Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Sárgarépás-zöldfűszeres pite

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 10-12 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 10-12 szelet elkészítéséhez

Pite formához (⌀ 26 cm):

zsiradék
sütőpapír
száraz bab

Tésztához:

225 g búzaliszt
135 g lágy vaj vagy margarin
2 darab tojássárgája (M-es)
125 g parmezán sajt
2 ágacska kapor
2 ágacska petrezselyemzöld
2 szál metélőhagyma
¼ teáskanál só
¼ teáskanál bors

Töltelékhez:

350 g sárgarépa
250 g tejföl (20%-os)
50 ml tej
80 g szeletelt szalámi
2 darab tojás (M-es)
2 ágacska petrezselyemzöld
2 szál metélőhagyma
1 teáskanál vaj vagy margarin
só, bors, szerecsendió

Tetejére:

1 felvert tojásfehérje (M-es)
3 ágacska petrezselyemzöld
2 ágacska kapor
2 szál metélőhagyma
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A Sárgarépás-zöldfűszeres pite sütemény hozzávalóit pontosan kimérjük és előkészítjük.
A fűszernövényeket megmossuk, megszárítjuk, apróra vágjuk, a parmezánt finomra reszeljük. A piteformát zsiradékkal kikenjük.

Elkészítés:

Tészta:
A vajat vagy margarint, parmezánt, zöldfűszereket, sót és borsot konyhai robotgéppel (dagasztóspirál) összedolgozzuk a tojássárgájával, liszttel és sütőporral, amíg egységes tésztát kapunk. Fóliába csomagoljuk, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük. A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

A pihentetett tésztát átgyúrjuk, és 2 részre osztjuk, a felső részhez félreteszünk kb. 260 g-nyit, a többi a pite alja lesz. Az aljhoz a tésztát enyhén lisztezett munkafelületen kb. 3 mm vastag kb. ⌀ 26 cm körré nyújtjuk. A tésztát a formába simítjuk, az oldalán túllógó felesleget levágjuk, és hozzáadjuk a felső részhez félretett tésztához. A tésztára sütőpapírt borítunk, feltöltjük szárazbabbal, és a formát a sütő középső részébe lévő rácsra tesszük és a tésztát megsütjük.

Sütési idő: kb. 18-20 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Először 10 percet sütjük, majd eltávolítjuk a sütőpapírt a babbal együtt, és további 8-10 percet sütjük a tésztát.

Töltelék:
A sárgarépát meghámozzuk, és burgonyahámozó segítségével csíkokra vágjuk. A fűszernövényeket megmossuk, megszárítjuk, apróra vágjuk, a szalámit felcsíkozzuk vagy felkockázzuk. A vajat vagy margarint serpenyőben felmelegítjük, a sárgarépákat a serpenyőbe helyezzük, és kb. 3 percet sütjük. Ezután levesszük a tűzről, fakanállal belekeverjük a zöldfűszereket, a tejfölt, a tejet, a szalámit és a tojásokat. Sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük.

Tetejére:
A zöldfűszereket megmossuk, megszárítjuk, a petrezselyem szárát kb. 1 cm hosszú darabokra vágjuk. A maradék tésztát enyhén belisztezett munkafelületen kinyújtjuk, és hatszögeket szaggatunk ki belőle. Átkenjük tojásfehérjével, megszórjuk a zöldfűszer levelekkel, aprított szárakkal. Ezután még egyszer átkenjük tojásfehérjével a Sárgarépás-zöldfűszeres pite sütemény tetejét.

A formába belesimítjuk a tölteléket, a hatszögeket a tetejére illesztjük, a tésztafelesleget levágjuk.

A süteményt a sütő középső részébe lévő rácsra tesszük és pitét aranybarnára sütjük.

Sütési idő: kb. 25-30 perc

A kész Sárgarépás-zöldfűszeres pite süteményt rácsra tesszük, rövid ideig hűlni hagyjuk, majd óvatosan kivesszük a formából, és melegen tálaljuk.

Tipp:

Ha vegetáriánus módon szeretnénk elkészíteni a Sárgarépás-zöldfűszeres pite süteményt, a szalámit aprított újhagymával helyettesíthetjük.
A Sárgarépás-zöldfűszeres pite sütemény kifejezetten a nem édesszájúak kedvéért kerülhet az ünnepi asztalra.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
27 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2024-06-13
0 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!