Karácsonyi fahéjas csiga krémsajtos mázzal
Hozzávalók
Felfújt-formához: (kb. 30x20 cm):
Tésztához:
Töltelékhez:
Mandula grillázshoz:
Mázhoz:
Elkészítés
Előkészítés:
A tésztához a tejet megmelegítjük, és megolvasztjuk benne a margarint.
Elkészítés:
A lisztet keverőtálba tesszük, és az élesztővel alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a meleg tej-zsiradék keveréket, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A karácsonyi fahéjas csiga tésztáját letakarva meleg helyen kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). A formát zsiradékkal kikenjük, a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Töltelék:
A vajat a cukorral, a fahéjjal keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) összekeverjük. A tésztát liszttel meghintjük, és alaposan lisztezett munkafelületen kb. 50x30 cm méretű téglalappá kinyújtjuk. A fahéjas tölteléket elkenjük a tésztalapon. A tésztalapot a hosszú oldaláról szorosan feltekerjük (1. kép). A tésztahengert recés késsel 12 szeletre vágjuk. A szeleteket a vágott felületükkel felfelé betesszük a formába (2. kép), és meleg helyen további 10-15 percig kelesztjük.
Sütés:
A formát a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük és a csigákat aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Mandula grillázs:
A mandulát teflonserpenyőben zsiradék nélkül aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a cukrot és folyamatos kevergetés közben karamellizáljuk. A mandulát tányéron hagyjuk kihűlni.
Máz:
A lágy vajat, a krémsajtot és a porcukrot konyhai robotgéppel (habverő) röviden összekeverjük. A fahéjas csigákat a formában sütőrácson 5 percet hűlni hagyjuk. Evőkanál segítségével a csigákat vastagon megkenjünk a mázzal, majd elosztjuk rajta a mandulát. A fahéjas csigákat legjobb langyosan fogyasztani.
Tipp:
Karácsonyi fahéjas csiga krémsajtos mázzal
Hozzávalók
12 darab elkészítéséhez
Felfújt-formához: (kb. 30x20 cm):
Tésztához:
Töltelékhez:
Mandula grillázshoz:
Mázhoz:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A tésztához a tejet megmelegítjük, és megolvasztjuk benne a margarint.
Elkészítés:
A lisztet keverőtálba tesszük, és az élesztővel alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a meleg tej-zsiradék keveréket, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A karácsonyi fahéjas csiga tésztáját letakarva meleg helyen kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). A formát zsiradékkal kikenjük, a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Töltelék:
A vajat a cukorral, a fahéjjal keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) összekeverjük. A tésztát liszttel meghintjük, és alaposan lisztezett munkafelületen kb. 50x30 cm méretű téglalappá kinyújtjuk. A fahéjas tölteléket elkenjük a tésztalapon. A tésztalapot a hosszú oldaláról szorosan feltekerjük (1. kép). A tésztahengert recés késsel 12 szeletre vágjuk. A szeleteket a vágott felületükkel felfelé betesszük a formába (2. kép), és meleg helyen további 10-15 percig kelesztjük.
Sütés:
A formát a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük és a csigákat aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Mandula grillázs:
A mandulát teflonserpenyőben zsiradék nélkül aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a cukrot és folyamatos kevergetés közben karamellizáljuk. A mandulát tányéron hagyjuk kihűlni.
Máz:
A lágy vajat, a krémsajtot és a porcukrot konyhai robotgéppel (habverő) röviden összekeverjük. A fahéjas csigákat a formában sütőrácson 5 percet hűlni hagyjuk. Evőkanál segítségével a csigákat vastagon megkenjünk a mázzal, majd elosztjuk rajta a mandulát. A fahéjas csigákat legjobb langyosan fogyasztani.
Tipp:
Legújabb cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?