
Rákóczi túrós pohárdesszert



Hozzávalók
Sütőlemezhez (38x42 cm):
sütőpapír
Tésztához:
100 g búzaliszt
50 g vaj vagy margarin
40 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 darab tojássárgája (M-es)
Habcsókhoz:
1 darab tojásfehérje (M-es)
50 g porcukor
pár csepp citromlé
1 teáskanál Dr. Oetker Étkezési Keményítő
Krémhez:
200 g félzsíros túró
60 g porcukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 tasak Dr. Oetker Finesse Reszelt Citromhéj
80 g tejföl
100 ml hideg habtejszín
Ezenkívül:
300 g baracklekvár
Elkészítés
Előkészítés:
A sütőlemezekre sütőpapírt helyezünk. A sütőt előmelegítjük.
Alsó-felső sütés: 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: 160 °C (előmelegítve)
Alsó-felső sütés: 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Tészta:
A lisztben elkeverjük a cukrot és a vanillincukrot, majd konyhai robotgéppel (dagasztóspirállal), közepes fokozaton hozzádolgozzuk a felkockázott vajat vagy margarint és a tojássárgáját. Addig keverjük, amíg morzsás állagot kapunk, nem dolgozzuk össze a tésztát. A morzsát kiterítjük a sütőlemezen, majd a sütő középső részén megsütjük. Sütés közben fakanállal 2-3-szor átkeverjük.
Sütési idő: kb. 15-17 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A morzsát a sütőlemezzel együtt rácsra tesszük, hagyjuk kihűlni.
Habcsók:
A tojásfehérjét közepesen kemény habbá verjük. A porcukrot és a keményítőt összekeverjük, átszitáljuk. Evőkanalanként, folyamatos habverés mellett a tojásfehérjéhez adjuk. Amikor már kemény a hab, hozzáadjuk a citromlevet, majd addig verjük tovább, amíg sűrű, fényes masszát kapunk. A masszát sima, vagy csillagcsöves habzsákba (8 mm Ø) tesszük, és a sütőlemezre kis habcsókokat nyomunk belőle. A sütő alsó harmadában megsütjük.
Alsó-felső sütés: 140 °C
Légkeveréses sütés: 120 °C
Sütési idő: kb. 20-25 perc
A habcsókokat résnyire nyitott sütőajtó mellett, a sütőben hagyjuk kihűlni.
Krém:
A túrót áttörjük. Hozzákeverjük a porcukrot, a vanillincukrot, a citromhéjat és a tejfölt. A hideg tejszínt kemény habbá verjük. Egy kevés habbal fellazítjuk a túrókrémet, majd a többi tejszínhabot spatulával a krémhez forgatjuk. A krémet cső nélküli habzsákba töltjük, felhasználásig hűtőbe tesszük.
Összeállítás:
A morzsát 8 részre osztjuk. 1-1 adagot eloszlatunk 4 desszertes pohár aljában. 2-2 evőkanál baracklekvárt kanalazunk rá, majd a habzsákból kinyomva elosztjuk a lekváron a túrókrémet. A krémre rászórjuk a maradék morzsát, majd végül rákanalazzuk a maradék lekvárt. A tetejükre egy-egy habcsókot ültetünk.
A lisztben elkeverjük a cukrot és a vanillincukrot, majd konyhai robotgéppel (dagasztóspirállal), közepes fokozaton hozzádolgozzuk a felkockázott vajat vagy margarint és a tojássárgáját. Addig keverjük, amíg morzsás állagot kapunk, nem dolgozzuk össze a tésztát. A morzsát kiterítjük a sütőlemezen, majd a sütő középső részén megsütjük. Sütés közben fakanállal 2-3-szor átkeverjük.
Sütési idő: kb. 15-17 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A morzsát a sütőlemezzel együtt rácsra tesszük, hagyjuk kihűlni.
Habcsók:
A tojásfehérjét közepesen kemény habbá verjük. A porcukrot és a keményítőt összekeverjük, átszitáljuk. Evőkanalanként, folyamatos habverés mellett a tojásfehérjéhez adjuk. Amikor már kemény a hab, hozzáadjuk a citromlevet, majd addig verjük tovább, amíg sűrű, fényes masszát kapunk. A masszát sima, vagy csillagcsöves habzsákba (8 mm Ø) tesszük, és a sütőlemezre kis habcsókokat nyomunk belőle. A sütő alsó harmadában megsütjük.
Alsó-felső sütés: 140 °C
Légkeveréses sütés: 120 °C
Sütési idő: kb. 20-25 perc
A habcsókokat résnyire nyitott sütőajtó mellett, a sütőben hagyjuk kihűlni.
Krém:
A túrót áttörjük. Hozzákeverjük a porcukrot, a vanillincukrot, a citromhéjat és a tejfölt. A hideg tejszínt kemény habbá verjük. Egy kevés habbal fellazítjuk a túrókrémet, majd a többi tejszínhabot spatulával a krémhez forgatjuk. A krémet cső nélküli habzsákba töltjük, felhasználásig hűtőbe tesszük.
Összeállítás:
A morzsát 8 részre osztjuk. 1-1 adagot eloszlatunk 4 desszertes pohár aljában. 2-2 evőkanál baracklekvárt kanalazunk rá, majd a habzsákból kinyomva elosztjuk a lekváron a túrókrémet. A krémre rászórjuk a maradék morzsát, majd végül rákanalazzuk a maradék lekvárt. A tetejükre egy-egy habcsókot ültetünk.
Tipp:
1 tojásfehérjéből kb. 12 kis habcsókot készíthetünk. A maradék habcsókokat tároljuk száraz, hűvös helyen, légmentesen zárható dobozban. Más sütemények vagy desszertek díszítéséhez használhatjuk fel.

