
Karácsonyi fahéjas csiga krémsajtos mázzal



Hozzávalók
Felfújt-formához: (kb. 30x20 cm):
Tésztához:
Töltelékhez:
Mandula grillázshoz:
Mázhoz:
Elkészítés
Előkészítés:
A tésztához a tejet megmelegítjük, és megolvasztjuk benne a margarint.
Elkészítés:
A lisztet keverőtálba tesszük, és az élesztővel alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a meleg tej-zsiradék keveréket, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A karácsonyi fahéjas csiga tésztáját letakarva meleg helyen kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). A formát zsiradékkal kikenjük, a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Töltelék:
A vajat a cukorral, a fahéjjal keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) összekeverjük. A tésztát liszttel meghintjük, és alaposan lisztezett munkafelületen kb. 50x30 cm méretű téglalappá kinyújtjuk. A fahéjas tölteléket elkenjük a tésztalapon. A tésztalapot a hosszú oldaláról szorosan feltekerjük (1. kép). A tésztahengert recés késsel 12 szeletre vágjuk. A szeleteket a vágott felületükkel felfelé betesszük a formába (2. kép), és meleg helyen további 10-15 percig kelesztjük.
Sütés:
A formát a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük és a csigákat aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Mandula grillázs:
A mandulát teflonserpenyőben zsiradék nélkül aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a cukrot és folyamatos kevergetés közben karamellizáljuk. A mandulát tányéron hagyjuk kihűlni.
Máz:
A lágy vajat, a krémsajtot és a porcukrot konyhai robotgéppel (habverő) röviden összekeverjük. A fahéjas csigákat a formában sütőrácson 5 percet hűlni hagyjuk. Evőkanál segítségével a csigákat vastagon megkenjünk a mázzal, majd elosztjuk rajta a mandulát. A fahéjas csigákat legjobb langyosan fogyasztani.
Tipp:




Karácsonyi fahéjas csiga krémsajtos mázzal
Hozzávalók
12 darab elkészítéséhez
Felfújt-formához: (kb. 30x20 cm):
Tésztához:
Töltelékhez:
Mandula grillázshoz:
Mázhoz:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A tésztához a tejet megmelegítjük, és megolvasztjuk benne a margarint.
Elkészítés:
A lisztet keverőtálba tesszük, és az élesztővel alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a meleg tej-zsiradék keveréket, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A karácsonyi fahéjas csiga tésztáját letakarva meleg helyen kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). A formát zsiradékkal kikenjük, a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Töltelék:
A vajat a cukorral, a fahéjjal keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) összekeverjük. A tésztát liszttel meghintjük, és alaposan lisztezett munkafelületen kb. 50x30 cm méretű téglalappá kinyújtjuk. A fahéjas tölteléket elkenjük a tésztalapon. A tésztalapot a hosszú oldaláról szorosan feltekerjük (1. kép). A tésztahengert recés késsel 12 szeletre vágjuk. A szeleteket a vágott felületükkel felfelé betesszük a formába (2. kép), és meleg helyen további 10-15 percig kelesztjük.
Sütés:
A formát a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük és a csigákat aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Mandula grillázs:
A mandulát teflonserpenyőben zsiradék nélkül aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a cukrot és folyamatos kevergetés közben karamellizáljuk. A mandulát tányéron hagyjuk kihűlni.
Máz:
A lágy vajat, a krémsajtot és a porcukrot konyhai robotgéppel (habverő) röviden összekeverjük. A fahéjas csigákat a formában sütőrácson 5 percet hűlni hagyjuk. Evőkanál segítségével a csigákat vastagon megkenjünk a mázzal, majd elosztjuk rajta a mandulát. A fahéjas csigákat legjobb langyosan fogyasztani.
Tipp:



Legújabb cikkek

Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?


Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!


Így használd a Creme VEGA-t a mindennapokban
A növényi tejföl-alternatíva igazán hasznos társ a konyhában, hiszen főzéshez, sütéshez és hőkezelést nem igénylő ételekhez is bevethetjük. Felhasználási tippek következnek!

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?