Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Sárgarépás-zöldfűszeres pite

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 10-12 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 10-12 szelet Sárgarépás-zöldfűszeres pite elkészítéséhez

Pite formához (⌀ 26 cm):

zsiradék
sütőpapír
száraz bab

Tésztához:

225 g búzaliszt
135 g lágy vaj vagy margarin
2 darab tojássárgája (M-es)
125 g parmezán sajt
2 ágacska kapor
2 ágacska petrezselyemzöld
2 szál metélőhagyma
¼ teáskanál só
¼ teáskanál bors

Töltelékhez:

350 g sárgarépa
250 g tejföl (20%-os)
50 ml tej
80 g szeletelt szalámi
2 darab tojás (M-es)
2 ágacska petrezselyemzöld
2 szál metélőhagyma
1 teáskanál vaj vagy margarin
só, bors, szerecsendió

Tetejére:

1 felvert tojásfehérje (M-es)
3 ágacska petrezselyemzöld
2 ágacska kapor
2 szál metélőhagyma

A Sárgarépás-zöldfűszeres pite elkészítése lépésről lépésre

Előkészítés:

A fűszernövényeket megmossuk, megszárítjuk, apróra vágjuk, a parmezánt finomra reszeljük. A piteformát zsiradékkal kikenjük.

Elkészítés:

Tészta:
A vajat vagy margarint, parmezánt, zöldfűszereket, sót és borsot konyhai robotgéppel (dagasztóspirál) összedolgozzuk a tojássárgájával, liszttel és sütőporral, amíg egységes tésztát kapunk. Fóliába csomagoljuk, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük. A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

A pihentetett tésztát átgyúrjuk, és 2 részre osztjuk, a felső részhez félreteszünk kb. 260 g-nyit, a többi a pite alja lesz. Az aljhoz a tésztát enyhén lisztezett munkafelületen kb. 3 mm vastag kb. ⌀ 26 cm körré nyújtjuk. A tésztát a formába simítjuk, az oldalán túllógó felesleget levágjuk, és hozzáadjuk a felső részhez félretett tésztához. A tésztára sütőpapírt borítunk, feltöltjük szárazbabbal, és a formát a sütő középső részébe lévő rácsra tesszük és a tésztát megsütjük.

Sütési idő: kb. 18-20 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Először 10 percet sütjük, majd eltávolítjuk a sütőpapírt a babbal együtt, és további 8-10 percet sütjük a tésztát.

Töltelék:
A sárgarépát meghámozzuk, és burgonyahámozó segítségével csíkokra vágjuk. A fűszernövényeket megmossuk, megszárítjuk, apróra vágjuk, a szalámit felcsíkozzuk vagy felkockázzuk. A vajat vagy margarint serpenyőben felmelegítjük, a sárgarépákat a serpenyőbe helyezzük, és kb. 3 percet sütjük. Ezután levesszük a tűzről, fakanállal belekeverjük a zöldfűszereket, a tejfölt, a tejet, a szalámit és a tojásokat. Sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük.

Tetejére:
A zöldfűszereket megmossuk, megszárítjuk, a petrezselyem szárát kb. 1 cm hosszú darabokra vágjuk. A maradék tésztát enyhén belisztezett munkafelületen kinyújtjuk, és hatszögeket szaggatunk ki belőle. Átkenjük tojásfehérjével, megszórjuk a zöldfűszer levelekkel, aprított szárakkal. Ezután még egyszer átkenjük tojásfehérjével.

A formába belesimítjuk a tölteléket, a hatszögeket a tetejére illesztjük, a tésztafelesleget levágjuk.

A süteményt a sütő középső részébe lévő rácsra tesszük és pitét aranybarnára sütjük.

Sütési idő: kb. 25-30 perc

A kész süteményt rácsra tesszük, rövid ideig hűlni hagyjuk, majd óvatosan kivesszük a formából, és melegen tálaljuk.

Tipp:

Ha vegetáriánus módon szeretnénk elkészíteni, a szalámit aprított újhagymával helyettesíthetjük.
Sárgarépás-zöldfűszeres pite

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
1 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
21 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
27 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván

Legújabb cikkek

Dátum 2021-11-26
1 Kedvelés

Gombóc gombóc hátán – melyik a kedvenced?

Arról sajnos nincsenek információink, hogy Gombóc Artúr a csokikon kívül rajongott-e a gombócokért, azt viszont biztosan tudjuk, hogy nincs olyan süti/desszert toplista, amelyre ne kerülne fel valamiféle gombóc, golyó, labda…

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-11-19
2 Kedvelés

Édes sütik második fogásnak

Nálunk Magyarországon nagyon népszerűek a tartalmas levesek. Lehet sűrű babgulyás, húsleves vagy raguleves, ezek után második fogásként gyakran tálalunk „ebédsütiket”, azaz édes főételeket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-10-27
4 Kedvelés

Leveles tészta trükkök

Tarts otthon mindig egy csomag leveles tésztát, hogy a legváratlanabb „süti vészhelyzetekre” is legyen egy gyors és finom megoldásod!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!