Rakott sajtburger
Hozzávalók
Sütőformához (kb. 20 x 30 cm):
némi zsiradék
Tésztához:
250 ml víz
60 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant élesztő
2 teáskanál só
2 csipet cukor
1 darab tojásfehérje (M-es)
Húsos töltelékhez:
2 közepes fej vöröshagyma
3 evőkanál étolaj
1 kg darált marhahús
2 evőkanál paradicsompüré
200 g fűszeres ketchup
2 evőkanál mustár
4 evőkanál folyadék a savanyúságos üvegből
kb. 1 teáskanál só
frissen őrölt bors
Kenéshez:
1 darab tojássárgája (M-es)
hideg víz
kb. 1 evőkanál szezámmag
Töltelékhez:
chilipehely
2 közepes fej vöröshagyma
150 g savanyú uborkaszelet
kb. 180 g szelet Cheddar sajt
kb. 100 g fűszeres ketchup
3 darab jégsalátalevél
Elkészítés
Előkészítés:
A sütőformát zsiradékkal alaposan kikenjük. Az élesztős tésztához vizet melegítünk és vajat vagy margarint felolvasztjuk benne.
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet tegyük egy keverőtálba. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a víz-zsír keveréket, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasztjuk, míg sima tésztát nem kapunk. A tésztát takarjuk le és meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan meg nem nő (kb. 45-50 perc).
Húsos töltelék:
Hámozzuk meg és vágjuk apróra a hagymát. Egy bevont serpenyőben felforrósítjuk az olajat. A darált marhahúst nagy lángon kevergetve addig pirítjuk, amíg omlós lesz. Csökkentsük a hőt és adjuk hozzá a hagymakockákat és pirítsuk meg. Keverjük bele a paradicsompürét, a fűszeres ketchupot, a mustárt és az uborkalevet. A darált keveréket sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk kissé kihűlni.
Formázás:
A tésztát még egyszer gyúrjuk át, majd osszuk kb. 12 egyenlő darabra (kb. 70 g). Formázzuk a tésztadarabokat kerek golyókká. A golyókat téglalap alakban (4 x 3 db) helyezzük egymás mellé a tepsibe. Fedjük le a tésztagolyókat, és hagyjuk még kb. 15-20 percig kelni. Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítés)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítés)
A tojássárgáját keverjük össze egy kevés vízzel, és kenjük meg vele a zseméket. Szórjuk meg szezámmaggal. A sütőformát helyezzük a sütő középső részébe lévő rácsra és süssük meg a zsemléket.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Töltés:
Helyezzük a sütőformát egy süteményrácsra és hagyjuk 10 percig hűlni. Vegyük ki a zsemlét, és vágjuk vízszintesen ketté. Tegyük vissza a zsemle alsó részét a formába, és kenjük rá a sült, darált húsos keveréket. Szórjunk rá néhány chillipelyhet. Hámozzuk meg a hagymát, és vágjuk vékony karikákra. A tetejére tegyünk uborkaszeleteket és a hagymakarikákat. A tetejére tegyünk egy-egy sajtszeletet. Tegyük a sütőformát ismét a sütőbe, amíg a sajt megolvad.
Sütési idő: kb. 3-5 perc
A sajt tetejére terítsünk néhány levél jégsalátát és fűszeres ketchupot. Tegyük rá a zsemle tetejét és azonnal tálaljuk a sajtburgert.
A lisztet tegyük egy keverőtálba. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a víz-zsír keveréket, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasztjuk, míg sima tésztát nem kapunk. A tésztát takarjuk le és meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan meg nem nő (kb. 45-50 perc).
Húsos töltelék:
Hámozzuk meg és vágjuk apróra a hagymát. Egy bevont serpenyőben felforrósítjuk az olajat. A darált marhahúst nagy lángon kevergetve addig pirítjuk, amíg omlós lesz. Csökkentsük a hőt és adjuk hozzá a hagymakockákat és pirítsuk meg. Keverjük bele a paradicsompürét, a fűszeres ketchupot, a mustárt és az uborkalevet. A darált keveréket sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk kissé kihűlni.
