Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Sütőtökös kenyér

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag kb. 20 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 20 szelet elkészítéséhez

Sütőformához (kb. 11x30 cm):

némi zsiradék
némi búzaliszt

Kelt tésztához:

kb. 375 g Hokkaido sütőtök (nettó kb. 250 g)
150 ml tej
50 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor

Kenéshez, szóráshoz:

egy kis víz
magkeverék (pl., szezámmag, napraforgómag, tökmag)
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A sütőtököt mossuk meg, vágjuk karikákra, magozzuk ki és vágjuk nagyobb darabokra, majd mérjünk ki 250 g-ot. A tökdarabokat kevés vízzel egy kis lábasban kb. 15 perc alatt puhára főzzük, majd a felesleges vizet lecsöpögtetjük. Villával pépesítjük. Melegítsük fel a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint.

Elkészítés:

Tészta:
A lisztet óvatosan keverjük össze az élesztővel egy keverőtálban. Adjuk hozzá a sütőtököt és a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává. Fedjük le a tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete kb. 45-50 perc. Közben zsiradékkal kenjük ki a sütőformát és lisztezzük ki.

A tésztát rövid ideig gyúrjuk át és enyhén lisztezett munkafelületen formázzuk tekerccsé, és tegyük a sütőformába. Kenjük meg a tésztát egy kevés vízzel, szórjuk meg a magkeverékkel, és hagyjuk ismét meleg helyen kelni kb. 25-30 percig. Melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)

Helyezzük a sütőformát a sütő alsó részében lévő rácsra és süssük meg a kenyeret.

Sütési idő: kb. 30-32 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Hagyjuk a kenyeret kb. 10 percig a formában hűlni egy süteményrácson, majd fordítsuk ki, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Tipp:

A sütőtököt pürésíthetjük is, illetve akár le is fagyaszthatjuk, hogy kiolvasztás után készítsünk újabb kenyeret.
Sütőtökös kenyér

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!