Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Retró sós perec

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 10 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 10 darab elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír

Tésztához:

500 g búzaliszt
250 ml langyos tej
50 ml napraforgóolaj
1 teáskanál só

Kenéshez:

1 darab tojás (M-es)

Tetejére:

50 g búzaliszt
1 evőkanál (10 g) só
kevés víz
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

Tészta:
A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). Közben a tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük és a sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)

Formázás:
A tésztát kicsit belisztezzük, a munkafelületen még egyszer röviden átgyúrjuk, 10 egyforma méretű adagra osztjuk, és pereccé formázzuk. Ehhez a tésztadarabokat golyóvá, majd hegyes, kb. 65 cm hosszú rudakká formázzuk. A végeit keresztezzük, egyszer megcsavarjuk, majd a perec alsó részéhez (a tészta alá) hajtjuk, és finoman hozzányomjuk. A tésztadarabokat formázás után letakarva még egyszer kelesztjük. Ezután lekenjük a felvert tojással, és a tepsit a sütő középső részébe toljuk.

Sütési idő: kb. 20-25 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A lisztet összekeverjük a sóval, majd evőkanalanként annyi hideg vizet adunk hozzá (kb. 5 evőkanál), hogy sűrűn folyó masszát kapjunk. Amikor a perecek világos aranyszínűek (kb. 15-20 perc), kivesszük a sütőből, a tetejükre csorgatjuk a sós mázat, és visszatoljuk a sütőbe a pereceket a fennmaradó időre.

A pereceket sütőrácson hagyjuk kihűlni.

Tipp:

Ha a sós máz túl sűrű, kevés vízzel, ha pedig túl híg, kevés további liszt hozzáadásával javíthatunk az állagán.
A Retró sós perec kiváló vendégváró és/vagy uzsonnaötlet.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!