Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Karácsonyi fahéjas csiga krémsajtos mázzal

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag 12 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

12 darab elkészítéséhez

Felfújt-formához: (kb. 30x20 cm):

kevés zsiradék

Tésztához:

125 ml tej
100 g Rama margarin
400 g búzaliszt
80 g cukor
2 darab tojás (M-es)

Töltelékhez:

70 g lágy vaj
50 g cukor
2 teáskanál őrölt fahéj

Mandula grillázshoz:

25 g szeletelt mandula
1 evőkanál cukor

Mázhoz:

50 g lágy vaj
125 g krémsajt
50 g porcukor
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A krémsajtos mázzal gazdagított karácsonyi fahéjas csiga hozzávalóit pontosan mérjük ki.
A tésztához a tejet megmelegítjük, és megolvasztjuk benne a margarint.

Elkészítés:

Tészta:
A lisztet keverőtálba tesszük, és az élesztővel alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a meleg tej-zsiradék keveréket, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A karácsonyi fahéjas csiga tésztáját letakarva meleg helyen kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). A formát zsiradékkal kikenjük, a sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Töltelék:
A vajat a cukorral, a fahéjjal keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) összekeverjük. A tésztát liszttel meghintjük, és alaposan lisztezett munkafelületen kb. 50x30 cm méretű téglalappá kinyújtjuk. A fahéjas tölteléket elkenjük a tésztalapon. A tésztalapot a hosszú oldaláról szorosan feltekerjük (1. kép). A tésztahengert recés késsel 12 szeletre vágjuk. A szeleteket a vágott felületükkel felfelé betesszük a formába (2. kép), és meleg helyen további 10-15 percig kelesztjük.

Sütés:
A formát a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük és a csigákat aranybarnára sütjük.

Sütési idő: kb. 25-30 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Mandula grillázs:
A mandulát teflonserpenyőben zsiradék nélkül aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a cukrot és folyamatos kevergetés közben karamellizáljuk. A mandulát tányéron hagyjuk kihűlni.

Máz:
A lágy vajat, a krémsajtot és a porcukrot konyhai robotgéppel (habverő) röviden összekeverjük. A fahéjas csigákat a formában sütőrácson 5 percet hűlni hagyjuk. Evőkanál segítségével a csigákat vastagon megkenjünk a mázzal, majd elosztjuk rajta a mandulát. A fahéjas csigákat legjobb langyosan fogyasztani.

Tipp:

Ízlés szerint aprított pekándiót, tört mogyorót/mandulát/diót vagy mézes tejben áztatott mazsolát is szórhatunk a krémsajtos mázzal gazdagított karácsonyi fahéjas csiga töltelékre mielőtt feltekerjük.
Karácsonyi fahéjas csiga krémsajtos mázzal Karácsonyi fahéjas csiga krémsajtos mázzal Karácsonyi fahéjas csiga krémsajtos mázzal

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
1 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!