Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Pozsonyi kifli

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 25 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 25 darab elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír

Tésztához:

500 g búzaliszt
200 g vaj vagy margarin
70 g porcukor
1 csipet só
2 darab tojássárgája (M-es)
100 ml tej

Töltelékhez:

250 g őrölt dió
50 g zsemlemorzsa
150 g porcukor
150 ml víz

Kenéshez:

1 darab tojás (M-es)
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A tepsit sütőpapírral béleljük.

Elkészítés:

Tészta:
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne az élesztőt. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarjuk, és hűvös helyen fél órát pihentetjük. A pihentetett tésztát 25 egyenlő részre osztjuk, mindből egy-egy gombócot formázunk, és további fél órát pihentetjük.

Töltelék:
Az őrölt diót, a zsemlemorzsát, a cukrot, a vizet és a citromhéjat egy lábasba tesszük, és lassú tűzön 4-5 percet főzzük. Lehúzzuk a tűzről, hagyjuk kihűlni, majd 25 egyenlő részre osztjuk.

A tésztagombócokat 1-2 mm vékony, ovális formára nyújtjuk, nyújtás közben a tésztát és a deszkát nem lisztezzük. Egy adagnyi tölteléket a tenyerünkben a tészta hosszabb oldalánál kb. 2 cm-rel rövidebb hengerré formázunk. A tölteléket a tészta egyik oldalára helyezzük (a széleket üresen hagyva), majd a töltelékes oldaltól indítva feltekerjük, kifli formájúra hajtjuk, a kiflik két végét eldolgozzuk. Hasonlóan elkészítjük a többi kiflit is, és az előkészített tepsire helyezzük.

Kenés:
A tojást szétválasztjuk, a kifliket lekenjük a tojássárgájával, majd hűvös helyen kb. egy órát száradni hagyjuk. Ezután tojásfehérjével kenjük meg a kifliket, és újabb egy órát hagyjuk száradni.

A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a kifliket megsütjük.

Sütési idő: kb. 15-18 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A kifliket a tepsivel együtt rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Tippek:

A tölteléket ízesíthetjük egy teáskanál Dr. Oetker rumaromával.

Elkészíthetjük kétszeres mennyiségű tésztával úgy, hogy a kiflik felébe diótölteléket, másik felébe pedig máktölteléket teszünk.

Máktöltelékhez:
250 g őrölt mák
50 g zsemlemorzsa
100 g porcukor
150 ml víz
1 tasak Dr. Oetker Finesse Reszelt Citromhéj
50 g szilvalekvár

Az őrölt mákot, a zsemlemorzsát, a cukrot, a vizet és a citromhéjat egy lábasba tesszük, és lassú tűzön 4-5 percet főzzük. Lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a szilvalekvárt, hagyjuk kihűlni, majd 25 egyenlő részre osztjuk.
Pozsonyi kifli

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
56 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
33 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!