Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Rákóczi túrós pohárdesszert

Szükséges idő 40-60 perc között
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag kb. 4 adag
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 4 adag elkészítéséhez

Sütőlemezhez (38x42 cm):

sütőpapír

Tésztához:

100 g búzaliszt
50 g vaj vagy margarin
40 g cukor
1 darab tojássárgája (M-es)

Habcsókhoz:

1 darab tojásfehérje (M-es)
50 g porcukor
pár csepp citromlé

Krémhez:

200 g félzsíros túró
60 g porcukor
80 g tejföl
100 ml hideg habtejszín

Ezenkívül:

300 g baracklekvár
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A sütőlemezekre sütőpapírt helyezünk. A sütőt előmelegítjük.

Alsó-felső sütés: 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: 160 °C (előmelegítve)

Elkészítés:

Tészta:
A lisztben elkeverjük a cukrot és a vanillincukrot, majd konyhai robotgéppel (dagasztóspirállal), közepes fokozaton hozzádolgozzuk a felkockázott vajat vagy margarint és a tojássárgáját. Addig keverjük, amíg morzsás állagot kapunk, nem dolgozzuk össze a tésztát. A morzsát kiterítjük a sütőlemezen, majd a sütő középső részén megsütjük. Sütés közben fakanállal 2-3-szor átkeverjük.

Sütési idő: kb. 15-17 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A morzsát a sütőlemezzel együtt rácsra tesszük, hagyjuk kihűlni.

Habcsók:
A tojásfehérjét közepesen kemény habbá verjük. A porcukrot és a keményítőt összekeverjük, átszitáljuk. Evőkanalanként, folyamatos habverés mellett a tojásfehérjéhez adjuk. Amikor már kemény a hab, hozzáadjuk a citromlevet, majd addig verjük tovább, amíg sűrű, fényes masszát kapunk. A masszát sima, vagy csillagcsöves habzsákba (8 mm Ø) tesszük, és a sütőlemezre kis habcsókokat nyomunk belőle. A sütő alsó harmadában megsütjük.

Alsó-felső sütés: 140 °C
Légkeveréses sütés: 120 °C
Sütési idő: kb. 20-25 perc

A habcsókokat résnyire nyitott sütőajtó mellett, a sütőben hagyjuk kihűlni.

Krém:
A túrót áttörjük. Hozzákeverjük a porcukrot, a vanillincukrot, a citromhéjat és a tejfölt. A hideg tejszínt kemény habbá verjük. Egy kevés habbal fellazítjuk a túrókrémet, majd a többi tejszínhabot spatulával a krémhez forgatjuk. A krémet cső nélküli habzsákba töltjük, felhasználásig hűtőbe tesszük.

Összeállítás:
A morzsát 8 részre osztjuk. 1-1 adagot eloszlatunk 4 desszertes pohár aljában. 2-2 evőkanál baracklekvárt kanalazunk rá, majd a habzsákból kinyomva elosztjuk a lekváron a túrókrémet. A krémre rászórjuk a maradék morzsát, majd végül rákanalazzuk a maradék lekvárt. A tetejükre egy-egy habcsókot ültetünk.

Tipp:

1 tojásfehérjéből kb. 12 kis habcsókot készíthetünk. A maradék habcsókokat tároljuk száraz, hűvös helyen, légmentesen zárható dobozban. Más sütemények vagy desszertek díszítéséhez használhatjuk fel.
A klasszikus cukrászsütemény pohárkrém változata a Rákóczi túrós pohárdesszert.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
38 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
54 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván
Szükséges idő 20-40 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
2 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!