
Őszi zöldséges fánk



Hozzávalók
Kelt tésztához:
275 ml tej
75 g vaj, vagy margarin
300 g búzaliszt (BL-55 finom liszt)
200 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant élesztő
1 teáskanál cukor
2 teáskanál só
frissen őrölt bors
1 darab tojás (M-es)
Égetett tésztához:
125 ml víz
25 g vaj, vagy margarin
90 g búzaliszt (BL-55 finom liszt)
kb. 3 darab tojás (M-es)
100 g reszelt sajt, pl. Ementáli
1 teáskanál só
frissen őrölt bors
némi fűszerpaprika
aprított kakukkfű
Töltelékhez:
kb. 600 g vegyes zöldség, pl. répa, póréhagyma, vörös káposzta
só
frissen őrölt bors
Ezenkívül:
étolaj pl. napraforgóolaj
Elkészítés
Elkészítés:
Kelt tészta:
A tejet felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat, vagy a margarint. A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a többi hozzávalót és meleg tej-zsiradék keveréket, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan nagyobb nem lesz.
Égetett tészta:
A vizet a zsiradékkal, a sóval és a fűszerekkel kis edényben felforraljuk. Az edényt levesszük a tűzről. A lisztet egyszerre beleöntjük a forró folyadékba. Sima tésztagolyóvá keverjük, majd kb. 1 perc alatt állandó keverés mellett felforrósítjuk („leégetjük”), és keverőtálba tesszük. Konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton egymásután beledolgozunk 2 tojást. Az utolsó tojást habverővel felverjük, és csak annyit teszünk a tésztába, hogy a felülete fényes legyen. Belekeverjük a kakukkfüvet és a sajtot.
Töltelék:
A zöldséget megpucoljuk, és megmossuk. Mindent kis kockákra vagy csíkokra vágunk.
A kelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen átgyúrjuk, és téglalap formára (kb. 60x30 cm) nyújtjuk. Elkenjük rajta az égetett tésztát, és egyenletesen elosztjuk a zöldségkockákat vagy -csíkokat. Megszórjuk sóval és borssal. Hosszanti oldaláról feltekerjük, és 24 darab kb. 2-3 cm vastag szeletre vágjuk. A szeleteket letakarva még egyszer kb. 15 percig kelesztjük.
Az olajat mély serpenyőben vagy edényben kb. 175 °C-ra felforrósítjuk úgy, hogy az olajba mártott fakanál nyele körül buborékok keletkezzenek.
Adagonként forró olajban először a csigák egyik, majd másik oldalát aranybarnára sütjük. Szűrőkanállal kivesszük, és konyhai papírtörlőn lecsöpögtetjük. A csigákat legjobb, ha melegen tálaljuk.
A tejet felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat, vagy a margarint. A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a többi hozzávalót és meleg tej-zsiradék keveréket, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan nagyobb nem lesz.
Égetett tészta:
A vizet a zsiradékkal, a sóval és a fűszerekkel kis edényben felforraljuk. Az edényt levesszük a tűzről. A lisztet egyszerre beleöntjük a forró folyadékba. Sima tésztagolyóvá keverjük, majd kb. 1 perc alatt állandó keverés mellett felforrósítjuk („leégetjük”), és keverőtálba tesszük. Konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton egymásután beledolgozunk 2 tojást. Az utolsó tojást habverővel felverjük, és csak annyit teszünk a tésztába, hogy a felülete fényes legyen. Belekeverjük a kakukkfüvet és a sajtot.
Töltelék:
A zöldséget megpucoljuk, és megmossuk. Mindent kis kockákra vagy csíkokra vágunk.
A kelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen átgyúrjuk, és téglalap formára (kb. 60x30 cm) nyújtjuk. Elkenjük rajta az égetett tésztát, és egyenletesen elosztjuk a zöldségkockákat vagy -csíkokat. Megszórjuk sóval és borssal. Hosszanti oldaláról feltekerjük, és 24 darab kb. 2-3 cm vastag szeletre vágjuk. A szeleteket letakarva még egyszer kb. 15 percig kelesztjük.
Az olajat mély serpenyőben vagy edényben kb. 175 °C-ra felforrósítjuk úgy, hogy az olajba mártott fakanál nyele körül buborékok keletkezzenek.
Adagonként forró olajban először a csigák egyik, majd másik oldalát aranybarnára sütjük. Szűrőkanállal kivesszük, és konyhai papírtörlőn lecsöpögtetjük. A csigákat legjobb, ha melegen tálaljuk.
Tippek.
Tálaljunk mellé sóval és borssal ízesített tejfölös mártogatóst.
A csigákat kelesztés után sütőben is elkészíthetjük. Sütőpapírral bélelt tepsiben, a sütő középső részében kb. 25-30 perc alatt megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
A csigák mellé tálalhatunk vegyes salátát is.
A csigákat kelesztés után sütőben is elkészíthetjük. Sütőpapírral bélelt tepsiben, a sütő középső részében kb. 25-30 perc alatt megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
A csigák mellé tálalhatunk vegyes salátát is.

