Pácolt kerti zöldségek
Hozzávalók
kb. 2 kg friss zöldség, pl. cukkini, paprika, padlizsán, édeskömény, koktélparadicsom
10 gerezd fokhagyma
némi vegyes, friss zöldfűszer, pl. kakukkfű, zsálya, rozmaring
kb. 150 ml étolaj, pl. olívaolaj (főzésre alkalmas)
50 g cukor
1 l fehér balzsamecet
1 evőkanál só
némi frissen őrölt fekete bors
2 késhegynyi Dr. Oetker Tartósítószer
Elkészítés
Előkészítés:
A zöldségeket megmossuk, megpucoljuk és nagyobb darabokra vágjuk, az édesköményt szeleteljük, a koktélparadicsomokat egészben hagyjuk. A fokhagymagerezdeket megpucoljuk, a zöldfűszereket megmossuk. Az üvegeket és a tetőket (twist-off befőttesüveg tető) kifőzzük vagy nagyon forró vízzel kiöblítjük. Hagyjuk lecsöpögni, nem töröljük szárazra.
Elkészítés:
Részleteiben egy kevés olajat hevítünk egy serpenyőben, és kevergetve, rázogatva, fajtánként átpirítjuk rajta az előkészített zöldségeket. A pirított zöldségeket fajtánként rétegezve vagy vegyesen, a zöldfűszerekkel együtt az üvegekbe tesszük.
A cukrot a forró serpenyőben kissé karamellizáljuk, majd az ecettel máztalanítjuk, azaz a folyadék segítségével a karamellizált, letapadt réteget fellazítjuk. Sózzuk, borsozzuk, és az egészet addig főzzük, amíg a cukor felolvad. Hozzákeverjük a tartósítószert, majd a forró lével feltöltjük az üvegeket, és jól lezárjuk.
A cukrot a forró serpenyőben kissé karamellizáljuk, majd az ecettel máztalanítjuk, azaz a folyadék segítségével a karamellizált, letapadt réteget fellazítjuk. Sózzuk, borsozzuk, és az egészet addig főzzük, amíg a cukor felolvad. Hozzákeverjük a tartósítószert, majd a forró lével feltöltjük az üvegeket, és jól lezárjuk.
Tippek:
A pácolt kerti zöldségeket jól lezárt üvegekben, hűvös, sötét helyen tároljuk – legfeljebb 4 hétig.
Friss koktélparadicsom helyett 100 g szárított paradicsomot is használhatunk. Forrázzuk le, hagyjuk kicsit puhulni, majd nyomkodjuk ki belőle a nedvességet, ezután a recept szerint pirítsuk meg.
A maradék pác jól használható salátaöntetekhez.
Friss koktélparadicsom helyett 100 g szárított paradicsomot is használhatunk. Forrázzuk le, hagyjuk kicsit puhulni, majd nyomkodjuk ki belőle a nedvességet, ezután a recept szerint pirítsuk meg.
A maradék pác jól használható salátaöntetekhez.
Kedvencnek jelölöm
Pácolt kerti zöldségek
Hozzávalók
kb. 10 darab 200 ml-es üveg elkészítéséhez
kb. 2 kg friss zöldség, pl. cukkini, paprika, padlizsán, édeskömény, koktélparadicsom
10 gerezd fokhagyma
némi vegyes, friss zöldfűszer, pl. kakukkfű, zsálya, rozmaring
kb. 150 ml étolaj, pl. olívaolaj (főzésre alkalmas)
50 g cukor
1 l fehér balzsamecet
1 evőkanál só
némi frissen őrölt fekete bors
2 késhegynyi Dr. Oetker Tartósítószer
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A zöldségeket megmossuk, megpucoljuk és nagyobb darabokra vágjuk, az édesköményt szeleteljük, a koktélparadicsomokat egészben hagyjuk. A fokhagymagerezdeket megpucoljuk, a zöldfűszereket megmossuk. Az üvegeket és a tetőket (twist-off befőttesüveg tető) kifőzzük vagy nagyon forró vízzel kiöblítjük. Hagyjuk lecsöpögni, nem töröljük szárazra.
Elkészítés:
Részleteiben egy kevés olajat hevítünk egy serpenyőben, és kevergetve, rázogatva, fajtánként átpirítjuk rajta az előkészített zöldségeket. A pirított zöldségeket fajtánként rétegezve vagy vegyesen, a zöldfűszerekkel együtt az üvegekbe tesszük.
A cukrot a forró serpenyőben kissé karamellizáljuk, majd az ecettel máztalanítjuk, azaz a folyadék segítségével a karamellizált, letapadt réteget fellazítjuk. Sózzuk, borsozzuk, és az egészet addig főzzük, amíg a cukor felolvad. Hozzákeverjük a tartósítószert, majd a forró lével feltöltjük az üvegeket, és jól lezárjuk.
A cukrot a forró serpenyőben kissé karamellizáljuk, majd az ecettel máztalanítjuk, azaz a folyadék segítségével a karamellizált, letapadt réteget fellazítjuk. Sózzuk, borsozzuk, és az egészet addig főzzük, amíg a cukor felolvad. Hozzákeverjük a tartósítószert, majd a forró lével feltöltjük az üvegeket, és jól lezárjuk.
Tippek:
A pácolt kerti zöldségeket jól lezárt üvegekben, hűvös, sötét helyen tároljuk – legfeljebb 4 hétig.
Friss koktélparadicsom helyett 100 g szárított paradicsomot is használhatunk. Forrázzuk le, hagyjuk kicsit puhulni, majd nyomkodjuk ki belőle a nedvességet, ezután a recept szerint pirítsuk meg.
A maradék pác jól használható salátaöntetekhez.
Friss koktélparadicsom helyett 100 g szárított paradicsomot is használhatunk. Forrázzuk le, hagyjuk kicsit puhulni, majd nyomkodjuk ki belőle a nedvességet, ezután a recept szerint pirítsuk meg.
A maradék pác jól használható salátaöntetekhez.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?