Klasszikus frankfurti koszorú
Hozzávalók
Koszorúformához (Ø 26 cm):
zsiradék
búzaliszt
Tésztához:
250 g lágy vaj vagy margarin
200 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 csipet só
6 darab tojás (M-es)
250 g búzaliszt
3 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
50 ml tej
Vajkrémhez:
2 tasak Dr. Oetker Eredeti Puding Vaníliaízű
80 g cukor
800 ml tej
400 g lágy vaj
Krokanthoz:
15 g vaj
75 g cukor
150 g aprított mandula
Ezenkívül.
kb. 270 g málnalekvár vagy dzsem
kb. 100 g málna (16-20 szem)
Elkészítés
Előkészítés:
A formát zsiradékkal kikenjük, és kilisztezzük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Tészta:
A vajat vagy a margarint keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) selymesre keverjük. Keverés közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, a vanillincukrot és a sót, míg kötött masszát nem kapunk. A tojásokat hozzákeverjük, majd hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport és a kimért tejet és magas fokozaton kb. 2 percig keverjük. A tésztát a formába töltjük, és tetejét elsimítjuk, majd a formát a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük és megsütjük.
Sütési idő: kb. 45-48 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteményt 10 percig a formában hagyjuk, majd sütőrácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni.
Puding:
A pudingport 80 g cukorral összekeverjük. Legalább 6 evőkanál hideg tejjel fokozatosan simára keverjük. A megmaradt tejet edényben felforraljuk, és lehúzzuk a tűzhelyről. A kikevert pudingport habverővel belekeverjük, majd legalább 1 percig főzzük. A pudingot tálba öntjük, a tetejét frissen tartó fóliával lefedjük, így nem bőrösödik meg, és szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni.
Krokant:
A vajat, a cukrot és a mandulát bevonatos serpenyőben kevergetés közben közepes hőfokon addig forrósítjuk, míg minden enyhén meg nem barnul. A krokantot egy darab sütőpapírra tesszük, és hagyjuk kihűlni.
Vajkrém:
A lágy vajat vagy margarint konyhai robotgéppel (habverő) selymesre keverjük. Evőkanalanként belekeverjük a kihűlt pudingot, közben figyelünk arra, hogy a vaj és a puding is szobahőmérsékletű legyen, különben a vajkrém összeugrik. Kb. 2 evőkanál vajkrémet a díszítéshez félreteszünk.
Koszorú töltése:
A süteményt vízszintesen háromszor átvágjuk. A vajkrémet kerek díszítőcsöves (kb. 10 mm Ø) habzsákba töltjük, és az alsó tortalapra 3 vastag kört nyomunk (a krém jó ¼ része). A gyümölcslekvárt mélyhűtő tasakba töltjük, egy kis csücsköt levágunk, és kitöltjük a körök közti területet. Rátesszük a második lapot, ismét rányomunk a krémből 3 vastag kört (kb. ¼ adag krém), gyömölcslekvárral kitöltjük a körök közti területet, majd rátesszük a harmadik lapot is. Megint rányomunk a krémből 2 kört (kb. ¼ adag krém), gyümölcskrémmel kitöltjük a körök közti területet, végül rátesszük az utolsó lapot. A krém megmaradt ¼ részével teljesen bekenjük a koszorút, és legalább 3 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Díszítés:
A koszorút megszórjuk a krokanttal, hogy teljesen befedje, majd egy kicsit rá is nyomkodjuk.
A maradék vajkrémet csillagcsöves habzsákba töltjük, és a koszorút krémpöttyökkel díszítjük. A málnát megtisztítjuk, és ízlésesen díszítjük vele a frankfurti koszorút, majd tálalásig hideg helyre tesszük.
A vajat vagy a margarint keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) selymesre keverjük. Keverés közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, a vanillincukrot és a sót, míg kötött masszát nem kapunk. A tojásokat hozzákeverjük, majd hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport és a kimért tejet és magas fokozaton kb. 2 percig keverjük. A tésztát a formába töltjük, és tetejét elsimítjuk, majd a formát a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük és megsütjük.
Sütési idő: kb. 45-48 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteményt 10 percig a formában hagyjuk, majd sütőrácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni.
