Narancs-citrom dzsem
Hozzávalók
600 g narancs (előkészítve mérjük le)
200 ml narancslé
100 g citrom (előkészítve mérjük le)
100 ml citromlé
50 g kandírozott narancshéj
50 g kandírozott citromhéj
1 tasak Dr. Oetker Dzsemfix 4:1
250 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Őrölt Vanília
Elkészítés
Előkészítés:
A narancsot meghámozzuk, eltávolítjuk a fehér héját, kivágjuk a gyümölcsfiléket, kis darabokra vágjuk, közben a levét felfogjuk, és kimérünk 600 g gyümölcsfilét. Kimérünk 200 ml narancslevet (a kinyert narancslével együtt). A citromot meghámozzuk, eltávolítjuk a fehér héját, kivágjuk a gyümölcsfiléket, kis darabokra vágjuk, közben a levét felfogjuk, és kimérünk 100 g gyümölcsfilét. Kimérünk 100 ml citromlevet (a kinyert citromlével együtt). A kandírozott narancs- és citromhéjat apróra vágjuk.
Az üvegeket és a tetőket (twist-off befőttesüveg tető) kifőzzük vagy nagyon forró vízzel kiöblítjük.
Az üvegeket és a tetőket (twist-off befőttesüveg tető) kifőzzük vagy nagyon forró vízzel kiöblítjük.
Elkészítés:
Az előkészített gyümölcsfiléket és gyümölcsleveket, valamint a kétféle kandírozott citrushéjat egy főzőedénybe öntjük. A dzsemfixet a kimért cukorral és a vaníliával elkeverjük, majd a gyümölcshöz adjuk. Állandó keverés mellett magas hőfokon felforraljuk. Forrás után a dzsemet folyamatos keverés mellett további 3 percig forrni hagyjuk. 1-2 teáskanál forró masszát tányérra teszünk, és hagyjuk kihűlni. Ha nem szilárdul meg, akkor további 1 percig főzzük, majd újra elvégezzük a próbát. Levesszük a tűzről, ha szükséges, a főzés közben keletkezett habot leszedjük. A kész dzsemet azonnal az előkészített üvegekbe peremig töltjük, jól lezárjuk, majd 5 percre fejjel lefelé állítjuk.
Tipp:
Érett, édes narancsot használjunk a dzsem elkészítéséhez!
Kedvencnek jelölöm
Narancs-citrom dzsem
Hozzávalók
kb. 6 darab 200 ml-es üveg elkészítéséhez
600 g narancs (előkészítve mérjük le)
200 ml narancslé
100 g citrom (előkészítve mérjük le)
100 ml citromlé
50 g kandírozott narancshéj
50 g kandírozott citromhéj
1 tasak Dr. Oetker Dzsemfix 4:1
250 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Őrölt Vanília
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A narancsot meghámozzuk, eltávolítjuk a fehér héját, kivágjuk a gyümölcsfiléket, kis darabokra vágjuk, közben a levét felfogjuk, és kimérünk 600 g gyümölcsfilét. Kimérünk 200 ml narancslevet (a kinyert narancslével együtt). A citromot meghámozzuk, eltávolítjuk a fehér héját, kivágjuk a gyümölcsfiléket, kis darabokra vágjuk, közben a levét felfogjuk, és kimérünk 100 g gyümölcsfilét. Kimérünk 100 ml citromlevet (a kinyert citromlével együtt). A kandírozott narancs- és citromhéjat apróra vágjuk.
Az üvegeket és a tetőket (twist-off befőttesüveg tető) kifőzzük vagy nagyon forró vízzel kiöblítjük.
Az üvegeket és a tetőket (twist-off befőttesüveg tető) kifőzzük vagy nagyon forró vízzel kiöblítjük.
Elkészítés:
Az előkészített gyümölcsfiléket és gyümölcsleveket, valamint a kétféle kandírozott citrushéjat egy főzőedénybe öntjük. A dzsemfixet a kimért cukorral és a vaníliával elkeverjük, majd a gyümölcshöz adjuk. Állandó keverés mellett magas hőfokon felforraljuk. Forrás után a dzsemet folyamatos keverés mellett további 3 percig forrni hagyjuk. 1-2 teáskanál forró masszát tányérra teszünk, és hagyjuk kihűlni. Ha nem szilárdul meg, akkor további 1 percig főzzük, majd újra elvégezzük a próbát. Levesszük a tűzről, ha szükséges, a főzés közben keletkezett habot leszedjük. A kész dzsemet azonnal az előkészített üvegekbe peremig töltjük, jól lezárjuk, majd 5 percre fejjel lefelé állítjuk.
Tipp:
Érett, édes narancsot használjunk a dzsem elkészítéséhez!
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?