Töltött fánkok
Hozzávalók
Sütéshez:
étolaj pl. napraforgóolaj
Tésztához:
200 ml tej
60 g vaj vagy margarin
375 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
40 g cukor
1 csipet só
1 darab tojás (M-es)
Töltelékhez:
1 tasak Dr. Oetker Aranka krém vaníliaízű
200 ml hideg habtejszín
100 ml hideg tej
kb. 150 g gyümölcsszósz
Mázhoz:
150 g porcukor
kb. 2 evőkanál víz
sütő- és ételfesték
Dr. Oetker Dekorcukrok
Elkészítés
Előkészítés:
A fánk hozzávalóit pontosan kimérjük és előkészítjük.
A tejet felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat vagy a margarint.
A tejet felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat vagy a margarint.
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a meleg tej-zsiradék keveréket. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz.
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen rövid idő alatt átgyúrjuk, és kb. 1 cm vastagra nyújtjuk. A tésztából kb. 8-10 cm Ø kiszúró segítségével formázzunk fánkokat, a közepüket egy kisebb (kb. 2 cm Ø) kiszúróval szúrjuk ki. Mindezt a folyamatot addig folytassuk, míg a tésztánk el nem fogy. A tésztából kb. 12 darab fánkot tudunk készíteni. A gyűrűket letakarva még egyszer meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobbak nem lesznek.
A napraforgóolajat forrósítsuk fel. A fánkok mindkét oldalát közepes hőfokon süssük aranybarnára. Papírtörlővel bélelt tálba szedjük ki és hagyjuk lecsöpögni a felesleges olajat.
Töltelék:
A fánkok megtöltése:
Vágjuk át a fánkokat egyszer vízszintesen. A kimért hideg tejet és habtejszínt egy magas falú keverőtálba öntjük. Hozzáadjuk a krémport és konyhai robotgéppel (habverő) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton a krémállag eléréséig, kb. 3 percig keverjük. A krémet töltsük egy habzsákba és a fánkok alsó felén egyenletesen osszuk el. A gyümölcsszószt csorgassuk a krém tetejére, majd tegyük rá a fánkok felső felét.
Díszítés
Keverjük össze a porcukrot vízzel, hogy sűrű mázat kapjunk, sütő- és ételfestékkel tetszés szerint színezzük. A cukormázat egy teáskanál segítségével osszuk el a fánkok tetején, majd szórjuk meg a dekorcukrokkal. Hagyjuk a mázat megdermedni.
A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a meleg tej-zsiradék keveréket. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz.
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen rövid idő alatt átgyúrjuk, és kb. 1 cm vastagra nyújtjuk. A tésztából kb. 8-10 cm Ø kiszúró segítségével formázzunk fánkokat, a közepüket egy kisebb (kb. 2 cm Ø) kiszúróval szúrjuk ki. Mindezt a folyamatot addig folytassuk, míg a tésztánk el nem fogy. A tésztából kb. 12 darab fánkot tudunk készíteni. A gyűrűket letakarva még egyszer meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobbak nem lesznek.
A napraforgóolajat forrósítsuk fel. A fánkok mindkét oldalát közepes hőfokon süssük aranybarnára. Papírtörlővel bélelt tálba szedjük ki és hagyjuk lecsöpögni a felesleges olajat.
Töltelék:
A fánkok megtöltése:
Vágjuk át a fánkokat egyszer vízszintesen. A kimért hideg tejet és habtejszínt egy magas falú keverőtálba öntjük. Hozzáadjuk a krémport és konyhai robotgéppel (habverő) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton a krémállag eléréséig, kb. 3 percig keverjük. A krémet töltsük egy habzsákba és a fánkok alsó felén egyenletesen osszuk el. A gyümölcsszószt csorgassuk a krém tetejére, majd tegyük rá a fánkok felső felét.
Díszítés
Keverjük össze a porcukrot vízzel, hogy sűrű mázat kapjunk, sütő- és ételfestékkel tetszés szerint színezzük. A cukormázat egy teáskanál segítségével osszuk el a fánkok tetején, majd szórjuk meg a dekorcukrokkal. Hagyjuk a mázat megdermedni.
Tipp:
Töltelék nélkül a fánkok 1 nappal korábban megsüthetők vagy lefagyaszthatók.
