Őszi torta
Hozzávalók
Kapcsos tortaformához (Ø 26 cm):
némi zsiradék
Almás feltéthez:
750 g alma, pl. Elstar
Tésztához:
125 g lágy vaj vagy margarin
100 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Bourbon vaníliás cukor
1 csipet só
3 darab tojás (M-es)
200 g búzaliszt
2 teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
100 g őrölt, pörkölt mogyoró
kb. 2 evőkanál tej
Mogyorós feltéthez:
25 g vaj vagy margarin
50 g cukor
1 teáskanál tej
50 g pörkölt, apróra vágott mogyoró
Krémhez:
200 g tejföl
30 g cukor
200 ml hideg habtejszín
2 tasak Dr. Oetker Habfixáló
Szóráshoz:
őrölt fahéj
Elkészítés
Előkészítés:
Zsiradékkal kenjük ki kapcsos tortaformát. Az almás feltéthez hámozzuk meg az almákat, vágjuk negyedekre, és hosszában többször vágjuk be. Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Tészta:
A vajat vagy a margarint keverőtálban konyhai robotgéppel(habverő) simára verjük. Fokozatosan adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót, és addig keverjük, amíg a keverék össze nem áll. A tojásokat kb. ½ percig keverjük bele a legmagasabb fokozaton. Keverjük össze a lisztet a sütőporral és a mogyoróval, majd 2 részletben, közepes fordulatszámon, a tejjel felváltva keverjük bele röviden. Öntsük a tésztát az előkészített formába, és simítsuk el a tetejét. Helyezzük az almanegyedeket gyűrű alakban a tészta tetejére, majd tegyük a formát a sütő alsó részébe lévő rácsra.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Tegyük a formát egy süteményrácsra. Lazítsuk meg és távolítsuk el a forma peremét. Vegyük le a tortát a tortaforma aljáról, és hagyjuk kihűlni.
Mogyorós szórat:
Olvasszuk fel a vajat, a cukrot és a tejet egy kis serpenyőben. Adjuk hozzá a mogyorót, és közepes lángon, kevergetve kb. 3 percig pirítsuk. Öntsük a keveréket egy sütőpapírra, terítsük szét egy kicsit, és hagyjuk kihűlni.
Krém:
Keverjük össze a tejfölt a cukorral és 1 tasak habfixálóval. A tejszínt 1 tasak habfixálóval verjük keményre, és óvatosan keverjük a tejfölbe. A krémet egyenletesen terítsük el a tortán, majd tálalásig tegyük hűtőszekrénybe.
Morzsoljuk össze a mogyorós szóratot. Tálalás előtt szórjuk meg a torta tetejét a mogyoródarával majd szórjuk meg fahéjjal.
A vajat vagy a margarint keverőtálban konyhai robotgéppel(habverő) simára verjük. Fokozatosan adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót, és addig keverjük, amíg a keverék össze nem áll. A tojásokat kb. ½ percig keverjük bele a legmagasabb fokozaton. Keverjük össze a lisztet a sütőporral és a mogyoróval, majd 2 részletben, közepes fordulatszámon, a tejjel felváltva keverjük bele röviden. Öntsük a tésztát az előkészített formába, és simítsuk el a tetejét. Helyezzük az almanegyedeket gyűrű alakban a tészta tetejére, majd tegyük a formát a sütő alsó részébe lévő rácsra.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Tegyük a formát egy süteményrácsra. Lazítsuk meg és távolítsuk el a forma peremét. Vegyük le a tortát a tortaforma aljáról, és hagyjuk kihűlni.
Mogyorós szórat:
Olvasszuk fel a vajat, a cukrot és a tejet egy kis serpenyőben. Adjuk hozzá a mogyorót, és közepes lángon, kevergetve kb. 3 percig pirítsuk. Öntsük a keveréket egy sütőpapírra, terítsük szét egy kicsit, és hagyjuk kihűlni.
Krém:
Keverjük össze a tejfölt a cukorral és 1 tasak habfixálóval. A tejszínt 1 tasak habfixálóval verjük keményre, és óvatosan keverjük a tejfölbe. A krémet egyenletesen terítsük el a tortán, majd tálalásig tegyük hűtőszekrénybe.
Morzsoljuk össze a mogyorós szóratot. Tálalás előtt szórjuk meg a torta tetejét a mogyoródarával majd szórjuk meg fahéjjal.