Formázás:
A tésztát még egyszer gyúrjuk át, majd osszuk kb. 12 egyenlő darabra (kb. 70 g). Formázzuk a tésztadarabokat kerek golyókká. A golyókat téglalap alakban (4 x 3 db) helyezzük egymás mellé a tepsibe. Fedjük le a tésztagolyókat, és hagyjuk még kb. 15-20 percig kelni. Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítés)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítés)
A tojássárgáját keverjük össze egy kevés vízzel, és kenjük meg vele a zseméket. Szórjuk meg szezámmaggal. A sütőformát helyezzük a sütő középső részébe lévő rácsra és süssük meg a zsemléket.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Töltés:
Helyezzük a sütőformát egy süteményrácsra és hagyjuk 10 percig hűlni. Vegyük ki a zsemlét, és vágjuk vízszintesen ketté. Tegyük vissza a zsemle alsó részét a formába, és kenjük rá a sült, darált húsos keveréket. Szórjunk rá néhány chillipelyhet. Hámozzuk meg a hagymát, és vágjuk vékony karikákra. A tetejére tegyünk uborkaszeleteket és a hagymakarikákat. A tetejére tegyünk egy-egy sajtszeletet. Tegyük a sütőformát ismét a sütőbe, amíg a sajt megolvad.
Sütési idő: kb. 3-5 perc
A sajt tetejére terítsünk néhány levél jégsalátát és fűszeres ketchupot. Tegyük rá a zsemle tetejét és azonnal tálaljuk a sajtburgert.
Tippek:
Sütőforma helyett használhatunk csatos tortaformát (kb. 26 cm Ø).
Vegetáriánus változathoz készítsük vegán darált hússal.
Vegetáriánus változathoz készítsük vegán darált hússal.
Kedvencnek jelölöm
Rakott sajtburger
Hozzávalók
12 darab elkészítéséhez
Sütőformához (kb. 20 x 30 cm):
némi zsiradék
Tésztához:
250 ml víz
60 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
2 teáskanál só
2 csipet cukor
1 darab tojásfehérje (M-es)
Húsos töltelékhez:
2 közepes fej vöröshagyma
3 evőkanál étolaj
1 kg darált marhahús
2 evőkanál paradicsompüré
200 g fűszeres ketchup
2 evőkanál mustár
4 evőkanál folyadék a savanyúságos üvegből
kb. 1 teáskanál só
frissen őrölt bors
Kenéshez:
1 darab tojássárgája (M-es)
hideg víz
kb. 1 evőkanál szezámmag
Töltelékhez:
chilipehely
2 közepes fej vöröshagyma
150 g savanyú uborkaszelet
kb. 180 g szelet Cheddar sajt
kb. 100 g fűszeres ketchup
3 darab jégsalátalevél
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A sütőformát zsiradékkal alaposan kikenjük. Az élesztős tésztához vizet melegítünk és vajat vagy margarint felolvasztjuk benne.
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet tegyük egy keverőtálba. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a víz-zsír keveréket, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasztjuk, míg sima tésztát nem kapunk. A tésztát takarjuk le és meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan meg nem nő (kb. 45-50 perc).
Húsos töltelék:
Hámozzuk meg és vágjuk apróra a hagymát. Egy bevont serpenyőben felforrósítjuk az olajat. A darált marhahúst nagy lángon kevergetve addig pirítjuk, amíg omlós lesz. Csökkentsük a hőt és adjuk hozzá a hagymakockákat és pirítsuk meg. Keverjük bele a paradicsompürét, a fűszeres ketchupot, a mustárt és az uborkalevet. A darált keveréket sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk kissé kihűlni.
