Mákos-citromos linzer
Hozzávalók
Tepsihez:
sütőpapír
kiszúróformák (kör alakú, kb. 6,5-7 cm Ø és karácsonyi motívumos, kb. 2,5-3 cm Ø)
Tésztához:
300 g búzaliszt
1 kávéskanál Dr. Oetker Sütőpor
200 g vaj vagy margarin
100 g porcukor
1 darab tojássárgája (M-es)
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 tasak Dr. Oetker Finesse Reszelt Citromhéj
kb. 3 evőkanál egész mákszem
Ezenkívül:
kb. 250-300 g szilvalekvár
Elkészítés
Előkészítés:
A tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük.
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet a sütőporral keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először rövid ideig a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dolgozzuk, végül kézzel átgyúrjuk, és legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen kézzel átdolgozzuk, majd kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk, és páros számú korongot szúrunk ki belőle. A tésztakorongokat tepsibe tesszük, és a felének közepéből még kiszúrunk egy-egy kis karácsonyi motívumot. A tepsit a sütő középső részébe tesszük, és a linzereket megsütjük.
Sütési idő: kb. 10-12 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A linzereket sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk, és hagyjuk kihűlni. Ezután a minta nélküli linzereket megkenjük szilvalekvárral, és ráhelyezünk mindre 1-1 kiszúrt linzert. Óvatosan összenyomjuk, majd szobahőmérsékleten legalább 4-5 órát (de még jobb, ha egy éjszakát) pihentetjük.
A lisztet a sütőporral keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először rövid ideig a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dolgozzuk, végül kézzel átgyúrjuk, és legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen kézzel átdolgozzuk, majd kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk, és páros számú korongot szúrunk ki belőle. A tésztakorongokat tepsibe tesszük, és a felének közepéből még kiszúrunk egy-egy kis karácsonyi motívumot. A tepsit a sütő középső részébe tesszük, és a linzereket megsütjük.
Sütési idő: kb. 10-12 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A linzereket sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk, és hagyjuk kihűlni. Ezután a minta nélküli linzereket megkenjük szilvalekvárral, és ráhelyezünk mindre 1-1 kiszúrt linzert. Óvatosan összenyomjuk, majd szobahőmérsékleten legalább 4-5 órát (de még jobb, ha egy éjszakát) pihentetjük.
Tippek:
Jól záró dobozban, papírral elválasztva, a linzer kb. 2 hétig tárolható.
Más savanykás ízű lekvárral, pl. ribizlilekvárral is elkészíthetjük a linzereket.
Más savanykás ízű lekvárral, pl. ribizlilekvárral is elkészíthetjük a linzereket.
Kedvencnek jelölöm
Mákos-citromos linzer
Hozzávalók
kb. 12-14 darab elkészítéséhez
Tepsihez:
sütőpapír
kiszúróformák (kör alakú, kb. 6,5-7 cm Ø és karácsonyi motívumos, kb. 2,5-3 cm Ø)
Tésztához:
300 g búzaliszt
1 kávéskanál Dr. Oetker Sütőpor
200 g vaj vagy margarin
100 g porcukor
1 darab tojássárgája (M-es)
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
kb. 3 evőkanál egész mákszem
Ezenkívül:
kb. 250-300 g szilvalekvár
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük.
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet a sütőporral keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először rövid ideig a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dolgozzuk, végül kézzel átgyúrjuk, és legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen kézzel átdolgozzuk, majd kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk, és páros számú korongot szúrunk ki belőle. A tésztakorongokat tepsibe tesszük, és a felének közepéből még kiszúrunk egy-egy kis karácsonyi motívumot. A tepsit a sütő középső részébe tesszük, és a linzereket megsütjük.
Sütési idő: kb. 10-12 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A linzereket sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk, és hagyjuk kihűlni. Ezután a minta nélküli linzereket megkenjük szilvalekvárral, és ráhelyezünk mindre 1-1 kiszúrt linzert. Óvatosan összenyomjuk, majd szobahőmérsékleten legalább 4-5 órát (de még jobb, ha egy éjszakát) pihentetjük.
A lisztet a sütőporral keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először rövid ideig a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dolgozzuk, végül kézzel átgyúrjuk, és legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen kézzel átdolgozzuk, majd kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk, és páros számú korongot szúrunk ki belőle. A tésztakorongokat tepsibe tesszük, és a felének közepéből még kiszúrunk egy-egy kis karácsonyi motívumot. A tepsit a sütő középső részébe tesszük, és a linzereket megsütjük.
Sütési idő: kb. 10-12 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A linzereket sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk, és hagyjuk kihűlni. Ezután a minta nélküli linzereket megkenjük szilvalekvárral, és ráhelyezünk mindre 1-1 kiszúrt linzert. Óvatosan összenyomjuk, majd szobahőmérsékleten legalább 4-5 órát (de még jobb, ha egy éjszakát) pihentetjük.
Tippek:
Jól záró dobozban, papírral elválasztva, a linzer kb. 2 hétig tárolható.
Más savanykás ízű lekvárral, pl. ribizlilekvárral is elkészíthetjük a linzereket.
Más savanykás ízű lekvárral, pl. ribizlilekvárral is elkészíthetjük a linzereket.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?