Kedvencnek jelölöm

Őszi zöldséges fánk
Hozzávalók
24 darab Őszi zöldséges fánk elkészítéséhez
Kelt tésztához:
275 ml tej
75 g vaj, vagy margarin
300 g búzaliszt (BL-55 finom liszt)
200 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
1 teáskanál cukor
2 teáskanál só
frissen őrölt bors
1 darab tojás (M-es)
Égetett tésztához:
125 ml víz
25 g vaj, vagy margarin
90 g búzaliszt (BL-55 finom liszt)
kb. 3 darab tojás (M-es)
100 g reszelt sajt, pl. Ementáli
1 teáskanál só
frissen őrölt bors
némi fűszerpaprika
aprított kakukkfű
Töltelékhez:
kb. 600 g vegyes zöldség, pl. répa, póréhagyma, vörös káposzta
só
frissen őrölt bors
Ezenkívül:
étolaj pl. napraforgóolaj
A Őszi zöldséges fánk elkészítése lépésről lépésre
Elkészítés:
Kelt tészta:
A tejet felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat, vagy a margarint. A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a többi hozzávalót és meleg tej-zsiradék keveréket, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan nagyobb nem lesz.
Égetett tészta:
A vizet a zsiradékkal, a sóval és a fűszerekkel kis edényben felforraljuk. Az edényt levesszük a tűzről. A lisztet egyszerre beleöntjük a forró folyadékba. Sima tésztagolyóvá keverjük, majd kb. 1 perc alatt állandó keverés mellett felforrósítjuk („leégetjük”), és keverőtálba tesszük. Konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton egymásután beledolgozunk 2 tojást. Az utolsó tojást habverővel felverjük, és csak annyit teszünk a tésztába, hogy a felülete fényes legyen. Belekeverjük a kakukkfüvet és a sajtot.
Töltelék:
A zöldséget megpucoljuk, és megmossuk. Mindent kis kockákra vagy csíkokra vágunk.
A kelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen átgyúrjuk, és téglalap formára (kb. 60x30 cm) nyújtjuk. Elkenjük rajta az égetett tésztát, és egyenletesen elosztjuk a zöldségkockákat vagy -csíkokat. Megszórjuk sóval és borssal. Hosszanti oldaláról feltekerjük, és 24 darab kb. 2-3 cm vastag szeletre vágjuk. A szeleteket letakarva még egyszer kb. 15 percig kelesztjük.
Az olajat mély serpenyőben vagy edényben kb. 175 °C-ra felforrósítjuk úgy, hogy az olajba mártott fakanál nyele körül buborékok keletkezzenek.
Adagonként forró olajban először a csigák egyik, majd másik oldalát aranybarnára sütjük. Szűrőkanállal kivesszük, és konyhai papírtörlőn lecsöpögtetjük. A csigákat legjobb, ha melegen tálaljuk.
A tejet felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat, vagy a margarint. A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a többi hozzávalót és meleg tej-zsiradék keveréket, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan nagyobb nem lesz.
Égetett tészta:
A vizet a zsiradékkal, a sóval és a fűszerekkel kis edényben felforraljuk. Az edényt levesszük a tűzről. A lisztet egyszerre beleöntjük a forró folyadékba. Sima tésztagolyóvá keverjük, majd kb. 1 perc alatt állandó keverés mellett felforrósítjuk („leégetjük”), és keverőtálba tesszük. Konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton egymásután beledolgozunk 2 tojást. Az utolsó tojást habverővel felverjük, és csak annyit teszünk a tésztába, hogy a felülete fényes legyen. Belekeverjük a kakukkfüvet és a sajtot.
Töltelék:
A zöldséget megpucoljuk, és megmossuk. Mindent kis kockákra vagy csíkokra vágunk.
A kelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen átgyúrjuk, és téglalap formára (kb. 60x30 cm) nyújtjuk. Elkenjük rajta az égetett tésztát, és egyenletesen elosztjuk a zöldségkockákat vagy -csíkokat. Megszórjuk sóval és borssal. Hosszanti oldaláról feltekerjük, és 24 darab kb. 2-3 cm vastag szeletre vágjuk. A szeleteket letakarva még egyszer kb. 15 percig kelesztjük.
Az olajat mély serpenyőben vagy edényben kb. 175 °C-ra felforrósítjuk úgy, hogy az olajba mártott fakanál nyele körül buborékok keletkezzenek.
Adagonként forró olajban először a csigák egyik, majd másik oldalát aranybarnára sütjük. Szűrőkanállal kivesszük, és konyhai papírtörlőn lecsöpögtetjük. A csigákat legjobb, ha melegen tálaljuk.
Tippek.
Tálaljunk mellé sóval és borssal ízesített tejfölös mártogatóst.
A csigákat kelesztés után sütőben is elkészíthetjük. Sütőpapírral bélelt tepsiben, a sütő középső részében kb. 25-30 perc alatt megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
A csigák mellé tálalhatunk vegyes salátát is.
A csigákat kelesztés után sütőben is elkészíthetjük. Sütőpapírral bélelt tepsiben, a sütő középső részében kb. 25-30 perc alatt megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
A csigák mellé tálalhatunk vegyes salátát is.

Legújabb cikkek
0

Indítsd változatos zabkásákkal a reggeled!
Rengeteg érvet tudunk, hogy miért fogyassz reggelire zabkását. Változatos, tápláló, egészséges…és azt mondtuk már, hogy nagyon-nagyon finom?

0

Tavaszi piknik? Készülj villámgyors sütikkel!
A Dr. Oetker sütemény alapporokkal még akkor sem kell lemondanod a frissen sült süti élményéről, ha váratlan piknik-meghívást kapsz a barátoktól.

1

Mentes desszertcsodák pudingból
Glutén- vagy laktózérzékenységgel élsz? Netán vegán étrendet követsz? Kevesebb cukrot fogyasztanál? A pudingos desszertekről neked sem kell lemondanod!

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?