Kedvencnek jelölöm

Rákóczi túrós pohárdesszert
Hozzávalók
kb. 4 adag elkészítéséhez
Sütőlemezhez (38x42 cm):
sütőpapír
Tésztához:
100 g búzaliszt
50 g vaj vagy margarin
40 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 darab tojássárgája (M-es)
Habcsókhoz:
1 darab tojásfehérje (M-es)
50 g porcukor
pár csepp citromlé
1 teáskanál Dr. Oetker Étkezési Keményítő
Krémhez:
200 g félzsíros túró
60 g porcukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
80 g tejföl
100 ml hideg habtejszín
Ezenkívül:
300 g baracklekvár
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A sütőlemezekre sütőpapírt helyezünk. A sütőt előmelegítjük.
Alsó-felső sütés: 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: 160 °C (előmelegítve)
Alsó-felső sütés: 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Tészta:
A lisztben elkeverjük a cukrot és a vanillincukrot, majd konyhai robotgéppel (dagasztóspirállal), közepes fokozaton hozzádolgozzuk a felkockázott vajat vagy margarint és a tojássárgáját. Addig keverjük, amíg morzsás állagot kapunk, nem dolgozzuk össze a tésztát. A morzsát kiterítjük a sütőlemezen, majd a sütő középső részén megsütjük. Sütés közben fakanállal 2-3-szor átkeverjük.
Sütési idő: kb. 15-17 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A morzsát a sütőlemezzel együtt rácsra tesszük, hagyjuk kihűlni.
Habcsók:
A tojásfehérjét közepesen kemény habbá verjük. A porcukrot és a keményítőt összekeverjük, átszitáljuk. Evőkanalanként, folyamatos habverés mellett a tojásfehérjéhez adjuk. Amikor már kemény a hab, hozzáadjuk a citromlevet, majd addig verjük tovább, amíg sűrű, fényes masszát kapunk. A masszát sima, vagy csillagcsöves habzsákba (8 mm Ø) tesszük, és a sütőlemezre kis habcsókokat nyomunk belőle. A sütő alsó harmadában megsütjük.
Alsó-felső sütés: 140 °C
Légkeveréses sütés: 120 °C
Sütési idő: kb. 20-25 perc
A habcsókokat résnyire nyitott sütőajtó mellett, a sütőben hagyjuk kihűlni.
Krém:
A túrót áttörjük. Hozzákeverjük a porcukrot, a vanillincukrot, a citromhéjat és a tejfölt. A hideg tejszínt kemény habbá verjük. Egy kevés habbal fellazítjuk a túrókrémet, majd a többi tejszínhabot spatulával a krémhez forgatjuk. A krémet cső nélküli habzsákba töltjük, felhasználásig hűtőbe tesszük.
Összeállítás:
A morzsát 8 részre osztjuk. 1-1 adagot eloszlatunk 4 desszertes pohár aljában. 2-2 evőkanál baracklekvárt kanalazunk rá, majd a habzsákból kinyomva elosztjuk a lekváron a túrókrémet. A krémre rászórjuk a maradék morzsát, majd végül rákanalazzuk a maradék lekvárt. A tetejükre egy-egy habcsókot ültetünk.
A lisztben elkeverjük a cukrot és a vanillincukrot, majd konyhai robotgéppel (dagasztóspirállal), közepes fokozaton hozzádolgozzuk a felkockázott vajat vagy margarint és a tojássárgáját. Addig keverjük, amíg morzsás állagot kapunk, nem dolgozzuk össze a tésztát. A morzsát kiterítjük a sütőlemezen, majd a sütő középső részén megsütjük. Sütés közben fakanállal 2-3-szor átkeverjük.
Sütési idő: kb. 15-17 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A morzsát a sütőlemezzel együtt rácsra tesszük, hagyjuk kihűlni.
Habcsók:
A tojásfehérjét közepesen kemény habbá verjük. A porcukrot és a keményítőt összekeverjük, átszitáljuk. Evőkanalanként, folyamatos habverés mellett a tojásfehérjéhez adjuk. Amikor már kemény a hab, hozzáadjuk a citromlevet, majd addig verjük tovább, amíg sűrű, fényes masszát kapunk. A masszát sima, vagy csillagcsöves habzsákba (8 mm Ø) tesszük, és a sütőlemezre kis habcsókokat nyomunk belőle. A sütő alsó harmadában megsütjük.
Alsó-felső sütés: 140 °C
Légkeveréses sütés: 120 °C
Sütési idő: kb. 20-25 perc
A habcsókokat résnyire nyitott sütőajtó mellett, a sütőben hagyjuk kihűlni.
Krém:
A túrót áttörjük. Hozzákeverjük a porcukrot, a vanillincukrot, a citromhéjat és a tejfölt. A hideg tejszínt kemény habbá verjük. Egy kevés habbal fellazítjuk a túrókrémet, majd a többi tejszínhabot spatulával a krémhez forgatjuk. A krémet cső nélküli habzsákba töltjük, felhasználásig hűtőbe tesszük.
Összeállítás:
A morzsát 8 részre osztjuk. 1-1 adagot eloszlatunk 4 desszertes pohár aljában. 2-2 evőkanál baracklekvárt kanalazunk rá, majd a habzsákból kinyomva elosztjuk a lekváron a túrókrémet. A krémre rászórjuk a maradék morzsát, majd végül rákanalazzuk a maradék lekvárt. A tetejükre egy-egy habcsókot ültetünk.
Tipp:
1 tojásfehérjéből kb. 12 kis habcsókot készíthetünk. A maradék habcsókokat tároljuk száraz, hűvös helyen, légmentesen zárható dobozban. Más sütemények vagy desszertek díszítéséhez használhatjuk fel.

Legújabb cikkek
0

Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.

0

Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.

2

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?