Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Mákos briós

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag 12 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

12 darab Mákos briós elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír

Tésztához:

500 g búzaliszt
100 g cukor
1 darab tojás (M-es)
250 ml tej
80 g margarin
1 csipet só

Töltelékhez:

100 g őrölt mák
60 g cukor
kevés tej

Kenéshez:

kevés margarin

Szóráshoz:

kevés egész mákszem

A Mákos briós elkészítése lépésről lépésre

Elkészítés:

Tészta:
A lisztet, a cukrot, a tojást, a vanillincukrot, élesztőt, a citromhéjat és a csipet sót egy keverőtálba tesszük. A tejet és a margarint egy főzőedénybe tesszük és lassú tűzön addig melegítjük, míg a margarin felolvad. A liszthez öntjük és konyhai robotgéppel (dagasztóspirál) kb. 5 percig dagasztjuk. A tésztát meleg helyen, letakarva, kb. 45-50 percig kelesztjük.

A tepsit (kb.35x40 cm) sütőpapírral kibéleljük, és a sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Töltelék:
A mákot összekeverjük a cukorral, a vanillincukorral és a citromhéjjal. Kevés tejjel felöntjük, hogy könnyen kenhető legyen.

Formázás:
A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen kb. 35x40 cm-es lappá nyújtjuk, majd 12 egyforma méretű téglalapra vágjuk. A téglalapokra helyezzük a tölteléket úgy, hogy a széleket szabadon hagyjuk. A hosszabb oldal mentén szorosan feltekerjük a tésztadarabokat, a végeket összenyomjuk. Az így kapott hengereket brióssá formázzuk, a végeket a briós alá hajtjuk, és a tepsibe helyezzük őket. Tíz percet pihenni hagyjuk, majd megkenjük olvasztott margarinnal és kevés mákszemmel díszítjük. A tepsit a sütő középső részébe toljuk és a briósokat aranybarnára sütjük.

Sütési idő: kb. 20-25 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Sütés után a briósokat a sütőpapírral együtt a sütőrácson hagyjuk kihűlni.

Tipp:

Mák helyett ízlés szerint diós töltelékkel is készíthetjük a süteményt.
Mákos briós

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
12 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
18 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2021-11-26
1 Kedvelés

Gombóc gombóc hátán – melyik a kedvenced?

Arról sajnos nincsenek információink, hogy Gombóc Artúr a csokikon kívül rajongott-e a gombócokért, azt viszont biztosan tudjuk, hogy nincs olyan süti/desszert toplista, amelyre ne kerülne fel valamiféle gombóc, golyó, labda…

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-11-19
2 Kedvelés

Édes sütik második fogásnak

Nálunk Magyarországon nagyon népszerűek a tartalmas levesek. Lehet sűrű babgulyás, húsleves vagy raguleves, ezek után második fogásként gyakran tálalunk „ebédsütiket”, azaz édes főételeket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-10-27
3 Kedvelés

Leveles tészta trükkök

Tarts otthon mindig egy csomag leveles tésztát, hogy a legváratlanabb „süti vészhelyzetekre” is legyen egy gyors és finom megoldásod!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!