
Őszi zöldséges fánk



Hozzávalók
Kelt tésztához:
Égetett tésztához:
Töltelékhez:
Ezenkívül:
Elkészítés
Elkészítés:
A tejet felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat, vagy a margarint. A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a többi hozzávalót és meleg tej-zsiradék keveréket, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan nagyobb nem lesz.
Égetett tészta:
A vizet a zsiradékkal, a sóval és a fűszerekkel kis edényben felforraljuk. Az edényt levesszük a tűzről. A lisztet egyszerre beleöntjük a forró folyadékba. Sima tésztagolyóvá keverjük, majd kb. 1 perc alatt állandó keverés mellett felforrósítjuk („leégetjük”), és keverőtálba tesszük. Konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton egymásután beledolgozunk 2 tojást. Az utolsó tojást habverővel felverjük, és csak annyit teszünk a tésztába, hogy a felülete fényes legyen. Belekeverjük a kakukkfüvet és a sajtot.
Töltelék:
A zöldséget megpucoljuk, és megmossuk. Mindent kis kockákra vagy csíkokra vágunk.
A kelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen átgyúrjuk, és téglalap formára (kb. 60x30 cm) nyújtjuk. Elkenjük rajta az égetett tésztát, és egyenletesen elosztjuk a zöldségkockákat vagy -csíkokat. Megszórjuk sóval és borssal. Hosszanti oldaláról feltekerjük, és 24 darab kb. 2-3 cm vastag szeletre vágjuk. A szeleteket letakarva még egyszer kb. 15 percig kelesztjük.
Az olajat mély serpenyőben vagy edényben kb. 175 °C-ra felforrósítjuk úgy, hogy az olajba mártott fakanál nyele körül buborékok keletkezzenek.
Adagonként forró olajban először a csigák egyik, majd másik oldalát aranybarnára sütjük. Szűrőkanállal kivesszük, és konyhai papírtörlőn lecsöpögtetjük. A csigákat legjobb, ha melegen tálaljuk.
Tippek.
A csigákat kelesztés után sütőben is elkészíthetjük. Sütőpapírral bélelt tepsiben, a sütő középső részében kb. 25-30 perc alatt megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
A csigák mellé tálalhatunk vegyes salátát is.


Őszi zöldséges fánk
Hozzávalók
24 darab elkészítéséhez
Kelt tésztához:
Égetett tésztához:
Töltelékhez:
Ezenkívül:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
A tejet felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat, vagy a margarint. A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a többi hozzávalót és meleg tej-zsiradék keveréket, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan nagyobb nem lesz.
Égetett tészta:
A vizet a zsiradékkal, a sóval és a fűszerekkel kis edényben felforraljuk. Az edényt levesszük a tűzről. A lisztet egyszerre beleöntjük a forró folyadékba. Sima tésztagolyóvá keverjük, majd kb. 1 perc alatt állandó keverés mellett felforrósítjuk („leégetjük”), és keverőtálba tesszük. Konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton egymásután beledolgozunk 2 tojást. Az utolsó tojást habverővel felverjük, és csak annyit teszünk a tésztába, hogy a felülete fényes legyen. Belekeverjük a kakukkfüvet és a sajtot.
Töltelék:
A zöldséget megpucoljuk, és megmossuk. Mindent kis kockákra vagy csíkokra vágunk.
A kelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen átgyúrjuk, és téglalap formára (kb. 60x30 cm) nyújtjuk. Elkenjük rajta az égetett tésztát, és egyenletesen elosztjuk a zöldségkockákat vagy -csíkokat. Megszórjuk sóval és borssal. Hosszanti oldaláról feltekerjük, és 24 darab kb. 2-3 cm vastag szeletre vágjuk. A szeleteket letakarva még egyszer kb. 15 percig kelesztjük.
Az olajat mély serpenyőben vagy edényben kb. 175 °C-ra felforrósítjuk úgy, hogy az olajba mártott fakanál nyele körül buborékok keletkezzenek.
Adagonként forró olajban először a csigák egyik, majd másik oldalát aranybarnára sütjük. Szűrőkanállal kivesszük, és konyhai papírtörlőn lecsöpögtetjük. A csigákat legjobb, ha melegen tálaljuk.
Tippek.
A csigákat kelesztés után sütőben is elkészíthetjük. Sütőpapírral bélelt tepsiben, a sütő középső részében kb. 25-30 perc alatt megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
A csigák mellé tálalhatunk vegyes salátát is.

Legújabb cikkek

Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!


Így használd a Creme VEGA-t a mindennapokban
A növényi tejföl-alternatíva igazán hasznos társ a konyhában, hiszen főzéshez, sütéshez és hőkezelést nem igénylő ételekhez is bevethetjük. Felhasználási tippek következnek!


Készítsünk látványos süteményeket egyszerű praktikákkal!
Kreatív, mutatós sütiket készíteni egyáltalán nem ördöngösség! Az alábbi trükkök segítenek, hogy te is elkápráztathasd vendégeidet a legújabb desszertcsodáddal.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?