Őszi torta
Hozzávalók
Kapcsos tortaformához (Ø 26 cm):
Almás feltéthez:
Tésztához:
Mogyorós feltéthez:
Krémhez:
Szóráshoz:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A vajat vagy a margarint keverőtálban konyhai robotgéppel(habverő) simára verjük. Fokozatosan adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót, és addig keverjük, amíg a keverék össze nem áll. A tojásokat kb. ½ percig keverjük bele a legmagasabb fokozaton. Keverjük össze a lisztet a sütőporral és a mogyoróval, majd 2 részletben, közepes fordulatszámon, a tejjel felváltva keverjük bele röviden. Öntsük a tésztát az előkészített formába, és simítsuk el a tetejét. Helyezzük az almanegyedeket gyűrű alakban a tészta tetejére, majd tegyük a formát a sütő alsó részébe lévő rácsra.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Tegyük a formát egy süteményrácsra. Lazítsuk meg és távolítsuk el a forma peremét. Vegyük le a tortát a tortaforma aljáról, és hagyjuk kihűlni.
Mogyorós szórat:
Olvasszuk fel a vajat, a cukrot és a tejet egy kis serpenyőben. Adjuk hozzá a mogyorót, és közepes lángon, kevergetve kb. 3 percig pirítsuk. Öntsük a keveréket egy sütőpapírra, terítsük szét egy kicsit, és hagyjuk kihűlni.
Krém:
Keverjük össze a tejfölt a cukorral és 1 tasak habfixálóval. A tejszínt 1 tasak habfixálóval verjük keményre, és óvatosan keverjük a tejfölbe. A krémet egyenletesen terítsük el a tortán, majd tálalásig tegyük hűtőszekrénybe.
Morzsoljuk össze a mogyorós szóratot. Tálalás előtt szórjuk meg a torta tetejét a mogyoródarával majd szórjuk meg fahéjjal.
Tipp:
Őszi torta
Hozzávalók
kb. 12 szelet elkészítéséhez
Kapcsos tortaformához (Ø 26 cm):
Almás feltéthez:
Tésztához:
Mogyorós feltéthez:
Szóráshoz:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A vajat vagy a margarint keverőtálban konyhai robotgéppel(habverő) simára verjük. Fokozatosan adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót, és addig keverjük, amíg a keverék össze nem áll. A tojásokat kb. ½ percig keverjük bele a legmagasabb fokozaton. Keverjük össze a lisztet a sütőporral és a mogyoróval, majd 2 részletben, közepes fordulatszámon, a tejjel felváltva keverjük bele röviden. Öntsük a tésztát az előkészített formába, és simítsuk el a tetejét. Helyezzük az almanegyedeket gyűrű alakban a tészta tetejére, majd tegyük a formát a sütő alsó részébe lévő rácsra.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Tegyük a formát egy süteményrácsra. Lazítsuk meg és távolítsuk el a forma peremét. Vegyük le a tortát a tortaforma aljáról, és hagyjuk kihűlni.
Mogyorós szórat:
Olvasszuk fel a vajat, a cukrot és a tejet egy kis serpenyőben. Adjuk hozzá a mogyorót, és közepes lángon, kevergetve kb. 3 percig pirítsuk. Öntsük a keveréket egy sütőpapírra, terítsük szét egy kicsit, és hagyjuk kihűlni.
Krém:
Keverjük össze a tejfölt a cukorral és 1 tasak habfixálóval. A tejszínt 1 tasak habfixálóval verjük keményre, és óvatosan keverjük a tejfölbe. A krémet egyenletesen terítsük el a tortán, majd tálalásig tegyük hűtőszekrénybe.
Morzsoljuk össze a mogyorós szóratot. Tálalás előtt szórjuk meg a torta tetejét a mogyoródarával majd szórjuk meg fahéjjal.
Tipp:
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?