Puding:
A pudingport 80 g cukorral összekeverjük. Legalább 6 evőkanál hideg tejjel fokozatosan simára keverjük. A megmaradt tejet edényben felforraljuk, és lehúzzuk a tűzhelyről. A kikevert pudingport habverővel belekeverjük, majd legalább 1 percig főzzük. A pudingot tálba öntjük, a tetejét frissen tartó fóliával lefedjük, így nem bőrösödik meg, és szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni.
Krokant:
A vajat, a cukrot és a mandulát bevonatos serpenyőben kevergetés közben közepes hőfokon addig forrósítjuk, míg minden enyhén meg nem barnul. A krokantot egy darab sütőpapírra tesszük, és hagyjuk kihűlni.
Vajkrém:
A lágy vajat vagy margarint konyhai robotgéppel (habverő) selymesre keverjük. Evőkanalanként belekeverjük a kihűlt pudingot, közben figyelünk arra, hogy a vaj és a puding is szobahőmérsékletű legyen, különben a vajkrém összeugrik. Kb. 2 evőkanál vajkrémet a díszítéshez félreteszünk.
Koszorú töltése:
A süteményt vízszintesen háromszor átvágjuk. A vajkrémet kerek díszítőcsöves (kb. 10 mm Ø) habzsákba töltjük, és az alsó tortalapra 3 vastag kört nyomunk (a krém jó ¼ része). A gyümölcslekvárt mélyhűtő tasakba töltjük, egy kis csücsköt levágunk, és kitöltjük a körök közti területet. Rátesszük a második lapot, ismét rányomunk a krémből 3 vastag kört (kb. ¼ adag krém), gyömölcslekvárral kitöltjük a körök közti területet, majd rátesszük a harmadik lapot is. Megint rányomunk a krémből 2 kört (kb. ¼ adag krém), gyümölcskrémmel kitöltjük a körök közti területet, végül rátesszük az utolsó lapot. A krém megmaradt ¼ részével teljesen bekenjük a koszorút, és legalább 3 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Díszítés:
A koszorút megszórjuk a krokanttal, hogy teljesen befedje, majd egy kicsit rá is nyomkodjuk.
A maradék vajkrémet csillagcsöves habzsákba töltjük, és a koszorút krémpöttyökkel díszítjük. A málnát megtisztítjuk, és ízlésesen díszítjük vele a frankfurti koszorút, majd tálalásig hideg helyre tesszük.
Tipp:
A frankfurti koszorút elkészíthetjük előző nap is.
Kedvencnek jelölöm
Klasszikus frankfurti koszorú
Hozzávalók
kb. 16-20 szelet elkészítéséhez
Koszorúformához (Ø 26 cm):
zsiradék
búzaliszt
Tésztához:
250 g lágy vaj vagy margarin
200 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 csipet só
6 darab tojás (M-es)
250 g búzaliszt
3 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
50 ml tej
Krokanthoz:
15 g vaj
75 g cukor
150 g aprított mandula
Ezenkívül.
kb. 270 g málnalekvár vagy dzsem
kb. 100 g málna (16-20 szem)
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A formát zsiradékkal kikenjük, és kilisztezzük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Tészta:
A vajat vagy a margarint keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) selymesre keverjük. Keverés közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, a vanillincukrot és a sót, míg kötött masszát nem kapunk. A tojásokat hozzákeverjük, majd hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport és a kimért tejet és magas fokozaton kb. 2 percig keverjük. A tésztát a formába töltjük, és tetejét elsimítjuk, majd a formát a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük és megsütjük.
Sütési idő: kb. 45-48 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteményt 10 percig a formában hagyjuk, majd sütőrácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni.
Puding:
A pudingport 80 g cukorral összekeverjük. Legalább 6 evőkanál hideg tejjel fokozatosan simára keverjük. A megmaradt tejet edényben felforraljuk, és lehúzzuk a tűzhelyről. A kikevert pudingport habverővel belekeverjük, majd legalább 1 percig főzzük. A pudingot tálba öntjük, a tetejét frissen tartó fóliával lefedjük, így nem bőrösödik meg, és szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni.
Krokant:
A vajat, a cukrot és a mandulát bevonatos serpenyőben kevergetés közben közepes hőfokon addig forrósítjuk, míg minden enyhén meg nem barnul. A krokantot egy darab sütőpapírra tesszük, és hagyjuk kihűlni.
Vajkrém:
A lágy vajat vagy margarint konyhai robotgéppel (habverő) selymesre keverjük. Evőkanalanként belekeverjük a kihűlt pudingot, közben figyelünk arra, hogy a vaj és a puding is szobahőmérsékletű legyen, különben a vajkrém összeugrik. Kb. 2 evőkanál vajkrémet a díszítéshez félreteszünk.
