Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Rákóczi túrós lepény

Szükséges idő 40-60 perc között
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 10-12 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 10-12 szelet elkészítéséhez

Tepsihez (20x30 cm):

sütőpapír
zsiradék

Tésztához:

200 g búzaliszt
1 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
150 g vaj vagy margarin
80 g porcukor
2 darab tojássárgája (M-es)
2 evőkanál búzadara

Töltelékhez:

3 darab tojás (M-es)
750 g félzsíros túró
150 g porcukor
2 evőkanál búzadara

Tetejére:

2 darab tojásfehérje (M-es)
120 g porcukor
pár csepp citromlé

Díszítéshez:

4-5 evőkanál baracklekvár
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A Rákóczi túrós lepény sütemény hozzávalóit pontosan kimérjük s előkészítjük.
A túrót áttörjük. A tepsit kikenjük zsiradékkal és sütőpapírral béleljük, a sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Elkészítés:

Tészta:
A lisztet a sütőporral egy keverőtálban összekeverjük. Az összes hozzávalót konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, 2 perc alatt sima tésztává összedogozzuk. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk a tepsi méretére, sodrófa segítségével a tepsibe tesszük, villával sűrűn megszurkáljuk, és egyenletesen megszórjuk a búzadarával. A tepsit betoljuk a sütő alsó harmadába, és a Rákóczi túrós lepény süteményt elősütjük.

Sütési idő: kb. 10 perc

Töltelék:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük. A tojássárgájákat kikeverjük az áttört túróval, a kétféle cukorral, a citromhéjjal és a búzadarával, majd hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot. A tölteléket az elősütött tésztára simítjuk, és a süteményt megsütjük.

Sütési idő: kb. 32-35 perc

A sütő hőmérsékletét csökkentjük.

Alsó és felső sütés: kb. 150 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 130 °C (előmelegítve)

A sütemény tetejére a két tojásfehérjét félig felverjük. Evőkanalanként hozzáadagoljuk a porcukrot, közben folyamatosan verjük a sűrű, fényes habállag eléréséig. A tojásfehérjehabot habzsákba töltjük. A megsült sütemény tetejére rácsos mintát nyomunk, majd a tepsit újra a sütő alsó harmadába toljuk, és a habot keményedésig sütjük-szárítjuk.

Sütési idő: kb. 10-12 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A Rákóczi túrós lepény süteményt tepsivel együtt sütőrácsra tesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Díszítés:
A lekvárt habzsákba töltjük, és a tojásfehérje rácsok közeit kitöltjük vele. A süteményt szeletekre vágva tálaljuk.

Tipp:

Ha a lekvár darabosabb állagú, először botmixerrel törjük krémesre, majd ezután pöttyözzük a Rákóczi túrós lepény sütemény tetejére.
A sütemény díszítéséhez baracklekvár helyett használhatunk egyéb tavaszi ízt, például áfonya, vagy eperlekvárt is.
A klasszikus Rákóczi túrós lepény hagyományos húsvéti sütemény.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2023-09-15
0 Kedvelés

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc

Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-09-05
0 Kedvelés

Gyors sütemények rohanó hétköznapokra

Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-20
0 Kedvelés

Crème brûlée, a francia desszertcsoda

A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!