Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Klasszikus frankfurti koszorú

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Tapasztalatot kíván
Adag kb. 16-20 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 16-20 szelet elkészítéséhez

Koszorúformához (Ø 26 cm):

zsiradék
búzaliszt

Tésztához:

250 g lágy vaj vagy margarin
200 g cukor
1 csipet só
6 darab tojás (M-es)
250 g búzaliszt
3 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
50 ml tej

Vajkrémhez:

80 g cukor
800 ml tej
400 g lágy vaj

Krokanthoz:

15 g vaj
75 g cukor
150 g aprított mandula

Ezenkívül.

kb. 270 g málnalekvár vagy dzsem
kb. 100 g málna (16-20 szem)
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A formát zsiradékkal kikenjük, és kilisztezzük. A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Elkészítés:

Tészta:
A vajat vagy a margarint keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) selymesre keverjük. Keverés közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, a vanillincukrot és a sót, míg kötött masszát nem kapunk. A tojásokat hozzákeverjük, majd hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport és a kimért tejet és magas fokozaton kb. 2 percig keverjük. A tésztát a formába töltjük, és tetejét elsimítjuk, majd a formát a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük és megsütjük.

Sütési idő: kb. 45-48 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A süteményt 10 percig a formában hagyjuk, majd sütőrácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni.

Puding:
A pudingport 80 g cukorral összekeverjük. Legalább 6 evőkanál hideg tejjel fokozatosan simára keverjük. A megmaradt tejet edényben felforraljuk, és lehúzzuk a tűzhelyről. A kikevert pudingport habverővel belekeverjük, majd legalább 1 percig főzzük. A pudingot tálba öntjük, a tetejét frissen tartó fóliával lefedjük, így nem bőrösödik meg, és szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni.

Krokant:
A vajat, a cukrot és a mandulát bevonatos serpenyőben kevergetés közben közepes hőfokon addig forrósítjuk, míg minden enyhén meg nem barnul. A krokantot egy darab sütőpapírra tesszük, és hagyjuk kihűlni.

Vajkrém:
A lágy vajat vagy margarint konyhai robotgéppel (habverő) selymesre keverjük. Evőkanalanként belekeverjük a kihűlt pudingot, közben figyelünk arra, hogy a vaj és a puding is szobahőmérsékletű legyen, különben a vajkrém összeugrik. Kb. 2 evőkanál vajkrémet a díszítéshez félreteszünk.

Koszorú töltése:
A süteményt vízszintesen háromszor átvágjuk. A vajkrémet kerek díszítőcsöves (kb. 10 mm Ø) habzsákba töltjük, és az alsó tortalapra 3 vastag kört nyomunk (a krém jó ¼ része). A gyümölcslekvárt mélyhűtő tasakba töltjük, egy kis csücsköt levágunk, és kitöltjük a körök közti területet. Rátesszük a második lapot, ismét rányomunk a krémből 3 vastag kört (kb. ¼ adag krém), gyömölcslekvárral kitöltjük a körök közti területet, majd rátesszük a harmadik lapot is. Megint rányomunk a krémből 2 kört (kb. ¼ adag krém), gyümölcskrémmel kitöltjük a körök közti területet, végül rátesszük az utolsó lapot. A krém megmaradt ¼ részével teljesen bekenjük a koszorút, és legalább 3 órára hűtőszekrénybe tesszük.

Díszítés:
A koszorút megszórjuk a krokanttal, hogy teljesen befedje, majd egy kicsit rá is nyomkodjuk.
A maradék vajkrémet csillagcsöves habzsákba töltjük, és a koszorút krémpöttyökkel díszítjük. A málnát megtisztítjuk, és ízlésesen díszítjük vele a frankfurti koszorút, majd tálalásig hideg helyre tesszük.

Tipp:

A frankfurti koszorút elkészíthetjük előző nap is.
A Klasszikus frankfurti koszorú a hagyományos kuglóf krémmel és gyümölccsel gazdagított változata ropogós mandulával borítva.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
11 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!