![Pávaszem](https://sutnijo.hu/storage/recipes/31548/pavaszem-15121.jpg)
Pávaszem
![Szükséges idő](https://sutnijo.hu/img/icons/timer@3x.png)
![Nehézség](https://sutnijo.hu/img/icons/chef-hat@3x.png)
![Adag](https://sutnijo.hu/img/icons/piece.png)
Hozzávalók
Tepsihez:
Tésztához:
Töltelékhez:
Szóráshoz:
Kenéshez:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A lisztben elkeverjük az élesztőt, és hozzámorzsoljuk a hideg, kis kockákra vágott vajat vagy margarint. Hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgájákat és a tejet, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) sima tésztává összedolgozzuk. Frissentartó fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük.
Töltelék:
A tojásfehérjét konyhai robotgéppel (habverő) kemény habbá verjük, majd spatulával beleforgatjuk a darált diót, a porcukrot és a citromhéjat.
A pihentetett tésztát lisztezett felületen kb. 30x18 cm-es téglalappá nyújtjuk, és az előkészített tepsibe tesszük. A két hosszabbik oldalát, a szélétől kb. 1,5 cm-re beszórjuk a darált dióval, eloszlatjuk rajta a lekvárt, és kirakjuk a lecsepegtetett meggyszemekkel. Mindkét oldalról ráhatjuk a tésztát a meggyszemekre, középirányba, jól lenyomkodjuk, és lekenjük a felvert tojással. Az üresen maradt középső tésztasávba kanalazzuk a diós habot, és elsimítjuk. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 22-25 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteményt a tepsiben, sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni. Felszeletelve, porcukorral meghintve tálaljuk.
Tipp:
![Csillag](https://sutnijo.hu/img/icons/star-regular.png)
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Pávaszem
Hozzávalók
kb. 10-12 szelet elkészítéséhez
Tepsihez:
Tésztához:
Töltelékhez:
Szóráshoz:
Kenéshez:
Díszítéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A lisztben elkeverjük az élesztőt, és hozzámorzsoljuk a hideg, kis kockákra vágott vajat vagy margarint. Hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgájákat és a tejet, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) sima tésztává összedolgozzuk. Frissentartó fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük.
Töltelék:
A tojásfehérjét konyhai robotgéppel (habverő) kemény habbá verjük, majd spatulával beleforgatjuk a darált diót, a porcukrot és a citromhéjat.
A pihentetett tésztát lisztezett felületen kb. 30x18 cm-es téglalappá nyújtjuk, és az előkészített tepsibe tesszük. A két hosszabbik oldalát, a szélétől kb. 1,5 cm-re beszórjuk a darált dióval, eloszlatjuk rajta a lekvárt, és kirakjuk a lecsepegtetett meggyszemekkel. Mindkét oldalról ráhatjuk a tésztát a meggyszemekre, középirányba, jól lenyomkodjuk, és lekenjük a felvert tojással. Az üresen maradt középső tésztasávba kanalazzuk a diós habot, és elsimítjuk. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 22-25 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteményt a tepsiben, sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni. Felszeletelve, porcukorral meghintve tálaljuk.
Tipp:
![A Pávaszem receptje 10-12 szelet sütemény elkészítéséhez elegendő.](https://sutnijo.hu/storage/recipes/31548/pavaszem-15121.jpg)
Legújabb cikkek
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!
A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc
Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?