Ribizlis áfonyadzsem
Hozzávalók
1200 g piros vagy fekete ribizli (előkészítve mérve)
800 g áfonya (feketeáfonya, előkészítve mérve)
1 tasak Dr. Oetker Pektin
700-900 g cukor
1-2 teáskanál Dr. Oetker Citromsav
tetszés szerint Dr. Oetker Tartósítószer
Elkészítés
Előkészítés:
A ribizlit megmossuk, a szemeket lehúzzuk a szárról, és 1200 grammot kimérünk belőle. Az áfonyát szemezzük, megmossuk, és 800 grammot kimérünk belőle.
Az üvegeket és a tetőket (twist-off befőttesüveg tető) kifőzzük vagy nagyon forró vízzel kiöblítjük.
Az üvegeket és a tetőket (twist-off befőttesüveg tető) kifőzzük vagy nagyon forró vízzel kiöblítjük.
Elkészítés:
A gyümölcsöket egy nagy főzőedényben alaposan összekeverjük. Állandó keverés mellett nagy lángon felforraljuk. Forrás után a dzsemet folyamatos keverés mellett további 5 percig forrni hagyjuk, hozzáadjuk a citromsavat és a tartósítószert (tetszés szerint), majd levesszük a tűzről.
Üvegbetöltés:
Ha szükséges, a főzés közben keletkezett habot leszedjük. Az előkészített üvegeket azonnal peremig töltjük. Csavaros tetővel (twist-off befőttesüveg tető) lezárjuk, és az üveget rögtön megfordítjuk és a tetejére fordítva kb. 5 percig állni hagyjuk.
A kész dzsemet száraz, hűvös helyen, a felnyitott vagy tartósítószer nélkül készült dzsemet pedig hűtőszekrényben tároljuk.
Üvegbetöltés:
Ha szükséges, a főzés közben keletkezett habot leszedjük. Az előkészített üvegeket azonnal peremig töltjük. Csavaros tetővel (twist-off befőttesüveg tető) lezárjuk, és az üveget rögtön megfordítjuk és a tetejére fordítva kb. 5 percig állni hagyjuk.
A kész dzsemet száraz, hűvös helyen, a felnyitott vagy tartósítószer nélkül készült dzsemet pedig hűtőszekrényben tároljuk.
Tipp:
100 g ribizlit helyettesíthetünk 100 ml ribizlilikőrrel (Cassis).
Kedvencnek jelölöm
Ribizlis áfonyadzsem
Hozzávalók
kb. 9 darab 300 ml-es üveg elkészítéséhez
1200 g piros vagy fekete ribizli (előkészítve mérve)
800 g áfonya (feketeáfonya, előkészítve mérve)
1 tasak Dr. Oetker Pektin
700-900 g cukor
1-2 teáskanál Dr. Oetker Citromsav
tetszés szerint Dr. Oetker Tartósítószer
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A ribizlit megmossuk, a szemeket lehúzzuk a szárról, és 1200 grammot kimérünk belőle. Az áfonyát szemezzük, megmossuk, és 800 grammot kimérünk belőle.
Az üvegeket és a tetőket (twist-off befőttesüveg tető) kifőzzük vagy nagyon forró vízzel kiöblítjük.
Az üvegeket és a tetőket (twist-off befőttesüveg tető) kifőzzük vagy nagyon forró vízzel kiöblítjük.
Elkészítés:
A gyümölcsöket egy nagy főzőedényben alaposan összekeverjük. Állandó keverés mellett nagy lángon felforraljuk. Forrás után a dzsemet folyamatos keverés mellett további 5 percig forrni hagyjuk, hozzáadjuk a citromsavat és a tartósítószert (tetszés szerint), majd levesszük a tűzről.
Üvegbetöltés:
Ha szükséges, a főzés közben keletkezett habot leszedjük. Az előkészített üvegeket azonnal peremig töltjük. Csavaros tetővel (twist-off befőttesüveg tető) lezárjuk, és az üveget rögtön megfordítjuk és a tetejére fordítva kb. 5 percig állni hagyjuk.
A kész dzsemet száraz, hűvös helyen, a felnyitott vagy tartósítószer nélkül készült dzsemet pedig hűtőszekrényben tároljuk.
Üvegbetöltés:
Ha szükséges, a főzés közben keletkezett habot leszedjük. Az előkészített üvegeket azonnal peremig töltjük. Csavaros tetővel (twist-off befőttesüveg tető) lezárjuk, és az üveget rögtön megfordítjuk és a tetejére fordítva kb. 5 percig állni hagyjuk.
A kész dzsemet száraz, hűvös helyen, a felnyitott vagy tartósítószer nélkül készült dzsemet pedig hűtőszekrényben tároljuk.
Tipp:
100 g ribizlit helyettesíthetünk 100 ml ribizlilikőrrel (Cassis).
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?