Sütőtökös kenyér
Hozzávalók
Sütőformához (kb. 11x30 cm):
némi zsiradék
némi búzaliszt
Kelt tésztához:
kb. 375 g Hokkaido sütőtök (nettó kb. 250 g)
150 ml tej
50 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant élesztő
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
Kenéshez, szóráshoz:
egy kis víz
magkeverék (pl., szezámmag, napraforgómag, tökmag)
Elkészítés
Előkészítés:
A sütőtököt mossuk meg, vágjuk karikákra, magozzuk ki és vágjuk nagyobb darabokra, majd mérjünk ki 250 g-ot. A tökdarabokat kevés vízzel egy kis lábasban kb. 15 perc alatt puhára főzzük, majd a felesleges vizet lecsöpögtetjük. Villával pépesítjük. Melegítsük fel a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint.
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet óvatosan keverjük össze az élesztővel egy keverőtálban. Adjuk hozzá a sütőtököt és a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává. Fedjük le a tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete kb. 45-50 perc. Közben zsiradékkal kenjük ki a sütőformát és lisztezzük ki.
A tésztát rövid ideig gyúrjuk át és enyhén lisztezett munkafelületen formázzuk tekerccsé, és tegyük a sütőformába. Kenjük meg a tésztát egy kevés vízzel, szórjuk meg a magkeverékkel, és hagyjuk ismét meleg helyen kelni kb. 25-30 percig. Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Helyezzük a sütőformát a sütő alsó részében lévő rácsra és süssük meg a kenyeret.
Sütési idő: kb. 30-32 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Hagyjuk a kenyeret kb. 10 percig a formában hűlni egy süteményrácson, majd fordítsuk ki, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A lisztet óvatosan keverjük össze az élesztővel egy keverőtálban. Adjuk hozzá a sütőtököt és a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává. Fedjük le a tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete kb. 45-50 perc. Közben zsiradékkal kenjük ki a sütőformát és lisztezzük ki.
A tésztát rövid ideig gyúrjuk át és enyhén lisztezett munkafelületen formázzuk tekerccsé, és tegyük a sütőformába. Kenjük meg a tésztát egy kevés vízzel, szórjuk meg a magkeverékkel, és hagyjuk ismét meleg helyen kelni kb. 25-30 percig. Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Helyezzük a sütőformát a sütő alsó részében lévő rácsra és süssük meg a kenyeret.
Sütési idő: kb. 30-32 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Hagyjuk a kenyeret kb. 10 percig a formában hűlni egy süteményrácson, majd fordítsuk ki, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Tipp:
A sütőtököt pürésíthetjük is, illetve akár le is fagyaszthatjuk, hogy kiolvasztás után készítsünk újabb kenyeret.
Kedvencnek jelölöm
Sütőtökös kenyér
Hozzávalók
kb. 20 szelet elkészítéséhez
Sütőformához (kb. 11x30 cm):
némi zsiradék
némi búzaliszt
Kelt tésztához:
kb. 375 g Hokkaido sütőtök (nettó kb. 250 g)
150 ml tej
50 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
Kenéshez, szóráshoz:
egy kis víz
magkeverék (pl., szezámmag, napraforgómag, tökmag)
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A sütőtököt mossuk meg, vágjuk karikákra, magozzuk ki és vágjuk nagyobb darabokra, majd mérjünk ki 250 g-ot. A tökdarabokat kevés vízzel egy kis lábasban kb. 15 perc alatt puhára főzzük, majd a felesleges vizet lecsöpögtetjük. Villával pépesítjük. Melegítsük fel a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint.
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet óvatosan keverjük össze az élesztővel egy keverőtálban. Adjuk hozzá a sütőtököt és a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává. Fedjük le a tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete kb. 45-50 perc. Közben zsiradékkal kenjük ki a sütőformát és lisztezzük ki.
A tésztát rövid ideig gyúrjuk át és enyhén lisztezett munkafelületen formázzuk tekerccsé, és tegyük a sütőformába. Kenjük meg a tésztát egy kevés vízzel, szórjuk meg a magkeverékkel, és hagyjuk ismét meleg helyen kelni kb. 25-30 percig. Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Helyezzük a sütőformát a sütő alsó részében lévő rácsra és süssük meg a kenyeret.
Sütési idő: kb. 30-32 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Hagyjuk a kenyeret kb. 10 percig a formában hűlni egy süteményrácson, majd fordítsuk ki, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A lisztet óvatosan keverjük össze az élesztővel egy keverőtálban. Adjuk hozzá a sütőtököt és a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává. Fedjük le a tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete kb. 45-50 perc. Közben zsiradékkal kenjük ki a sütőformát és lisztezzük ki.
A tésztát rövid ideig gyúrjuk át és enyhén lisztezett munkafelületen formázzuk tekerccsé, és tegyük a sütőformába. Kenjük meg a tésztát egy kevés vízzel, szórjuk meg a magkeverékkel, és hagyjuk ismét meleg helyen kelni kb. 25-30 percig. Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Helyezzük a sütőformát a sütő alsó részében lévő rácsra és süssük meg a kenyeret.
Sütési idő: kb. 30-32 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Hagyjuk a kenyeret kb. 10 percig a formában hűlni egy süteményrácson, majd fordítsuk ki, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Tipp:
A sütőtököt pürésíthetjük is, illetve akár le is fagyaszthatjuk, hogy kiolvasztás után készítsünk újabb kenyeret.


Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?