Koszorú töltése:
A süteményt vízszintesen háromszor átvágjuk. A vajkrémet kerek díszítőcsöves (kb. 10 mm Ø) habzsákba töltjük, és az alsó tortalapra 3 vastag kört nyomunk (a krém jó ¼ része). A gyümölcslekvárt mélyhűtő tasakba töltjük, egy kis csücsköt levágunk, és kitöltjük a körök közti területet. Rátesszük a második lapot, ismét rányomunk a krémből 3 vastag kört (kb. ¼ adag krém), gyömölcslekvárral kitöltjük a körök közti területet, majd rátesszük a harmadik lapot is. Megint rányomunk a krémből 2 kört (kb. ¼ adag krém), gyümölcskrémmel kitöltjük a körök közti területet, végül rátesszük az utolsó lapot. A krém megmaradt ¼ részével teljesen bekenjük a koszorút, és legalább 3 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Díszítés:
A koszorút megszórjuk a krokanttal, hogy teljesen befedje, majd egy kicsit rá is nyomkodjuk.
A maradék vajkrémet csillagcsöves habzsákba töltjük, és a koszorút krémpöttyökkel díszítjük. A málnát megtisztítjuk, és ízlésesen díszítjük vele a frankfurti koszorút, majd tálalásig hideg helyre tesszük.
A vajat vagy a margarint keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) selymesre keverjük. Keverés közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, a vanillincukrot és a sót, míg kötött masszát nem kapunk. A tojásokat hozzákeverjük, majd hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport és a kimért tejet és magas fokozaton kb. 2 percig keverjük. A tésztát a formába töltjük, és tetejét elsimítjuk, majd a formát a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük és megsütjük.
Sütési idő: kb. 45-48 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteményt 10 percig a formában hagyjuk, majd sütőrácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni.
Puding:
A pudingport 80 g cukorral összekeverjük. Legalább 6 evőkanál hideg tejjel fokozatosan simára keverjük. A megmaradt tejet edényben felforraljuk, és lehúzzuk a tűzhelyről. A kikevert pudingport habverővel belekeverjük, majd legalább 1 percig főzzük. A pudingot tálba öntjük, a tetejét frissen tartó fóliával lefedjük, így nem bőrösödik meg, és szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni.
Krokant:
A vajat, a cukrot és a mandulát bevonatos serpenyőben kevergetés közben közepes hőfokon addig forrósítjuk, míg minden enyhén meg nem barnul. A krokantot egy darab sütőpapírra tesszük, és hagyjuk kihűlni.
Vajkrém:
A lágy vajat vagy margarint konyhai robotgéppel (habverő) selymesre keverjük. Evőkanalanként belekeverjük a kihűlt pudingot, közben figyelünk arra, hogy a vaj és a puding is szobahőmérsékletű legyen, különben a vajkrém összeugrik. Kb. 2 evőkanál vajkrémet a díszítéshez félreteszünk.
Koszorú töltése:
A süteményt vízszintesen háromszor átvágjuk. A vajkrémet kerek díszítőcsöves (kb. 10 mm Ø) habzsákba töltjük, és az alsó tortalapra 3 vastag kört nyomunk (a krém jó ¼ része). A gyümölcslekvárt mélyhűtő tasakba töltjük, egy kis csücsköt levágunk, és kitöltjük a körök közti területet. Rátesszük a második lapot, ismét rányomunk a krémből 3 vastag kört (kb. ¼ adag krém), gyömölcslekvárral kitöltjük a körök közti területet, majd rátesszük a harmadik lapot is. Megint rányomunk a krémből 2 kört (kb. ¼ adag krém), gyümölcskrémmel kitöltjük a körök közti területet, végül rátesszük az utolsó lapot. A krém megmaradt ¼ részével teljesen bekenjük a koszorút, és legalább 3 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Díszítés:
A koszorút megszórjuk a krokanttal, hogy teljesen befedje, majd egy kicsit rá is nyomkodjuk.
A maradék vajkrémet csillagcsöves habzsákba töltjük, és a koszorút krémpöttyökkel díszítjük. A málnát megtisztítjuk, és ízlésesen díszítjük vele a frankfurti koszorút, majd tálalásig hideg helyre tesszük.
Tipp:
A frankfurti koszorút elkészíthetjük előző nap is.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?