Mézes Céklatorta
Hozzávalók
tészta:
20 dkg liszt
8 dkg nádcukor
5 dkg méz
5 dkg olvasztott margarin
1 csipet só
1 kk. szódabikarbóna
1 kk. Dr. Oetker Sütőpor
1 kk. mézeskalács fűszerkeverék
2 ek. tej
Krém:
10 dkg cékla (sült vagy főtt)
1 dl habtejszín
25 dkg mascarpone
1 kk. mézeskalács fűszerkeverék
1 tasak Dr. Oetker Expressz Zselatin fix
2 dkg aszalt áfonya (apróra vágva)
2 ek. olaj
3 dkg méz
3 dkg cukor
3-4 ek. citromlé
0,5 - 0,8 dl tej
Teteje:
málnalekvár
Dr. Oetker Hópehely fehér
Elkészítés
Előkészítés
18 cm kapcsos tortaforma.
Elkészítés
A céklát meghámozzuk, négybe vágjuk, majd vékonyan szeleteljük és 2 ek. olajjal 1 csipet mézeskalácsfűszerrel összekeverjük, kis tepsiben lefedve 190 'C 40-50 percig sütjük, amíg megpuhul. (Vagy héjában meg is főzhetjük és utána daraboljuk.)
Ha kicsit hűlt hozzáadunk 0,5 dl tejet és botmixerrel pürésítjük.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és két részre osztva pihentetjük fél órát. Kinyújtjuk fél cm vastagra és a tortaformához igazítva két lapot sütünk belőlük. (a maradék tésztát külön kisüthetjük.)
A krémhez a pürésített céklát elkeverjük a mézzel, cukorral, citromlével, fűszerrel majd hozzákeverjük a mascarponét. A tejszínhabot elkezdjük habbá verni és az elején belekeverjük, a Zselatinfixet majd félkemény habbá verjük. A céklás krémbe forgatjuk, beleszórjuk az áfonyát és a kihűlt tésztára szedjük a habot, elegyengetjük, a másik lappal befedjük, és a tetejét megkenjük málnalekvárral. Hűtőben hagyjuk 1-2 órát dermedni.
Ha kicsit hűlt hozzáadunk 0,5 dl tejet és botmixerrel pürésítjük.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és két részre osztva pihentetjük fél órát. Kinyújtjuk fél cm vastagra és a tortaformához igazítva két lapot sütünk belőlük. (a maradék tésztát külön kisüthetjük.)
A krémhez a pürésített céklát elkeverjük a mézzel, cukorral, citromlével, fűszerrel majd hozzákeverjük a mascarponét. A tejszínhabot elkezdjük habbá verni és az elején belekeverjük, a Zselatinfixet majd félkemény habbá verjük. A céklás krémbe forgatjuk, beleszórjuk az áfonyát és a kihűlt tésztára szedjük a habot, elegyengetjük, a másik lappal befedjük, és a tetejét megkenjük málnalekvárral. Hűtőben hagyjuk 1-2 órát dermedni.
Tálalás
12-14 szelet
Az egyik tésztalapot sütés után felszeletelhetjük és tehetjük úgy is a torta tetejére.
Az egyik tésztalapot sütés után felszeletelhetjük és tehetjük úgy is a torta tetejére.
Tárolás
Hűtőben.
Alternatív elkészítés
A cékla sütését igazítani szoktam egy nagyobb mennyiség céklasaláta sütéséhez, így egyszerre készül édes és sós finomság :)
Kedvencnek jelölöm
Mézes Céklatorta
Hozzávalók
tészta:
20 dkg liszt
8 dkg nádcukor
5 dkg méz
5 dkg olvasztott margarin
1 csipet só
1 kk. szódabikarbóna
1 kk. Dr. Oetker Sütőpor
1 kk. mézeskalács fűszerkeverék
2 ek. tej
Krém:
10 dkg cékla (sült vagy főtt)
1 dl habtejszín
25 dkg mascarpone
1 kk. mézeskalács fűszerkeverék
1 tasak Dr. Oetker Expressz Zselatin fix
2 dkg aszalt áfonya (apróra vágva)
2 ek. olaj
3 dkg méz
3 dkg cukor
3-4 ek. citromlé
0,5 - 0,8 dl tej
Teteje:
málnalekvár
Dr. Oetker Hópehely fehér
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés
18 cm kapcsos tortaforma.
Elkészítés
A céklát meghámozzuk, négybe vágjuk, majd vékonyan szeleteljük és 2 ek. olajjal 1 csipet mézeskalácsfűszerrel összekeverjük, kis tepsiben lefedve 190 'C 40-50 percig sütjük, amíg megpuhul. (Vagy héjában meg is főzhetjük és utána daraboljuk.)
Ha kicsit hűlt hozzáadunk 0,5 dl tejet és botmixerrel pürésítjük.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és két részre osztva pihentetjük fél órát. Kinyújtjuk fél cm vastagra és a tortaformához igazítva két lapot sütünk belőlük. (a maradék tésztát külön kisüthetjük.)
A krémhez a pürésített céklát elkeverjük a mézzel, cukorral, citromlével, fűszerrel majd hozzákeverjük a mascarponét. A tejszínhabot elkezdjük habbá verni és az elején belekeverjük, a Zselatinfixet majd félkemény habbá verjük. A céklás krémbe forgatjuk, beleszórjuk az áfonyát és a kihűlt tésztára szedjük a habot, elegyengetjük, a másik lappal befedjük, és a tetejét megkenjük málnalekvárral. Hűtőben hagyjuk 1-2 órát dermedni.
Ha kicsit hűlt hozzáadunk 0,5 dl tejet és botmixerrel pürésítjük.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és két részre osztva pihentetjük fél órát. Kinyújtjuk fél cm vastagra és a tortaformához igazítva két lapot sütünk belőlük. (a maradék tésztát külön kisüthetjük.)
A krémhez a pürésített céklát elkeverjük a mézzel, cukorral, citromlével, fűszerrel majd hozzákeverjük a mascarponét. A tejszínhabot elkezdjük habbá verni és az elején belekeverjük, a Zselatinfixet majd félkemény habbá verjük. A céklás krémbe forgatjuk, beleszórjuk az áfonyát és a kihűlt tésztára szedjük a habot, elegyengetjük, a másik lappal befedjük, és a tetejét megkenjük málnalekvárral. Hűtőben hagyjuk 1-2 órát dermedni.
Tálalás
12-14 szelet
Az egyik tésztalapot sütés után felszeletelhetjük és tehetjük úgy is a torta tetejére.
Az egyik tésztalapot sütés után felszeletelhetjük és tehetjük úgy is a torta tetejére.
Tárolás
Hűtőben.
Alternatív elkészítés
A cékla sütését igazítani szoktam egy nagyobb mennyiség céklasaláta sütéséhez, így egyszerre készül édes és sós finomság :)
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?