Kedvencnek jelölöm
Töltött fánkok
Hozzávalók
kb. 12 darab elkészítéséhez
Sütéshez:
étolaj pl. napraforgóolaj
Tésztához:
200 ml tej
60 g vaj vagy margarin
375 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
40 g cukor
1 csipet só
1 darab tojás (M-es)
Töltelékhez:
200 ml hideg habtejszín
100 ml hideg tej
kb. 150 g gyümölcsszósz
Mázhoz:
150 g porcukor
kb. 2 evőkanál víz
sütő- és ételfesték
Dr. Oetker Dekorcukrok
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A fánk hozzávalóit pontosan kimérjük és előkészítjük.
A tejet felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat vagy a margarint.
A tejet felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat vagy a margarint.
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a meleg tej-zsiradék keveréket. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz.
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen rövid idő alatt átgyúrjuk, és kb. 1 cm vastagra nyújtjuk. A tésztából kb. 8-10 cm Ø kiszúró segítségével formázzunk fánkokat, a közepüket egy kisebb (kb. 2 cm Ø) kiszúróval szúrjuk ki. Mindezt a folyamatot addig folytassuk, míg a tésztánk el nem fogy. A tésztából kb. 12 darab fánkot tudunk készíteni. A gyűrűket letakarva még egyszer meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobbak nem lesznek.
A napraforgóolajat forrósítsuk fel. A fánkok mindkét oldalát közepes hőfokon süssük aranybarnára. Papírtörlővel bélelt tálba szedjük ki és hagyjuk lecsöpögni a felesleges olajat.
Töltelék:
A fánkok megtöltése:
Vágjuk át a fánkokat egyszer vízszintesen. A kimért hideg tejet és habtejszínt egy magas falú keverőtálba öntjük. Hozzáadjuk a krémport és konyhai robotgéppel (habverő) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton a krémállag eléréséig, kb. 3 percig keverjük. A krémet töltsük egy habzsákba és a fánkok alsó felén egyenletesen osszuk el. A gyümölcsszószt csorgassuk a krém tetejére, majd tegyük rá a fánkok felső felét.
Díszítés
Keverjük össze a porcukrot vízzel, hogy sűrű mázat kapjunk, sütő- és ételfestékkel tetszés szerint színezzük. A cukormázat egy teáskanál segítségével osszuk el a fánkok tetején, majd szórjuk meg a dekorcukrokkal. Hagyjuk a mázat megdermedni.
A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a meleg tej-zsiradék keveréket. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz.
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen rövid idő alatt átgyúrjuk, és kb. 1 cm vastagra nyújtjuk. A tésztából kb. 8-10 cm Ø kiszúró segítségével formázzunk fánkokat, a közepüket egy kisebb (kb. 2 cm Ø) kiszúróval szúrjuk ki. Mindezt a folyamatot addig folytassuk, míg a tésztánk el nem fogy. A tésztából kb. 12 darab fánkot tudunk készíteni. A gyűrűket letakarva még egyszer meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobbak nem lesznek.
A napraforgóolajat forrósítsuk fel. A fánkok mindkét oldalát közepes hőfokon süssük aranybarnára. Papírtörlővel bélelt tálba szedjük ki és hagyjuk lecsöpögni a felesleges olajat.
Töltelék:
A fánkok megtöltése:
Vágjuk át a fánkokat egyszer vízszintesen. A kimért hideg tejet és habtejszínt egy magas falú keverőtálba öntjük. Hozzáadjuk a krémport és konyhai robotgéppel (habverő) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton a krémállag eléréséig, kb. 3 percig keverjük. A krémet töltsük egy habzsákba és a fánkok alsó felén egyenletesen osszuk el. A gyümölcsszószt csorgassuk a krém tetejére, majd tegyük rá a fánkok felső felét.
Díszítés
Keverjük össze a porcukrot vízzel, hogy sűrű mázat kapjunk, sütő- és ételfestékkel tetszés szerint színezzük. A cukormázat egy teáskanál segítségével osszuk el a fánkok tetején, majd szórjuk meg a dekorcukrokkal. Hagyjuk a mázat megdermedni.
Tipp:
Töltelék nélkül a fánkok 1 nappal korábban megsüthetők vagy lefagyaszthatók.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?