Pizza alap
Hozzávalók
Tészta:
400 g liszt
1/2 ek só
20 g friss élesztő v. 1,5 cs szárított
2 ek olaj
kb. 240 ml langyos víz
Szósz:
300 ml paradicsom (3-4 nagy darab)
1 ek olaszos fűszereverék
1 fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
só
bors
cukor
1-2 ek oliva olaj (a tésztát megkenni)
Elkészítés
Elkészítés
A tésztához a friss élesztőt a víz harmadában egy kevés cukorral felfuttatjuk.
A hozzávalókat összedolgozzuk, a vizet folyamatosan adagolva, hogy egy közepesen lágy kelt tésztát kapjunk. (Ne legyen kemény, de tartsa meg a formáját, ne terüljön szét).
A száraz élesztőt nem kell felfuttatni, azt egyszerűen keverjük el a liszttel.
Hagyjuk 30 percig kelni.
Közben elkészíthetjük a szószt.
Friss paradicsomokat forró vízbe tesszük, addig forraljuk, míg egy kicsit megreped a héja (kb. fél-1 perc), majd kivesszük, és lefejtjük a héját. Ezután a vöröshagymával és fokhagymával leturmixoljuk, befűszerezzük, közben kóstolgassuk. Egy kevés cukorral lehet ellensúlyozni a paradicsom savasságát.
(Ha pürével készítjük, akkor azzal turmixoljuk a hagymákat.)
Ezt így nyersen rákenhetjük a pizzára, vagy egy lábosban kevés víz hozzáadásával főzzük össze 10-15 perc alatt (vagy amíg a hagyma elveszti az erejét, és az íze egységesebb lesz), így a kész pizzára öntetként is használhatjuk (jobb, mint a ketchup!)
A pizzát nyújtsuk ki, sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük. Kenjük meg vékonyan olívaolajjal. Majd kenjük meg a szósszal, és tetszés szerinti feltéttel pakoljuk meg.
Előmelegített 200°C-os sütőben süssük addig, míg a széle, és a sajt a tetején szép piros lesz. (kb. 20 perc alatt kész)
A hozzávalókat összedolgozzuk, a vizet folyamatosan adagolva, hogy egy közepesen lágy kelt tésztát kapjunk. (Ne legyen kemény, de tartsa meg a formáját, ne terüljön szét).
A száraz élesztőt nem kell felfuttatni, azt egyszerűen keverjük el a liszttel.
Hagyjuk 30 percig kelni.
Közben elkészíthetjük a szószt.
Friss paradicsomokat forró vízbe tesszük, addig forraljuk, míg egy kicsit megreped a héja (kb. fél-1 perc), majd kivesszük, és lefejtjük a héját. Ezután a vöröshagymával és fokhagymával leturmixoljuk, befűszerezzük, közben kóstolgassuk. Egy kevés cukorral lehet ellensúlyozni a paradicsom savasságát.
(Ha pürével készítjük, akkor azzal turmixoljuk a hagymákat.)
Ezt így nyersen rákenhetjük a pizzára, vagy egy lábosban kevés víz hozzáadásával főzzük össze 10-15 perc alatt (vagy amíg a hagyma elveszti az erejét, és az íze egységesebb lesz), így a kész pizzára öntetként is használhatjuk (jobb, mint a ketchup!)
A pizzát nyújtsuk ki, sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük. Kenjük meg vékonyan olívaolajjal. Majd kenjük meg a szósszal, és tetszés szerinti feltéttel pakoljuk meg.
Előmelegített 200°C-os sütőben süssük addig, míg a széle, és a sajt a tetején szép piros lesz. (kb. 20 perc alatt kész)
Tálalás
Nagy géztepsit kitölti, vagy 2 kerek kb. normál méretű pizza.
Alternatív elkészítés
A szósz friss paradicsomból a legfinomabb! A fűszerezésnél mindenképp kóstolás alapján sózzuk, borsozzunk, legyen inkább "natúr ízű", kicsit sótlan, így fog érvényesülni a feltét íze. Különleges lesz a pizza, ha megszórjuk szezámmaggal, vagy a szélét megtöltjük sajttal.
