Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Vajas stollen

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 30 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 30 szelet elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír

Tésztához:

150 ml tej
250 g vaj vagy margarin
750 g búzaliszt
150 g cukor
½ teáskanál só
1 teáskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
2 darab tojás (M-es)
100 g kandírozott narancs
100 g kandírozott citrom
100 g mazsola
1 evőkanál Dr. Oetker Aroma rum

Ezenkívül:

100 g vaj vagy margarin
porcukor
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A tésztához felmelegítjük a tejet, és megolvasztjuk benne a vajat. A marcipánt durvára reszeljük. A mazsolához hozzáadjuk a rum aromát és jól átkeverjük.

Elkészítés:

Tészta:
A lisztet keverőtálba öntjük. Hozzáadjuk az élesztőt, a cukrot, a sót, a fűszereket, a bourbon vaníliás cukrot, a tojást és a tejes vajat, konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb fokozaton összekeverjük, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A marcipánreszeléket a kandírozott naranccsal, citrommal és a rumaromában áztatott mazsolával enyhén lisztezett munkafelületen röviden belegyúrjuk a tésztába. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 60 perc). A tepsit (kb. 35x40 cm) három réteg sütőpapírral béleljük (így a stollen alja sütéskor nem lesz olyan sötét). A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)

A tésztából 2 stollent formázunk: mindkét adagot egy-egy 30 cm hosszú hengerré formázzuk, és sodrófával hosszában egy mélyedést nyomunk. Az egyik felét kissé ferdén a másikra hajtjuk. A középső részt kézzel hosszában domborúra formázzuk. A megformázott stollent betesszük a tepsibe, és még egyszer meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). Sütéshez csökkentjük a hőmérsékletet. A stollent a sütő alsó részében megsütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Sütési idő: kb. 50-55 perc

Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!

A stollent sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk. Megolvasztjuk a vajat vagy margarint, és megkenjük vele a még forró stollent, majd hagyjuk kihűlni.
A stollent porcukorral megszórjuk. Akkor lesz a legfinomabb, ha alufóliába tekerve legalább 1 hétig hagyjuk összeérni.

Tipp:

Jól elcsomagolva a stollen kb. 3 hétig tárolható vagy fagyasztható.
A Vajas stollen receptje 30 szeletes formára elegendő.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
18 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván
Szükséges idő Több, mint 60 perc
23 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
39 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2022-11-29
0 Kedvelés

Habkönnyű desszertcsoda, ez a mousse

A franciák tudnak valamit, ha desszertről van szó! A mousse az egyik leghíresebb édes-ségük, a könnyű, habos csoda a XVIII. századtól töretlenül gyűjti lelkes rajongóit.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-11-21
0 Kedvelés

Fókuszban az energiatakarékosság – melegítsük elő a sütőt?

Hogyan tudnánk még spórolni? – tesszük fel a kérdést. Lássuk, mi a helyzet a sütéssel, kötelező az előmelegítés?

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-11-08
0 Kedvelés

Jön a tél, készítsünk testet-lelket melengető italokat!

Nyáron minél jobban behűtött limonádékra, koktélokra vágyunk. Télen pedig pont az ellenkezőjükre: kerüljön a poharunkba valami igazán forró, finom, melengető ital!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!