
Panettone, Olasz karácsonyi kalács


Hozzávalók
Panettone, Olasz karácsonyi kalács
40 dkg liszt
2,5 dl langyos tej
2 db tojássárgája
1/2 rúd vanília kikapart magja
1 db citrom héja
10 dkg mazsola
5 dkg aszalt vörösáfonya
5 dkg kandírozott narancs
5 dkg mandula (darált)
10 dkg vaj (puha)
2 dkg friss élesztő
10 dkg cukor
1 kk. só
nem kötelező egy kevés szerecsendió (reszelt)
0,5 dl rum vagy limoncello
Elkészítés
Előkészítés
Panettone forma (lehet papírból is kapni) vagy kuglóf forma.
Elkészítés
Az aszalt vörösáfonyát és a mazsolát előző este beáztatjuk a rumba vagy limoncelloba, majd másnap leszűrjük.
Az élesztőt keverjük el langyos tejjel, keverjük, míg felolvad az élesztő és krémes lesz, ekkor keverjünk hozzá 7 dkg lisztet, keverjük el, fedjük le folpackkal és kelesszük 30 percet, míg a duplájára nő.
Ekkor tegyük át egy tálba, keverjünk bele 2 tojássárgáját, a lisztet és cukrot, vajat, a darált mandulát, vaníliamagokat, egy kávéskanál sót. Keverjük össze alaposan. Gyúrjuk át a tésztát, dolgozzuk bele az aszalt gyümölcsöket majd kelesszük ismét, 2 órát.
Melegítsük elő a sütőt. A forma egyharmadáig töltsük a tésztát, hogy legyen helye kelni, de előtte késsel vágjunk keresztet a tetejére és kelesszük még fél órát. Tegyük a kalácsot 180 fokra előmelegített sütőbe süssük 10 percig, vegyük le a hőfokot 160 fokra süssük 45-50 percig a kalácsot.
Az élesztőt keverjük el langyos tejjel, keverjük, míg felolvad az élesztő és krémes lesz, ekkor keverjünk hozzá 7 dkg lisztet, keverjük el, fedjük le folpackkal és kelesszük 30 percet, míg a duplájára nő.
Ekkor tegyük át egy tálba, keverjünk bele 2 tojássárgáját, a lisztet és cukrot, vajat, a darált mandulát, vaníliamagokat, egy kávéskanál sót. Keverjük össze alaposan. Gyúrjuk át a tésztát, dolgozzuk bele az aszalt gyümölcsöket majd kelesszük ismét, 2 órát.
Melegítsük elő a sütőt. A forma egyharmadáig töltsük a tésztát, hogy legyen helye kelni, de előtte késsel vágjunk keresztet a tetejére és kelesszük még fél órát. Tegyük a kalácsot 180 fokra előmelegített sütőbe süssük 10 percig, vegyük le a hőfokot 160 fokra süssük 45-50 percig a kalácsot.
Alternatív elkészítés
A panettone egy olasz, pontosabban milánói eredetű karácsonyi kalácskülönlegesség. A hagyományos, kúp alakú panettone mazsolával és kandírozott gyümölcsdarabokkal készül az olaszok kedvenc karácsonyi kuglófja, annyit jelent: nagy sütemény.


Kedvencnek jelölöm

Panettone, Olasz karácsonyi kalács
Hozzávalók
Panettone, Olasz karácsonyi kalács
40 dkg liszt
2,5 dl langyos tej
2 db tojássárgája
1/2 rúd vanília kikapart magja
1 db citrom héja
10 dkg mazsola
5 dkg aszalt vörösáfonya
5 dkg kandírozott narancs
5 dkg mandula (darált)
10 dkg vaj (puha)
2 dkg friss élesztő
10 dkg cukor
1 kk. só
nem kötelező egy kevés szerecsendió (reszelt)
0,5 dl rum vagy limoncello
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés
Panettone forma (lehet papírból is kapni) vagy kuglóf forma.
Elkészítés
Az aszalt vörösáfonyát és a mazsolát előző este beáztatjuk a rumba vagy limoncelloba, majd másnap leszűrjük.
Az élesztőt keverjük el langyos tejjel, keverjük, míg felolvad az élesztő és krémes lesz, ekkor keverjünk hozzá 7 dkg lisztet, keverjük el, fedjük le folpackkal és kelesszük 30 percet, míg a duplájára nő.
Ekkor tegyük át egy tálba, keverjünk bele 2 tojássárgáját, a lisztet és cukrot, vajat, a darált mandulát, vaníliamagokat, egy kávéskanál sót. Keverjük össze alaposan. Gyúrjuk át a tésztát, dolgozzuk bele az aszalt gyümölcsöket majd kelesszük ismét, 2 órát.
Melegítsük elő a sütőt. A forma egyharmadáig töltsük a tésztát, hogy legyen helye kelni, de előtte késsel vágjunk keresztet a tetejére és kelesszük még fél órát. Tegyük a kalácsot 180 fokra előmelegített sütőbe süssük 10 percig, vegyük le a hőfokot 160 fokra süssük 45-50 percig a kalácsot.
Az élesztőt keverjük el langyos tejjel, keverjük, míg felolvad az élesztő és krémes lesz, ekkor keverjünk hozzá 7 dkg lisztet, keverjük el, fedjük le folpackkal és kelesszük 30 percet, míg a duplájára nő.
Ekkor tegyük át egy tálba, keverjünk bele 2 tojássárgáját, a lisztet és cukrot, vajat, a darált mandulát, vaníliamagokat, egy kávéskanál sót. Keverjük össze alaposan. Gyúrjuk át a tésztát, dolgozzuk bele az aszalt gyümölcsöket majd kelesszük ismét, 2 órát.
Melegítsük elő a sütőt. A forma egyharmadáig töltsük a tésztát, hogy legyen helye kelni, de előtte késsel vágjunk keresztet a tetejére és kelesszük még fél órát. Tegyük a kalácsot 180 fokra előmelegített sütőbe süssük 10 percig, vegyük le a hőfokot 160 fokra süssük 45-50 percig a kalácsot.
Alternatív elkészítés
A panettone egy olasz, pontosabban milánói eredetű karácsonyi kalácskülönlegesség. A hagyományos, kúp alakú panettone mazsolával és kandírozott gyümölcsdarabokkal készül az olaszok kedvenc karácsonyi kuglófja, annyit jelent: nagy sütemény.


Legújabb cikkek
0

Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.

0

Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.

2

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?