Marcipános-mazsolás copf
Hozzávalók
Tepsihez:
Tésztához:
Töltelékhez:
Kenéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
A kimért mazsolát a rum aromába áztatjuk. A tejet felmelegítjük, és felolvasztjuk benne a margarint. Ha szeletelt mandulát használunk, akkor kézzel kisebb darabokra törjük és félretesszük
Elkészítés:
A lisztet keverőtálban alaposan elkeverjük az élesztővel. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a tej-zsiradék keveréket. Az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen kelni hagyjuk, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). A tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral kibéleljük, és a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Töltelék:
A marcipánmasszát apró darabokra csipkedjük, magasfalú keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a tojásfehérjét, és konyhai robotgéppel (habverő) sima masszává keverjük. A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen téglalap (kb. 40x30 cm) alakúra nyújtjuk. Elkenjük rajta a marcipánmasszát úgy, hogy a hosszanti oldalakon kb. 1 cm-t szabadon hagyunk. Rászórjuk a mandulát, és elosztjuk rajta a rumos mazsolát. A tésztát a hosszanti oldalától kezdve feltekerjük. A hengert a hajtással lefelé a tepsibe fektetjük, és a végeit összenyomkodjuk. Ollóval egymástól kb. 3-4 cm távolságra ferdén annyira belevágunk a hengerbe (1. kép), majdnem át is vágjuk. A keletkezett szeleteket felváltva a jobb, majd bal oldalra kihajtjuk (2. kép). A Marcipános-mazsolás copf sütemény tetejét tejjel megkenjük, és további 20 percig meleg helyen kelesztjük. A tepsit a sütő alsó részébe toljuk és a süteményt aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A Marcipános-mazsolás copf süteményt sütőpapírral együtt rácsra húzzuk, hagyjuk kihűlni, vagy langyosan tálaljuk.
Tippek:
A mazsolát helyettesíthetjük 100 g puha, aszalt áfonyával, vagy kockázott puha aszalt sárgabarackkal.
Marcipános-mazsolás copf
Hozzávalók
kb. 12 darab elkészítéséhez
Tepsihez:
Tésztához:
Töltelékhez:
Kenéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A kimért mazsolát a rum aromába áztatjuk. A tejet felmelegítjük, és felolvasztjuk benne a margarint. Ha szeletelt mandulát használunk, akkor kézzel kisebb darabokra törjük és félretesszük
Elkészítés:
A lisztet keverőtálban alaposan elkeverjük az élesztővel. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a tej-zsiradék keveréket. Az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen kelni hagyjuk, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). A tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral kibéleljük, és a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Töltelék:
A marcipánmasszát apró darabokra csipkedjük, magasfalú keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a tojásfehérjét, és konyhai robotgéppel (habverő) sima masszává keverjük. A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen téglalap (kb. 40x30 cm) alakúra nyújtjuk. Elkenjük rajta a marcipánmasszát úgy, hogy a hosszanti oldalakon kb. 1 cm-t szabadon hagyunk. Rászórjuk a mandulát, és elosztjuk rajta a rumos mazsolát. A tésztát a hosszanti oldalától kezdve feltekerjük. A hengert a hajtással lefelé a tepsibe fektetjük, és a végeit összenyomkodjuk. Ollóval egymástól kb. 3-4 cm távolságra ferdén annyira belevágunk a hengerbe (1. kép), majdnem át is vágjuk. A keletkezett szeleteket felváltva a jobb, majd bal oldalra kihajtjuk (2. kép). A Marcipános-mazsolás copf sütemény tetejét tejjel megkenjük, és további 20 percig meleg helyen kelesztjük. A tepsit a sütő alsó részébe toljuk és a süteményt aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A Marcipános-mazsolás copf süteményt sütőpapírral együtt rácsra húzzuk, hagyjuk kihűlni, vagy langyosan tálaljuk.
Tippek:
A mazsolát helyettesíthetjük 100 g puha, aszalt áfonyával, vagy kockázott puha aszalt sárgabarackkal.
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?