Sárgarépás-zöldfűszeres pite
Hozzávalók
Pite formához (⌀ 26 cm):
Tésztához:
Töltelékhez:
Tetejére:
Elkészítés
Előkészítés:
A fűszernövényeket megmossuk, megszárítjuk, apróra vágjuk, a parmezánt finomra reszeljük. A piteformát zsiradékkal kikenjük.
Elkészítés:
A vajat vagy margarint, parmezánt, zöldfűszereket, sót és borsot konyhai robotgéppel (dagasztóspirál) összedolgozzuk a tojássárgájával, liszttel és sütőporral, amíg egységes tésztát kapunk. Fóliába csomagoljuk, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A pihentetett tésztát átgyúrjuk, és 2 részre osztjuk, a felső részhez félreteszünk kb. 260 g-nyit, a többi a pite alja lesz. Az aljhoz a tésztát enyhén lisztezett munkafelületen kb. 3 mm vastag kb. ⌀ 26 cm körré nyújtjuk. A tésztát a formába simítjuk, az oldalán túllógó felesleget levágjuk, és hozzáadjuk a felső részhez félretett tésztához. A tésztára sütőpapírt borítunk, feltöltjük szárazbabbal, és a formát a sütő középső részébe lévő rácsra tesszük és a tésztát megsütjük.
Sütési idő: kb. 18-20 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Először 10 percet sütjük, majd eltávolítjuk a sütőpapírt a babbal együtt, és további 8-10 percet sütjük a tésztát.
Töltelék:
A sárgarépát meghámozzuk, és burgonyahámozó segítségével csíkokra vágjuk. A fűszernövényeket megmossuk, megszárítjuk, apróra vágjuk, a szalámit felcsíkozzuk vagy felkockázzuk. A vajat vagy margarint serpenyőben felmelegítjük, a sárgarépákat a serpenyőbe helyezzük, és kb. 3 percet sütjük. Ezután levesszük a tűzről, fakanállal belekeverjük a zöldfűszereket, a tejfölt, a tejet, a szalámit és a tojásokat. Sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük.
Tetejére:
A zöldfűszereket megmossuk, megszárítjuk, a petrezselyem szárát kb. 1 cm hosszú darabokra vágjuk. A maradék tésztát enyhén belisztezett munkafelületen kinyújtjuk, és hatszögeket szaggatunk ki belőle. Átkenjük tojásfehérjével, megszórjuk a zöldfűszer levelekkel, aprított szárakkal. Ezután még egyszer átkenjük tojásfehérjével a Sárgarépás-zöldfűszeres pite sütemény tetejét.
A formába belesimítjuk a tölteléket, a hatszögeket a tetejére illesztjük, a tésztafelesleget levágjuk.
A süteményt a sütő középső részébe lévő rácsra tesszük és pitét aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
A kész Sárgarépás-zöldfűszeres pite süteményt rácsra tesszük, rövid ideig hűlni hagyjuk, majd óvatosan kivesszük a formából, és melegen tálaljuk.
Tipp:
Sárgarépás-zöldfűszeres pite
Hozzávalók
kb. 10-12 szelet elkészítéséhez
Pite formához (⌀ 26 cm):
Tésztához:
Töltelékhez:
Tetejére:
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A fűszernövényeket megmossuk, megszárítjuk, apróra vágjuk, a parmezánt finomra reszeljük. A piteformát zsiradékkal kikenjük.
Elkészítés:
A vajat vagy margarint, parmezánt, zöldfűszereket, sót és borsot konyhai robotgéppel (dagasztóspirál) összedolgozzuk a tojássárgájával, liszttel és sütőporral, amíg egységes tésztát kapunk. Fóliába csomagoljuk, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A pihentetett tésztát átgyúrjuk, és 2 részre osztjuk, a felső részhez félreteszünk kb. 260 g-nyit, a többi a pite alja lesz. Az aljhoz a tésztát enyhén lisztezett munkafelületen kb. 3 mm vastag kb. ⌀ 26 cm körré nyújtjuk. A tésztát a formába simítjuk, az oldalán túllógó felesleget levágjuk, és hozzáadjuk a felső részhez félretett tésztához. A tésztára sütőpapírt borítunk, feltöltjük szárazbabbal, és a formát a sütő középső részébe lévő rácsra tesszük és a tésztát megsütjük.
Sütési idő: kb. 18-20 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Először 10 percet sütjük, majd eltávolítjuk a sütőpapírt a babbal együtt, és további 8-10 percet sütjük a tésztát.
Töltelék:
A sárgarépát meghámozzuk, és burgonyahámozó segítségével csíkokra vágjuk. A fűszernövényeket megmossuk, megszárítjuk, apróra vágjuk, a szalámit felcsíkozzuk vagy felkockázzuk. A vajat vagy margarint serpenyőben felmelegítjük, a sárgarépákat a serpenyőbe helyezzük, és kb. 3 percet sütjük. Ezután levesszük a tűzről, fakanállal belekeverjük a zöldfűszereket, a tejfölt, a tejet, a szalámit és a tojásokat. Sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük.
Tetejére:
A zöldfűszereket megmossuk, megszárítjuk, a petrezselyem szárát kb. 1 cm hosszú darabokra vágjuk. A maradék tésztát enyhén belisztezett munkafelületen kinyújtjuk, és hatszögeket szaggatunk ki belőle. Átkenjük tojásfehérjével, megszórjuk a zöldfűszer levelekkel, aprított szárakkal. Ezután még egyszer átkenjük tojásfehérjével a Sárgarépás-zöldfűszeres pite sütemény tetejét.
A formába belesimítjuk a tölteléket, a hatszögeket a tetejére illesztjük, a tésztafelesleget levágjuk.
A süteményt a sütő középső részébe lévő rácsra tesszük és pitét aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
A kész Sárgarépás-zöldfűszeres pite süteményt rácsra tesszük, rövid ideig hűlni hagyjuk, majd óvatosan kivesszük a formából, és melegen tálaljuk.
Tipp:
Legújabb cikkek
100 éve egy darabka otthon – Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig
100 éve egy darabka otthon – Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?