Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Őszi zöldséges fánk

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag 24 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

24 darab elkészítéséhez

Kelt tésztához:

275 ml tej
75 g vaj, vagy margarin
300 g búzaliszt (BL-55 finom liszt)
200 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 teáskanál cukor
2 teáskanál só
frissen őrölt bors
1 darab tojás (M-es)

Égetett tésztához:

125 ml víz
25 g vaj, vagy margarin
90 g búzaliszt (BL-55 finom liszt)
kb. 3 darab tojás (M-es)
100 g reszelt sajt, pl. Ementáli
1 teáskanál só
frissen őrölt bors
némi fűszerpaprika
aprított kakukkfű

Töltelékhez:

kb. 600 g vegyes zöldség, pl. répa, póréhagyma, vörös káposzta
frissen őrölt bors

Ezenkívül:

étolaj pl. napraforgóolaj
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

Kelt tészta:
A tejet felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat, vagy a margarint. A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a többi hozzávalót és meleg tej-zsiradék keveréket, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan nagyobb nem lesz.

Égetett tészta:
A vizet a zsiradékkal, a sóval és a fűszerekkel kis edényben felforraljuk. Az edényt levesszük a tűzről. A lisztet egyszerre beleöntjük a forró folyadékba. Sima tésztagolyóvá keverjük, majd kb. 1 perc alatt állandó keverés mellett felforrósítjuk („leégetjük”), és keverőtálba tesszük. Konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton egymásután beledolgozunk 2 tojást. Az utolsó tojást habverővel felverjük, és csak annyit teszünk a tésztába, hogy a felülete fényes legyen. Belekeverjük a kakukkfüvet és a sajtot.

Töltelék:
A zöldséget megpucoljuk, és megmossuk. Mindent kis kockákra vagy csíkokra vágunk.
A kelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen átgyúrjuk, és téglalap formára (kb. 60x30 cm) nyújtjuk. Elkenjük rajta az égetett tésztát, és egyenletesen elosztjuk a zöldségkockákat vagy -csíkokat. Megszórjuk sóval és borssal. Hosszanti oldaláról feltekerjük, és 24 darab kb. 2-3 cm vastag szeletre vágjuk. A szeleteket letakarva még egyszer kb. 15 percig kelesztjük.

Az olajat mély serpenyőben vagy edényben kb. 175 °C-ra felforrósítjuk úgy, hogy az olajba mártott fakanál nyele körül buborékok keletkezzenek.
Adagonként forró olajban először a csigák egyik, majd másik oldalát aranybarnára sütjük. Szűrőkanállal kivesszük, és konyhai papírtörlőn lecsöpögtetjük. A csigákat legjobb, ha melegen tálaljuk.

Tippek.

Tálaljunk mellé sóval és borssal ízesített tejfölös mártogatóst.
A csigákat kelesztés után sütőben is elkészíthetjük. Sütőpapírral bélelt tepsiben, a sütő középső részében kb. 25-30 perc alatt megsütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)

A csigák mellé tálalhatunk vegyes salátát is.
Őszi zöldséges fánk

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
32 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
33 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!