Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Őszi zöldséges fánk

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag 24 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

24 darab Őszi zöldséges fánk elkészítéséhez

Kelt tésztához:

275 ml tej
75 g vaj, vagy margarin
300 g búzaliszt (BL-55 finom liszt)
200 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 teáskanál cukor
2 teáskanál só
frissen őrölt bors
1 darab tojás (M-es)

Égetett tésztához:

125 ml víz
25 g vaj, vagy margarin
90 g búzaliszt (BL-55 finom liszt)
kb. 3 darab tojás (M-es)
100 g reszelt sajt, pl. Ementáli
1 teáskanál só
frissen őrölt bors
némi fűszerpaprika
aprított kakukkfű

Töltelékhez:

kb. 600 g vegyes zöldség, pl. répa, póréhagyma, vörös káposzta
frissen őrölt bors

Ezenkívül:

étolaj pl. napraforgóolaj

A Őszi zöldséges fánk elkészítése lépésről lépésre

Elkészítés:

Kelt tészta:
A tejet felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat, vagy a margarint. A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a többi hozzávalót és meleg tej-zsiradék keveréket, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan nagyobb nem lesz.

Égetett tészta:
A vizet a zsiradékkal, a sóval és a fűszerekkel kis edényben felforraljuk. Az edényt levesszük a tűzről. A lisztet egyszerre beleöntjük a forró folyadékba. Sima tésztagolyóvá keverjük, majd kb. 1 perc alatt állandó keverés mellett felforrósítjuk („leégetjük”), és keverőtálba tesszük. Konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton egymásután beledolgozunk 2 tojást. Az utolsó tojást habverővel felverjük, és csak annyit teszünk a tésztába, hogy a felülete fényes legyen. Belekeverjük a kakukkfüvet és a sajtot.

Töltelék:
A zöldséget megpucoljuk, és megmossuk. Mindent kis kockákra vagy csíkokra vágunk.
A kelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen átgyúrjuk, és téglalap formára (kb. 60x30 cm) nyújtjuk. Elkenjük rajta az égetett tésztát, és egyenletesen elosztjuk a zöldségkockákat vagy -csíkokat. Megszórjuk sóval és borssal. Hosszanti oldaláról feltekerjük, és 24 darab kb. 2-3 cm vastag szeletre vágjuk. A szeleteket letakarva még egyszer kb. 15 percig kelesztjük.

Az olajat mély serpenyőben vagy edényben kb. 175 °C-ra felforrósítjuk úgy, hogy az olajba mártott fakanál nyele körül buborékok keletkezzenek.
Adagonként forró olajban először a csigák egyik, majd másik oldalát aranybarnára sütjük. Szűrőkanállal kivesszük, és konyhai papírtörlőn lecsöpögtetjük. A csigákat legjobb, ha melegen tálaljuk.

Tippek.

Tálaljunk mellé sóval és borssal ízesített tejfölös mártogatóst.
A csigákat kelesztés után sütőben is elkészíthetjük. Sütőpapírral bélelt tepsiben, a sütő középső részében kb. 25-30 perc alatt megsütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)

A csigák mellé tálalhatunk vegyes salátát is.
Őszi zöldséges fánk

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
24 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
14 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2021-11-26
2 Kedvelés

Gombóc gombóc hátán – melyik a kedvenced?

Arról sajnos nincsenek információink, hogy Gombóc Artúr a csokikon kívül rajongott-e a gombócokért, azt viszont biztosan tudjuk, hogy nincs olyan süti/desszert toplista, amelyre ne kerülne fel valamiféle gombóc, golyó, labda…

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-11-19
3 Kedvelés

Édes sütik második fogásnak

Nálunk Magyarországon nagyon népszerűek a tartalmas levesek. Lehet sűrű babgulyás, húsleves vagy raguleves, ezek után második fogásként gyakran tálalunk „ebédsütiket”, azaz édes főételeket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-10-27
4 Kedvelés

Leveles tészta trükkök

Tarts otthon mindig egy csomag leveles tésztát, hogy a legváratlanabb „süti vészhelyzetekre” is legyen egy gyors és finom megoldásod!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!