Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Rakott sajtburger

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag 12 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

12 darab elkészítéséhez

Sütőformához (kb. 20 x 30 cm):

némi zsiradék

Tésztához:

250 ml víz
60 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
2 teáskanál só
2 csipet cukor
1 darab tojásfehérje (M-es)

Húsos töltelékhez:

2 közepes fej vöröshagyma
3 evőkanál étolaj
1 kg darált marhahús
2 evőkanál paradicsompüré
200 g fűszeres ketchup
2 evőkanál mustár
4 evőkanál folyadék a savanyúságos üvegből
kb. 1 teáskanál só
frissen őrölt bors

Kenéshez:

1 darab tojássárgája (M-es)
hideg víz
kb. 1 evőkanál szezámmag

Töltelékhez:

chilipehely
2 közepes fej vöröshagyma
150 g savanyú uborkaszelet
kb. 180 g szelet Cheddar sajt
kb. 100 g fűszeres ketchup
3 darab jégsalátalevél
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A sütőformát zsiradékkal alaposan kikenjük. Az élesztős tésztához vizet melegítünk és vajat vagy margarint felolvasztjuk benne.

Elkészítés:

Tészta:
A lisztet tegyük egy keverőtálba. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a víz-zsír keveréket, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasztjuk, míg sima tésztát nem kapunk. A tésztát takarjuk le és meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan meg nem nő (kb. 45-50 perc).

Húsos töltelék:
Hámozzuk meg és vágjuk apróra a hagymát. Egy bevont serpenyőben felforrósítjuk az olajat. A darált marhahúst nagy lángon kevergetve addig pirítjuk, amíg omlós lesz. Csökkentsük a hőt és adjuk hozzá a hagymakockákat és pirítsuk meg. Keverjük bele a paradicsompürét, a fűszeres ketchupot, a mustárt és az uborkalevet. A darált keveréket sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk kissé kihűlni.

Formázás:
A tésztát még egyszer gyúrjuk át, majd osszuk kb. 12 egyenlő darabra (kb. 70 g). Formázzuk a tésztadarabokat kerek golyókká. A golyókat téglalap alakban (4 x 3 db) helyezzük egymás mellé a tepsibe. Fedjük le a tésztagolyókat, és hagyjuk még kb. 15-20 percig kelni. Melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítés)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítés)

A tojássárgáját keverjük össze egy kevés vízzel, és kenjük meg vele a zseméket. Szórjuk meg szezámmaggal. A sütőformát helyezzük a sütő középső részébe lévő rácsra és süssük meg a zsemléket.

Sütési idő: kb. 30-35 perc

Töltés:
Helyezzük a sütőformát egy süteményrácsra és hagyjuk 10 percig hűlni. Vegyük ki a zsemlét, és vágjuk vízszintesen ketté. Tegyük vissza a zsemle alsó részét a formába, és kenjük rá a sült, darált húsos keveréket. Szórjunk rá néhány chillipelyhet. Hámozzuk meg a hagymát, és vágjuk vékony karikákra. A tetejére tegyünk uborkaszeleteket és a hagymakarikákat. A tetejére tegyünk egy-egy sajtszeletet. Tegyük a sütőformát ismét a sütőbe, amíg a sajt megolvad.

Sütési idő: kb. 3-5 perc

A sajt tetejére terítsünk néhány levél jégsalátát és fűszeres ketchupot. Tegyük rá a zsemle tetejét és azonnal tálaljuk a sajtburgert.

Tippek:

Sütőforma helyett használhatunk csatos tortaformát (kb. 26 cm Ø).
Vegetáriánus változathoz készítsük vegán darált hússal.
Rakott sajtburger

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!