Kedvencnek jelölöm
Pizza alap
Hozzávalók
Tészta:
400 g liszt
1/2 ek só
20 g friss élesztő v. 1,5 cs szárított
2 ek olaj
kb. 240 ml langyos víz
Szósz:
300 ml paradicsom (3-4 nagy darab)
1 ek olaszos fűszereverék
1 fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
só
bors
cukor
1-2 ek oliva olaj (a tésztát megkenni)
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés
A tésztához a friss élesztőt a víz harmadában egy kevés cukorral felfuttatjuk.
A hozzávalókat összedolgozzuk, a vizet folyamatosan adagolva, hogy egy közepesen lágy kelt tésztát kapjunk. (Ne legyen kemény, de tartsa meg a formáját, ne terüljön szét).
A száraz élesztőt nem kell felfuttatni, azt egyszerűen keverjük el a liszttel.
Hagyjuk 30 percig kelni.
Közben elkészíthetjük a szószt.
Friss paradicsomokat forró vízbe tesszük, addig forraljuk, míg egy kicsit megreped a héja (kb. fél-1 perc), majd kivesszük, és lefejtjük a héját. Ezután a vöröshagymával és fokhagymával leturmixoljuk, befűszerezzük, közben kóstolgassuk. Egy kevés cukorral lehet ellensúlyozni a paradicsom savasságát.
(Ha pürével készítjük, akkor azzal turmixoljuk a hagymákat.)
Ezt így nyersen rákenhetjük a pizzára, vagy egy lábosban kevés víz hozzáadásával főzzük össze 10-15 perc alatt (vagy amíg a hagyma elveszti az erejét, és az íze egységesebb lesz), így a kész pizzára öntetként is használhatjuk (jobb, mint a ketchup!)
A pizzát nyújtsuk ki, sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük. Kenjük meg vékonyan olívaolajjal. Majd kenjük meg a szósszal, és tetszés szerinti feltéttel pakoljuk meg.
Előmelegített 200°C-os sütőben süssük addig, míg a széle, és a sajt a tetején szép piros lesz. (kb. 20 perc alatt kész)
A hozzávalókat összedolgozzuk, a vizet folyamatosan adagolva, hogy egy közepesen lágy kelt tésztát kapjunk. (Ne legyen kemény, de tartsa meg a formáját, ne terüljön szét).
A száraz élesztőt nem kell felfuttatni, azt egyszerűen keverjük el a liszttel.
Hagyjuk 30 percig kelni.
Közben elkészíthetjük a szószt.
Friss paradicsomokat forró vízbe tesszük, addig forraljuk, míg egy kicsit megreped a héja (kb. fél-1 perc), majd kivesszük, és lefejtjük a héját. Ezután a vöröshagymával és fokhagymával leturmixoljuk, befűszerezzük, közben kóstolgassuk. Egy kevés cukorral lehet ellensúlyozni a paradicsom savasságát.
(Ha pürével készítjük, akkor azzal turmixoljuk a hagymákat.)
Ezt így nyersen rákenhetjük a pizzára, vagy egy lábosban kevés víz hozzáadásával főzzük össze 10-15 perc alatt (vagy amíg a hagyma elveszti az erejét, és az íze egységesebb lesz), így a kész pizzára öntetként is használhatjuk (jobb, mint a ketchup!)
A pizzát nyújtsuk ki, sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük. Kenjük meg vékonyan olívaolajjal. Majd kenjük meg a szósszal, és tetszés szerinti feltéttel pakoljuk meg.
Előmelegített 200°C-os sütőben süssük addig, míg a széle, és a sajt a tetején szép piros lesz. (kb. 20 perc alatt kész)
Tálalás
Nagy géztepsit kitölti, vagy 2 kerek kb. normál méretű pizza.
Alternatív elkészítés
A szósz friss paradicsomból a legfinomabb! A fűszerezésnél mindenképp kóstolás alapján sózzuk, borsozzunk, legyen inkább "natúr ízű", kicsit sótlan, így fog érvényesülni a feltét íze. Különleges lesz a pizza, ha megszórjuk szezámmaggal, vagy a szélét megtöltjük sajttal.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?