Formázás:
A tésztát még egyszer gyúrjuk át, majd osszuk kb. 12 egyenlő darabra (kb. 70 g). Formázzuk a tésztadarabokat kerek golyókká. A golyókat téglalap alakban (4 x 3 db) helyezzük egymás mellé a tepsibe. Fedjük le a tésztagolyókat, és hagyjuk még kb. 15-20 percig kelni. Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítés)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítés)
A tojássárgáját keverjük össze egy kevés vízzel, és kenjük meg vele a zseméket. Szórjuk meg szezámmaggal. A sütőformát helyezzük a sütő középső részébe lévő rácsra és süssük meg a zsemléket.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Töltés:
Helyezzük a sütőformát egy süteményrácsra és hagyjuk 10 percig hűlni. Vegyük ki a zsemlét, és vágjuk vízszintesen ketté. Tegyük vissza a zsemle alsó részét a formába, és kenjük rá a sült, darált húsos keveréket. Szórjunk rá néhány chillipelyhet. Hámozzuk meg a hagymát, és vágjuk vékony karikákra. A tetejére tegyünk uborkaszeleteket és a hagymakarikákat. A tetejére tegyünk egy-egy sajtszeletet. Tegyük a sütőformát ismét a sütőbe, amíg a sajt megolvad.
Sütési idő: kb. 3-5 perc
A sajt tetejére terítsünk néhány levél jégsalátát és fűszeres ketchupot. Tegyük rá a zsemle tetejét és azonnal tálaljuk a sajtburgert.
A lisztet tegyük egy keverőtálba. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a víz-zsír keveréket, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasztjuk, míg sima tésztát nem kapunk. A tésztát takarjuk le és meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan meg nem nő (kb. 45-50 perc).
Húsos töltelék:
Hámozzuk meg és vágjuk apróra a hagymát. Egy bevont serpenyőben felforrósítjuk az olajat. A darált marhahúst nagy lángon kevergetve addig pirítjuk, amíg omlós lesz. Csökkentsük a hőt és adjuk hozzá a hagymakockákat és pirítsuk meg. Keverjük bele a paradicsompürét, a fűszeres ketchupot, a mustárt és az uborkalevet. A darált keveréket sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk kissé kihűlni.
Formázás:
A tésztát még egyszer gyúrjuk át, majd osszuk kb. 12 egyenlő darabra (kb. 70 g). Formázzuk a tésztadarabokat kerek golyókká. A golyókat téglalap alakban (4 x 3 db) helyezzük egymás mellé a tepsibe. Fedjük le a tésztagolyókat, és hagyjuk még kb. 15-20 percig kelni. Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítés)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítés)
A tojássárgáját keverjük össze egy kevés vízzel, és kenjük meg vele a zseméket. Szórjuk meg szezámmaggal. A sütőformát helyezzük a sütő középső részébe lévő rácsra és süssük meg a zsemléket.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Töltés:
Helyezzük a sütőformát egy süteményrácsra és hagyjuk 10 percig hűlni. Vegyük ki a zsemlét, és vágjuk vízszintesen ketté. Tegyük vissza a zsemle alsó részét a formába, és kenjük rá a sült, darált húsos keveréket. Szórjunk rá néhány chillipelyhet. Hámozzuk meg a hagymát, és vágjuk vékony karikákra. A tetejére tegyünk uborkaszeleteket és a hagymakarikákat. A tetejére tegyünk egy-egy sajtszeletet. Tegyük a sütőformát ismét a sütőbe, amíg a sajt megolvad.
Sütési idő: kb. 3-5 perc
A sajt tetejére terítsünk néhány levél jégsalátát és fűszeres ketchupot. Tegyük rá a zsemle tetejét és azonnal tálaljuk a sajtburgert.
Tippek:
Sütőforma helyett használhatunk csatos tortaformát (kb. 26 cm Ø).
Vegetáriánus változathoz készítsük vegán darált hússal.
Vegetáriánus változathoz készítsük vegán darált hússal.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?