Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Máktorta, sütés nélkül

Szükséges idő 20-40 perc között
Nehézség Könnyen elkészíthető
Recept megosztása

Hozzávalók

Máktorta, sütés nélkül

fél kg feketeszeder

a mák alaphoz:

30 dkg darált mák
20 dkg darált keksz
1- 2 ek darált dió
1-2 ek mandula
1-2 ek mogyoró
8 dkg vaj vagy margarin
fél citrom reszelt héja
1 mokkáskanál fahéj
1- 2 evőkanál méz (ha édes a mák és a keksz is, ez el is hagyható, vagy néhány csepp édesítőszerrel helyettesíthető)
2 evőkanál szeder vagy bármilyen gyümölcslekvár
1-2 evőkanál feketekávé
1 zacskó Dr. Oetker Vanillincukor vagy pár csepp vanília aroma
fél evőkanál rum vagy néhány csepp rum aroma
1- 1,5 dl forralt tej

A túrókrém-réteghez:

25 dkg krémes állagú tehéntúró (műanyag dobozos)
1 zacskó vaníliás puding (lehet a hidegen felhasználható)
néhány csepp folyékony édesítőszer
1 zacskó Dr. Oetker Vanillincukor, vagy egy kávéskanál vanília aroma

A díszítéshez:

Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés

A tortalapot helyettesítő mákalaphoz a mákot, a kekszdarát, és minden egyéb hozzávalót egy mély tálban összekeverünk, és - lassan adagolva - a forralt tejet hozzáadjuk. Sűrű, nehezen dolgozható masszát kapunk. (a tejet nagyon óvatosan adagoljuk, mert lehet, hogy kevesebb is elég lesz.)
Egy kerek, lehúzható peremű, sütőpapírral bélelt tortasütőbe jól belenyomkodjuk a mákos masszát, vékonyan megkenjük lekvárral, és ráhalmozzuk a feketeszeder felét, majd a közben elkészített pudingos, zselatinos túrókrémet. (a vaníliás pudingot gépi habverővel keményre felverjük, vagy előre felfőzzük, jól kihűtjük – kevés cukorral, és a zacskón előírtnál kicsivel kevesebb tejjel készítsük.) Lassú fokozaton hozzákeverjük a túrót, hozzáadjuk a zselatinport, kevés citromhéjat, citromlevet, vaníliás ízesítőt, esetleg édesítőszert, vagy mézet, ízlés szerint.
Ha gazdagabbá akarjuk tenni, felverhetünk hozzá 2 dl friss tejszínt, egy habfixálóval, amivel óvatosan összekeverjük, de e nélkül is finom.
A túrókrém tetejét szépen elsimítjuk, erre kerül a szeder másik fele, és végül ráöntjük az éppen elkészült, langyos zselatint.
Egy-két óra hűtés után különlegesen finom édességet szeletelhetünk a kávé mellé a családnak.
Aki nem szereti a mákot, az készítse az alapot darált keksz és dió, mandula keverékéből, vagy akár darált kekszből, úgy, mintha kekszgolyócskákat készítene.
A gyümölcs helyettesíthető eperrel, málnával, szeletelt őszibarackkal, ribizlivel is, mindegyik nagyon finom, és illik a mák- és a dió-keksz alaphoz is.
Díszítés:
A tortazselét 6 dl vízben feloldjuk, édesítőszerrel 1-2 perc alatt felforraljuk, majd állandó kevergetés mellett hagyjuk kihűlni.

Tálalás

Tortaként szeleteljük, tejszínhabbal is díszíthető.

Tárolás

Hűtőszekrényben tárolandó.

Alternatív elkészítés

A torta alja készülhet még forralt tejben megmártott babapiskótával, és bármilyen gyümölccsel is.
Máktorta, sütés nélkül

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
32 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
14 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!