
Rákóczi túrós lepény



Hozzávalók
Tepsihez (20x30 cm):
Tésztához:
Töltelékhez:
Tetejére:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
A túrót áttörjük. A tepsit kikenjük zsiradékkal és sütőpapírral béleljük, a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A lisztet a sütőporral egy keverőtálban összekeverjük. Az összes hozzávalót konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, 2 perc alatt sima tésztává összedogozzuk. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk a tepsi méretére, sodrófa segítségével a tepsibe tesszük, villával sűrűn megszurkáljuk, és egyenletesen megszórjuk a búzadarával. A tepsit betoljuk a sütő alsó harmadába, és a Rákóczi túrós lepény süteményt elősütjük.
Sütési idő: kb. 10 perc
Töltelék:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük. A tojássárgájákat kikeverjük az áttört túróval, a kétféle cukorral, a citromhéjjal és a búzadarával, majd hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot. A tölteléket az elősütött tésztára simítjuk, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 32-35 perc
A sütő hőmérsékletét csökkentjük.
Alsó és felső sütés: kb. 150 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 130 °C (előmelegítve)
A sütemény tetejére a két tojásfehérjét félig felverjük. Evőkanalanként hozzáadagoljuk a porcukrot, közben folyamatosan verjük a sűrű, fényes habállag eléréséig. A tojásfehérjehabot habzsákba töltjük. A megsült sütemény tetejére rácsos mintát nyomunk, majd a tepsit újra a sütő alsó harmadába toljuk, és a habot keményedésig sütjük-szárítjuk.
Sütési idő: kb. 10-12 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A Rákóczi túrós lepény süteményt tepsivel együtt sütőrácsra tesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Díszítés:
A lekvárt habzsákba töltjük, és a tojásfehérje rácsok közeit kitöltjük vele. A süteményt szeletekre vágva tálaljuk.
Tipp:
A sütemény díszítéséhez baracklekvár helyett használhatunk egyéb tavaszi ízt, például áfonya, vagy eperlekvárt is.


Rákóczi túrós lepény
Hozzávalók
kb. 10-12 szelet elkészítéséhez
Tepsihez (20x30 cm):
Tésztához:
Töltelékhez:
Tetejére:
Díszítéshez:
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A túrót áttörjük. A tepsit kikenjük zsiradékkal és sütőpapírral béleljük, a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A lisztet a sütőporral egy keverőtálban összekeverjük. Az összes hozzávalót konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, 2 perc alatt sima tésztává összedogozzuk. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk a tepsi méretére, sodrófa segítségével a tepsibe tesszük, villával sűrűn megszurkáljuk, és egyenletesen megszórjuk a búzadarával. A tepsit betoljuk a sütő alsó harmadába, és a Rákóczi túrós lepény süteményt elősütjük.
Sütési idő: kb. 10 perc
Töltelék:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük. A tojássárgájákat kikeverjük az áttört túróval, a kétféle cukorral, a citromhéjjal és a búzadarával, majd hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot. A tölteléket az elősütött tésztára simítjuk, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 32-35 perc
A sütő hőmérsékletét csökkentjük.
Alsó és felső sütés: kb. 150 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 130 °C (előmelegítve)
A sütemény tetejére a két tojásfehérjét félig felverjük. Evőkanalanként hozzáadagoljuk a porcukrot, közben folyamatosan verjük a sűrű, fényes habállag eléréséig. A tojásfehérjehabot habzsákba töltjük. A megsült sütemény tetejére rácsos mintát nyomunk, majd a tepsit újra a sütő alsó harmadába toljuk, és a habot keményedésig sütjük-szárítjuk.
Sütési idő: kb. 10-12 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A Rákóczi túrós lepény süteményt tepsivel együtt sütőrácsra tesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Díszítés:
A lekvárt habzsákba töltjük, és a tojásfehérje rácsok közeit kitöltjük vele. A süteményt szeletekre vágva tálaljuk.
Tipp:
A sütemény díszítéséhez baracklekvár helyett használhatunk egyéb tavaszi ízt, például áfonya, vagy eperlekvárt is.

Legújabb cikkek

Bemutatkozik a Cuisine VEGA, a vegán főzőtejszín alternatíva
Tejmentesen étkezel? Esetleg vegán módon táplálkozol? A selymes főzőtejszín nyújtotta élményről így sem kell lemondanod, erre kínál megoldást a Dr. Oetker új terméke, a Cuisine VEGA.


Variációk tiramisura
Az olasz eredetű édesség megunhatatlan! Akár a klasszikus recept alapján készítjük, akár „csavarunk” egyet rajta, a krémes-babapiskótás desszert sikere garantált!


Túl a fánkon – édes ötletek farsangra
Amióta világ a világ, a farsang egyet jelent a fánkkal. A klasszikus szalagos, csöröge vagy túrófánk mellé viszont még sok mással is készülhetünk a buliba kicsik és nagyok örömére.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?