztezett kézzel ellapítunk. 1-1 szűk evőkanálnyi lekvárt teszünk a közepükbe, majd a tésztát a lekvár köré hajtjuk, összecsípjük és gombócokká formázzuk. A gombócokat lobogó, forró, enyhén sós vízbe tesszük, majd közepes lángon főzni kezdjük. Megvárjuk, míg feljönnek a víz felszínére, ezután további 4-5 percet főzzük.

Forgatás:
A vajat vagy margarint serpenyőben megolvasztjuk. Hozzáadjuk a vanillincukrot és a zsemlemorzsát, és keverés közben addig forrósítjuk, míg a morzsa enyhén megbarnul. A gombócokat szűrőkanállal kivesszük a vízből, lecsöpögtetjük, ezután a morzsában rögtön megforgatjuk, és porcukorral meghintve tálaljuk.

Tippek:

A liszt pontos mennyisége a felhasznált burgonya fajtájától függ, ezért érdemes a tészta összeállítása közben apránként adagolni.
Tálalhatunk a gombócok mellé vaníliás Dr. Oetker Desszertöntetet.
Lekvárral töltött gombóc

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 0-20 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
15 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
24 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!