Retró sós perec
Hozzávalók
Tepsihez:
                                        sütőpapír
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                            Tésztához:
                                        500 g búzaliszt
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        250 ml langyos tej
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        50 ml napraforgóolaj
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 teáskanál só
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                            Kenéshez:
                                        1 darab tojás (M-es)
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                            Tetejére:
                                        50 g búzaliszt
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 evőkanál (10 g) só
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        kevés víz
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                            Elkészítés
Elkészítés:
                                    Tészta: 
A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). Közben a tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük és a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Formázás:
A tésztát kicsit belisztezzük, a munkafelületen még egyszer röviden átgyúrjuk, 10 egyforma méretű adagra osztjuk, és pereccé formázzuk. Ehhez a tésztadarabokat golyóvá, majd hegyes, kb. 65 cm hosszú rudakká formázzuk. A végeit keresztezzük, egyszer megcsavarjuk, majd a perec alsó részéhez (a tészta alá) hajtjuk, és finoman hozzányomjuk. A tésztadarabokat formázás után letakarva még egyszer kelesztjük. Ezután lekenjük a felvert tojással, és a tepsit a sütő középső részébe toljuk.
Sütési idő: kb. 20-25 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A lisztet összekeverjük a sóval, majd evőkanalanként annyi hideg vizet adunk hozzá (kb. 5 evőkanál), hogy sűrűn folyó masszát kapjunk. Amikor a perecek világos aranyszínűek (kb. 15-20 perc), kivesszük a sütőből, a tetejükre csorgatjuk a sós mázat, és visszatoljuk a sütőbe a pereceket a fennmaradó időre.
A pereceket sütőrácson hagyjuk kihűlni.
                            A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). Közben a tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük és a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Formázás:
A tésztát kicsit belisztezzük, a munkafelületen még egyszer röviden átgyúrjuk, 10 egyforma méretű adagra osztjuk, és pereccé formázzuk. Ehhez a tésztadarabokat golyóvá, majd hegyes, kb. 65 cm hosszú rudakká formázzuk. A végeit keresztezzük, egyszer megcsavarjuk, majd a perec alsó részéhez (a tészta alá) hajtjuk, és finoman hozzányomjuk. A tésztadarabokat formázás után letakarva még egyszer kelesztjük. Ezután lekenjük a felvert tojással, és a tepsit a sütő középső részébe toljuk.
Sütési idő: kb. 20-25 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A lisztet összekeverjük a sóval, majd evőkanalanként annyi hideg vizet adunk hozzá (kb. 5 evőkanál), hogy sűrűn folyó masszát kapjunk. Amikor a perecek világos aranyszínűek (kb. 15-20 perc), kivesszük a sütőből, a tetejükre csorgatjuk a sós mázat, és visszatoljuk a sütőbe a pereceket a fennmaradó időre.
A pereceket sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Tipp:
                                    Ha a sós máz túl sűrű, kevés vízzel, ha pedig túl híg, kevés további liszt hozzáadásával javíthatunk az állagán.
                                
                            
                        
                            Kedvencnek jelölöm
                        
                                                    
                                            
                Retró sós perec
Hozzávalók
kb. 10 darab elkészítéséhez
Tepsihez:
                                        sütőpapír
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                            Tésztához:
                                        500 g búzaliszt
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        250 ml langyos tej
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        50 ml napraforgóolaj
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 teáskanál só
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                            Kenéshez:
                                        1 darab tojás (M-es)
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                            Tetejére:
                                        50 g búzaliszt
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 evőkanál (10 g) só
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        kevés víz
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                            Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
                                    Tészta: 
A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). Közben a tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük és a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Formázás:
A tésztát kicsit belisztezzük, a munkafelületen még egyszer röviden átgyúrjuk, 10 egyforma méretű adagra osztjuk, és pereccé formázzuk. Ehhez a tésztadarabokat golyóvá, majd hegyes, kb. 65 cm hosszú rudakká formázzuk. A végeit keresztezzük, egyszer megcsavarjuk, majd a perec alsó részéhez (a tészta alá) hajtjuk, és finoman hozzányomjuk. A tésztadarabokat formázás után letakarva még egyszer kelesztjük. Ezután lekenjük a felvert tojással, és a tepsit a sütő középső részébe toljuk.
Sütési idő: kb. 20-25 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A lisztet összekeverjük a sóval, majd evőkanalanként annyi hideg vizet adunk hozzá (kb. 5 evőkanál), hogy sűrűn folyó masszát kapjunk. Amikor a perecek világos aranyszínűek (kb. 15-20 perc), kivesszük a sütőből, a tetejükre csorgatjuk a sós mázat, és visszatoljuk a sütőbe a pereceket a fennmaradó időre.
A pereceket sütőrácson hagyjuk kihűlni.
                            A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). Közben a tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük és a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Formázás:
A tésztát kicsit belisztezzük, a munkafelületen még egyszer röviden átgyúrjuk, 10 egyforma méretű adagra osztjuk, és pereccé formázzuk. Ehhez a tésztadarabokat golyóvá, majd hegyes, kb. 65 cm hosszú rudakká formázzuk. A végeit keresztezzük, egyszer megcsavarjuk, majd a perec alsó részéhez (a tészta alá) hajtjuk, és finoman hozzányomjuk. A tésztadarabokat formázás után letakarva még egyszer kelesztjük. Ezután lekenjük a felvert tojással, és a tepsit a sütő középső részébe toljuk.
Sütési idő: kb. 20-25 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A lisztet összekeverjük a sóval, majd evőkanalanként annyi hideg vizet adunk hozzá (kb. 5 evőkanál), hogy sűrűn folyó masszát kapjunk. Amikor a perecek világos aranyszínűek (kb. 15-20 perc), kivesszük a sütőből, a tetejükre csorgatjuk a sós mázat, és visszatoljuk a sütőbe a pereceket a fennmaradó időre.
A pereceket sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Tipp:
                                    Ha a sós máz túl sűrű, kevés vízzel, ha pedig túl híg, kevés további liszt hozzáadásával javíthatunk az állagán.
                                
                            
                                            Legújabb cikkek
    1
                        
            
    Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
    2
                        
            
    Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
    3
                        
            
    Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
                    
                    
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?