Tipp:
A torta krém nélkül fagyasztható.
Kedvencnek jelölöm
Őszi torta
Hozzávalók
kb. 12 szelet elkészítéséhez
Kapcsos tortaformához (Ø 26 cm):
némi zsiradék
Almás feltéthez:
750 g alma, pl. Elstar
Tésztához:
125 g lágy vaj vagy margarin
100 g cukor
1 csipet só
3 darab tojás (M-es)
200 g búzaliszt
2 teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
100 g őrölt, pörkölt mogyoró
kb. 2 evőkanál tej
Mogyorós feltéthez:
25 g vaj vagy margarin
50 g cukor
1 teáskanál tej
50 g pörkölt, apróra vágott mogyoró
Szóráshoz:
őrölt fahéj
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Zsiradékkal kenjük ki kapcsos tortaformát. Az almás feltéthez hámozzuk meg az almákat, vágjuk negyedekre, és hosszában többször vágjuk be. Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Tészta:
A vajat vagy a margarint keverőtálban konyhai robotgéppel(habverő) simára verjük. Fokozatosan adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót, és addig keverjük, amíg a keverék össze nem áll. A tojásokat kb. ½ percig keverjük bele a legmagasabb fokozaton. Keverjük össze a lisztet a sütőporral és a mogyoróval, majd 2 részletben, közepes fordulatszámon, a tejjel felváltva keverjük bele röviden. Öntsük a tésztát az előkészített formába, és simítsuk el a tetejét. Helyezzük az almanegyedeket gyűrű alakban a tészta tetejére, majd tegyük a formát a sütő alsó részébe lévő rácsra.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Tegyük a formát egy süteményrácsra. Lazítsuk meg és távolítsuk el a forma peremét. Vegyük le a tortát a tortaforma aljáról, és hagyjuk kihűlni.
Mogyorós szórat:
Olvasszuk fel a vajat, a cukrot és a tejet egy kis serpenyőben. Adjuk hozzá a mogyorót, és közepes lángon, kevergetve kb. 3 percig pirítsuk. Öntsük a keveréket egy sütőpapírra, terítsük szét egy kicsit, és hagyjuk kihűlni.
Krém:
Keverjük össze a tejfölt a cukorral és 1 tasak habfixálóval. A tejszínt 1 tasak habfixálóval verjük keményre, és óvatosan keverjük a tejfölbe. A krémet egyenletesen terítsük el a tortán, majd tálalásig tegyük hűtőszekrénybe.
Morzsoljuk össze a mogyorós szóratot. Tálalás előtt szórjuk meg a torta tetejét a mogyoródarával majd szórjuk meg fahéjjal.
A vajat vagy a margarint keverőtálban konyhai robotgéppel(habverő) simára verjük. Fokozatosan adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót, és addig keverjük, amíg a keverék össze nem áll. A tojásokat kb. ½ percig keverjük bele a legmagasabb fokozaton. Keverjük össze a lisztet a sütőporral és a mogyoróval, majd 2 részletben, közepes fordulatszámon, a tejjel felváltva keverjük bele röviden. Öntsük a tésztát az előkészített formába, és simítsuk el a tetejét. Helyezzük az almanegyedeket gyűrű alakban a tészta tetejére, majd tegyük a formát a sütő alsó részébe lévő rácsra.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Tegyük a formát egy süteményrácsra. Lazítsuk meg és távolítsuk el a forma peremét. Vegyük le a tortát a tortaforma aljáról, és hagyjuk kihűlni.
Mogyorós szórat:
Olvasszuk fel a vajat, a cukrot és a tejet egy kis serpenyőben. Adjuk hozzá a mogyorót, és közepes lángon, kevergetve kb. 3 percig pirítsuk. Öntsük a keveréket egy sütőpapírra, terítsük szét egy kicsit, és hagyjuk kihűlni.
Krém:
Keverjük össze a tejfölt a cukorral és 1 tasak habfixálóval. A tejszínt 1 tasak habfixálóval verjük keményre, és óvatosan keverjük a tejfölbe. A krémet egyenletesen terítsük el a tortán, majd tálalásig tegyük hűtőszekrénybe.
Morzsoljuk össze a mogyorós szóratot. Tálalás előtt szórjuk meg a torta tetejét a mogyoródarával majd szórjuk meg fahéjjal.
Tipp:
A torta krém nélkül fagyasztható.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?