Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Rákóczi túrós lepény

Szükséges idő 40-60 perc között
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 10-12 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 10-12 szelet elkészítéséhez

Tepsihez (20x30 cm):

sütőpapír
zsiradék

Tésztához:

200 g búzaliszt
1 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
150 g vaj vagy margarin
80 g porcukor
2 darab tojássárgája (M-es)
2 evőkanál búzadara

Töltelékhez:

3 darab tojás (M-es)
750 g félzsíros túró
150 g porcukor
2 evőkanál búzadara

Tetejére:

2 darab tojásfehérje (M-es)
120 g porcukor
pár csepp citromlé

Díszítéshez:

4-5 evőkanál baracklekvár
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A Rákóczi túrós lepény sütemény hozzávalóit pontosan kimérjük s előkészítjük.
A túrót áttörjük. A tepsit kikenjük zsiradékkal és sütőpapírral béleljük, a sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Elkészítés:

Tészta:
A lisztet a sütőporral egy keverőtálban összekeverjük. Az összes hozzávalót konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, 2 perc alatt sima tésztává összedogozzuk. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk a tepsi méretére, sodrófa segítségével a tepsibe tesszük, villával sűrűn megszurkáljuk, és egyenletesen megszórjuk a búzadarával. A tepsit betoljuk a sütő alsó harmadába, és a Rákóczi túrós lepény süteményt elősütjük.

Sütési idő: kb. 10 perc

Töltelék:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük. A tojássárgájákat kikeverjük az áttört túróval, a kétféle cukorral, a citromhéjjal és a búzadarával, majd hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot. A tölteléket az elősütött tésztára simítjuk, és a süteményt megsütjük.

Sütési idő: kb. 32-35 perc

A sütő hőmérsékletét csökkentjük.

Alsó és felső sütés: kb. 150 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 130 °C (előmelegítve)

A sütemény tetejére a két tojásfehérjét félig felverjük. Evőkanalanként hozzáadagoljuk a porcukrot, közben folyamatosan verjük a sűrű, fényes habállag eléréséig. A tojásfehérjehabot habzsákba töltjük. A megsült sütemény tetejére rácsos mintát nyomunk, majd a tepsit újra a sütő alsó harmadába toljuk, és a habot keményedésig sütjük-szárítjuk.

Sütési idő: kb. 10-12 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A Rákóczi túrós lepény süteményt tepsivel együtt sütőrácsra tesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Díszítés:
A lekvárt habzsákba töltjük, és a tojásfehérje rácsok közeit kitöltjük vele. A süteményt szeletekre vágva tálaljuk.

Tipp:

Ha a lekvár darabosabb állagú, először botmixerrel törjük krémesre, majd ezután pöttyözzük a Rákóczi túrós lepény sütemény tetejére.
A sütemény díszítéséhez baracklekvár helyett használhatunk egyéb tavaszi ízt, például áfonya, vagy eperlekvárt is.
A klasszikus Rákóczi túrós lepény hagyományos húsvéti sütemény.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
26 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
27 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
12 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván

Legújabb cikkek

Dátum 2023-03-22
0 Kedvelés

Bemutatkozik a Cuisine VEGA, a vegán főzőtejszín alternatíva

Tejmentesen étkezel? Esetleg vegán módon táplálkozol? A selymes főzőtejszín nyújtotta élményről így sem kell lemondanod, erre kínál megoldást a Dr. Oetker új terméke, a Cuisine VEGA.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-03-20
0 Kedvelés

Variációk tiramisura

Az olasz eredetű édesség megunhatatlan! Akár a klasszikus recept alapján készítjük, akár „csavarunk” egyet rajta, a krémes-babapiskótás desszert sikere garantált!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-02-06
1 Kedvelés

Túl a fánkon – édes ötletek farsangra

Amióta világ a világ, a farsang egyet jelent a fánkkal. A klasszikus szalagos, csöröge vagy túrófánk mellé viszont még sok mással is készülhetünk a buliba kicsik és nagyok örömére.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!