Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Sárgarépás-zöldfűszeres pite

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 10-12 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 10-12 szelet elkészítéséhez

Pite formához (⌀ 26 cm):

zsiradék
sütőpapír
száraz bab

Tésztához:

225 g búzaliszt
135 g lágy vaj vagy margarin
2 darab tojássárgája (M-es)
125 g parmezán sajt
2 ágacska kapor
2 ágacska petrezselyemzöld
2 szál metélőhagyma
¼ teáskanál só
¼ teáskanál bors

Töltelékhez:

350 g sárgarépa
250 g tejföl (20%-os)
50 ml tej
80 g szeletelt szalámi
2 darab tojás (M-es)
2 ágacska petrezselyemzöld
2 szál metélőhagyma
1 teáskanál vaj vagy margarin
só, bors, szerecsendió

Tetejére:

1 felvert tojásfehérje (M-es)
3 ágacska petrezselyemzöld
2 ágacska kapor
2 szál metélőhagyma
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A Sárgarépás-zöldfűszeres pite sütemény hozzávalóit pontosan kimérjük és előkészítjük.
A fűszernövényeket megmossuk, megszárítjuk, apróra vágjuk, a parmezánt finomra reszeljük. A piteformát zsiradékkal kikenjük.

Elkészítés:

Tészta:
A vajat vagy margarint, parmezánt, zöldfűszereket, sót és borsot konyhai robotgéppel (dagasztóspirál) összedolgozzuk a tojássárgájával, liszttel és sütőporral, amíg egységes tésztát kapunk. Fóliába csomagoljuk, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük. A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

A pihentetett tésztát átgyúrjuk, és 2 részre osztjuk, a felső részhez félreteszünk kb. 260 g-nyit, a többi a pite alja lesz. Az aljhoz a tésztát enyhén lisztezett munkafelületen kb. 3 mm vastag kb. ⌀ 26 cm körré nyújtjuk. A tésztát a formába simítjuk, az oldalán túllógó felesleget levágjuk, és hozzáadjuk a felső részhez félretett tésztához. A tésztára sütőpapírt borítunk, feltöltjük szárazbabbal, és a formát a sütő középső részébe lévő rácsra tesszük és a tésztát megsütjük.

Sütési idő: kb. 18-20 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Először 10 percet sütjük, majd eltávolítjuk a sütőpapírt a babbal együtt, és további 8-10 percet sütjük a tésztát.

Töltelék:
A sárgarépát meghámozzuk, és burgonyahámozó segítségével csíkokra vágjuk. A fűszernövényeket megmossuk, megszárítjuk, apróra vágjuk, a szalámit felcsíkozzuk vagy felkockázzuk. A vajat vagy margarint serpenyőben felmelegítjük, a sárgarépákat a serpenyőbe helyezzük, és kb. 3 percet sütjük. Ezután levesszük a tűzről, fakanállal belekeverjük a zöldfűszereket, a tejfölt, a tejet, a szalámit és a tojásokat. Sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük.

Tetejére:
A zöldfűszereket megmossuk, megszárítjuk, a petrezselyem szárát kb. 1 cm hosszú darabokra vágjuk. A maradék tésztát enyhén belisztezett munkafelületen kinyújtjuk, és hatszögeket szaggatunk ki belőle. Átkenjük tojásfehérjével, megszórjuk a zöldfűszer levelekkel, aprított szárakkal. Ezután még egyszer átkenjük tojásfehérjével a Sárgarépás-zöldfűszeres pite sütemény tetejét.

A formába belesimítjuk a tölteléket, a hatszögeket a tetejére illesztjük, a tésztafelesleget levágjuk.

A süteményt a sütő középső részébe lévő rácsra tesszük és pitét aranybarnára sütjük.

Sütési idő: kb. 25-30 perc

A kész Sárgarépás-zöldfűszeres pite süteményt rácsra tesszük, rövid ideig hűlni hagyjuk, majd óvatosan kivesszük a formából, és melegen tálaljuk.

Tipp:

Ha vegetáriánus módon szeretnénk elkészíteni a Sárgarépás-zöldfűszeres pite süteményt, a szalámit aprított újhagymával helyettesíthetjük.
A Sárgarépás-zöldfűszeres pite sütemény kifejezetten a nem édesszájúak kedvéért kerülhet az ünnepi asztalra.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
9 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
26 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!