![Klasszikus frankfurti koszorú](https://sutnijo.hu/storage/recipes/31711/klasszikus-frankfurti-koszoru-15350.webp)
Klasszikus frankfurti koszorú
![Szükséges idő](https://sutnijo.hu/img/icons/timer@3x.png)
![Nehézség](https://sutnijo.hu/img/icons/chef-hat@3x.png)
![Adag](https://sutnijo.hu/img/icons/piece.png)
Hozzávalók
Koszorúformához (Ø 26 cm):
Tésztához:
Vajkrémhez:
Krokanthoz:
Ezenkívül.
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A vajat vagy a margarint keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) selymesre keverjük. Keverés közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, a vanillincukrot és a sót, míg kötött masszát nem kapunk. A tojásokat hozzákeverjük, majd hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport és a kimért tejet és magas fokozaton kb. 2 percig keverjük. A tésztát a formába töltjük, és tetejét elsimítjuk, majd a formát a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük és megsütjük.
Sütési idő: kb. 45-48 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteményt 10 percig a formában hagyjuk, majd sütőrácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni.
Puding:
A pudingport 80 g cukorral összekeverjük. Legalább 6 evőkanál hideg tejjel fokozatosan simára keverjük. A megmaradt tejet edényben felforraljuk, és lehúzzuk a tűzhelyről. A kikevert pudingport habverővel belekeverjük, majd legalább 1 percig főzzük. A pudingot tálba öntjük, a tetejét frissen tartó fóliával lefedjük, így nem bőrösödik meg, és szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni.
Krokant:
A vajat, a cukrot és a mandulát bevonatos serpenyőben kevergetés közben közepes hőfokon addig forrósítjuk, míg minden enyhén meg nem barnul. A krokantot egy darab sütőpapírra tesszük, és hagyjuk kihűlni.
Vajkrém:
A lágy vajat vagy margarint konyhai robotgéppel (habverő) selymesre keverjük. Evőkanalanként belekeverjük a kihűlt pudingot, közben figyelünk arra, hogy a vaj és a puding is szobahőmérsékletű legyen, különben a vajkrém összeugrik. Kb. 2 evőkanál vajkrémet a díszítéshez félreteszünk.
Koszorú töltése:
A süteményt vízszintesen háromszor átvágjuk. A vajkrémet kerek díszítőcsöves (kb. 10 mm Ø) habzsákba töltjük, és az alsó tortalapra 3 vastag kört nyomunk (a krém jó ¼ része). A gyümölcslekvárt mélyhűtő tasakba töltjük, egy kis csücsköt levágunk, és kitöltjük a körök közti területet. Rátesszük a második lapot, ismét rányomunk a krémből 3 vastag kört (kb. ¼ adag krém), gyömölcslekvárral kitöltjük a körök közti területet, majd rátesszük a harmadik lapot is. Megint rányomunk a krémből 2 kört (kb. ¼ adag krém), gyümölcskrémmel kitöltjük a körök közti területet, végül rátesszük az utolsó lapot. A krém megmaradt ¼ részével teljesen bekenjük a koszorút, és legalább 3 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Díszítés:
A koszorút megszórjuk a krokanttal, hogy teljesen befedje, majd egy kicsit rá is nyomkodjuk.
A maradék vajkrémet csillagcsöves habzsákba töltjük, és a koszorút krémpöttyökkel díszítjük. A málnát megtisztítjuk, és ízlésesen díszítjük vele a frankfurti koszorút, majd tálalásig hideg helyre tesszük.
Tipp:
![Csillag](https://sutnijo.hu/img/icons/star-regular.png)
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Klasszikus frankfurti koszorú
Hozzávalók
kb. 16-20 szelet elkészítéséhez
Koszorúformához (Ø 26 cm):
Tésztához:
Krokanthoz:
Ezenkívül.
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A vajat vagy a margarint keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) selymesre keverjük. Keverés közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, a vanillincukrot és a sót, míg kötött masszát nem kapunk. A tojásokat hozzákeverjük, majd hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport és a kimért tejet és magas fokozaton kb. 2 percig keverjük. A tésztát a formába töltjük, és tetejét elsimítjuk, majd a formát a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük és megsütjük.
Sütési idő: kb. 45-48 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteményt 10 percig a formában hagyjuk, majd sütőrácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni.
Puding:
A pudingport 80 g cukorral összekeverjük. Legalább 6 evőkanál hideg tejjel fokozatosan simára keverjük. A megmaradt tejet edényben felforraljuk, és lehúzzuk a tűzhelyről. A kikevert pudingport habverővel belekeverjük, majd legalább 1 percig főzzük. A pudingot tálba öntjük, a tetejét frissen tartó fóliával lefedjük, így nem bőrösödik meg, és szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni.
Krokant:
A vajat, a cukrot és a mandulát bevonatos serpenyőben kevergetés közben közepes hőfokon addig forrósítjuk, míg minden enyhén meg nem barnul. A krokantot egy darab sütőpapírra tesszük, és hagyjuk kihűlni.
Vajkrém:
A lágy vajat vagy margarint konyhai robotgéppel (habverő) selymesre keverjük. Evőkanalanként belekeverjük a kihűlt pudingot, közben figyelünk arra, hogy a vaj és a puding is szobahőmérsékletű legyen, különben a vajkrém összeugrik. Kb. 2 evőkanál vajkrémet a díszítéshez félreteszünk.
Koszorú töltése:
A süteményt vízszintesen háromszor átvágjuk. A vajkrémet kerek díszítőcsöves (kb. 10 mm Ø) habzsákba töltjük, és az alsó tortalapra 3 vastag kört nyomunk (a krém jó ¼ része). A gyümölcslekvárt mélyhűtő tasakba töltjük, egy kis csücsköt levágunk, és kitöltjük a körök közti területet. Rátesszük a második lapot, ismét rányomunk a krémből 3 vastag kört (kb. ¼ adag krém), gyömölcslekvárral kitöltjük a körök közti területet, majd rátesszük a harmadik lapot is. Megint rányomunk a krémből 2 kört (kb. ¼ adag krém), gyümölcskrémmel kitöltjük a körök közti területet, végül rátesszük az utolsó lapot. A krém megmaradt ¼ részével teljesen bekenjük a koszorút, és legalább 3 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Díszítés:
A koszorút megszórjuk a krokanttal, hogy teljesen befedje, majd egy kicsit rá is nyomkodjuk.
A maradék vajkrémet csillagcsöves habzsákba töltjük, és a koszorút krémpöttyökkel díszítjük. A málnát megtisztítjuk, és ízlésesen díszítjük vele a frankfurti koszorút, majd tálalásig hideg helyre tesszük.
Tipp:
![A Klasszikus frankfurti koszorú a hagyományos kuglóf krémmel és gyümölccsel gazdagított változata ropogós mandulával borítva.](https://sutnijo.hu/storage/recipes/31711/klasszikus-frankfurti-koszoru-15350.webp)
Legújabb cikkek
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!
A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc
Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?