Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Sonkás-tormás töltött kalács

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 14-16 szelet

Hozzávalók

kb. 14-16 szelet elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír

Tésztához:

250 ml tej
80 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
1 darab tojás (M-es)
1 ½ teáskanál só
1 teáskanál cukor

Töltelékhez:

kb. 80-100 g asztali reszelt torma
kb. 250-300 g tetszőleges füstölt sonka

Kenéshez:

1 darab tojás (M-es)
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A tésztához a tejet felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat vagy a margarint. A töltelékhez a sonkát szeletekre vágjuk. A tepsit sütőpapírral béleljük.

Elkészítés:

Tészta:
A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).

A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen röviden átgyúrjuk, majd egy kb. 40x30 cm-es téglalappá nyújtjuk, és a sodrófa segítségével az előkészített tepsibe tesszük. A tormát a tészta teljes hosszában (alul és felül 2-2 cm-t üresen hagyva), középen, kb. 10 cm szélességben elsimítjuk, majd ráhelyezzük a sonkaszeleteket. A tészta szabadon hagyott széleit pizzavágóval kb. 2 cm szélességben, kissé ferdén bevágjuk. Először a tészta két végét a töltelékre hajtjuk, majd a tésztaszalagokat jobbról és balról felváltva szintén a töltelékre hajtjuk. A kalácsot letakarva újra kelni hagyjuk, kb. 30 percig.
A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

A kalácsot a felvert tojással egyenletesen megkenjük, majd a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a kalácsot megsütjük.

Sütési idő: kb. 30-35 perc

Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!

A megsült kalácsot sütőpapírral együtt áthúzzuk egy sütőrácsra, és hagyjuk kihűlni.

Tipp:

A töltelékhez ízlés szerint csemege vagy csípős tormát is választhatunk.
Sonkás-tormás töltött kalács

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

RECEPTAJÁNLÓ

Szükséges idő 40-60 perc között
57 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván
Szükséges idő Több, mint 60 perc
15 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptkategóriák

Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!