
Sárgarépás-zöldfűszeres pite



Hozzávalók
Pite formához (⌀ 26 cm):
zsiradék
sütőpapír
száraz bab
Tésztához:
225 g búzaliszt
135 g lágy vaj vagy margarin
2 darab tojássárgája (M-es)
125 g parmezán sajt
1 csipet Dr. Oetker Sütőpor
2 ágacska kapor
2 ágacska petrezselyemzöld
2 szál metélőhagyma
¼ teáskanál só
¼ teáskanál bors
Töltelékhez:
350 g sárgarépa
250 g tejföl (20%-os)
50 ml tej
80 g szeletelt szalámi
2 darab tojás (M-es)
2 ágacska petrezselyemzöld
2 szál metélőhagyma
1 teáskanál vaj vagy margarin
só, bors, szerecsendió
Tetejére:
1 felvert tojásfehérje (M-es)
3 ágacska petrezselyemzöld
2 ágacska kapor
2 szál metélőhagyma
Elkészítés
Előkészítés:
A Sárgarépás-zöldfűszeres pite sütemény hozzávalóit pontosan kimérjük és előkészítjük.
A fűszernövényeket megmossuk, megszárítjuk, apróra vágjuk, a parmezánt finomra reszeljük. A piteformát zsiradékkal kikenjük.
A fűszernövényeket megmossuk, megszárítjuk, apróra vágjuk, a parmezánt finomra reszeljük. A piteformát zsiradékkal kikenjük.
Elkészítés:
Tészta:
A vajat vagy margarint, parmezánt, zöldfűszereket, sót és borsot konyhai robotgéppel (dagasztóspirál) összedolgozzuk a tojássárgájával, liszttel és sütőporral, amíg egységes tésztát kapunk. Fóliába csomagoljuk, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A pihentetett tésztát átgyúrjuk, és 2 részre osztjuk, a felső részhez félreteszünk kb. 260 g-nyit, a többi a pite alja lesz. Az aljhoz a tésztát enyhén lisztezett munkafelületen kb. 3 mm vastag kb. ⌀ 26 cm körré nyújtjuk. A tésztát a formába simítjuk, az oldalán túllógó felesleget levágjuk, és hozzáadjuk a felső részhez félretett tésztához. A tésztára sütőpapírt borítunk, feltöltjük szárazbabbal, és a formát a sütő középső részébe lévő rácsra tesszük és a tésztát megsütjük.
Sütési idő: kb. 18-20 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Először 10 percet sütjük, majd eltávolítjuk a sütőpapírt a babbal együtt, és további 8-10 percet sütjük a tésztát.
Töltelék:
A sárgarépát meghámozzuk, és burgonyahámozó segítségével csíkokra vágjuk. A fűszernövényeket megmossuk, megszárítjuk, apróra vágjuk, a szalámit felcsíkozzuk vagy felkockázzuk. A vajat vagy margarint serpenyőben felmelegítjük, a sárgarépákat a serpenyőbe helyezzük, és kb. 3 percet sütjük. Ezután levesszük a tűzről, fakanállal belekeverjük a zöldfűszereket, a tejfölt, a tejet, a szalámit és a tojásokat. Sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük.
Tetejére:
A zöldfűszereket megmossuk, megszárítjuk, a petrezselyem szárát kb. 1 cm hosszú darabokra vágjuk. A maradék tésztát enyhén belisztezett munkafelületen kinyújtjuk, és hatszögeket szaggatunk ki belőle. Átkenjük tojásfehérjével, megszórjuk a zöldfűszer levelekkel, aprított szárakkal. Ezután még egyszer átkenjük tojásfehérjével a Sárgarépás-zöldfűszeres pite sütemény tetejét.
A formába belesimítjuk a tölteléket, a hatszögeket a tetejére illesztjük, a tésztafelesleget levágjuk.
A süteményt a sütő középső részébe lévő rácsra tesszük és pitét aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
A kész Sárgarépás-zöldfűszeres pite süteményt rácsra tesszük, rövid ideig hűlni hagyjuk, majd óvatosan kivesszük a formából, és melegen tálaljuk.
A vajat vagy margarint, parmezánt, zöldfűszereket, sót és borsot konyhai robotgéppel (dagasztóspirál) összedolgozzuk a tojássárgájával, liszttel és sütőporral, amíg egységes tésztát kapunk. Fóliába csomagoljuk, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A pihentetett tésztát átgyúrjuk, és 2 részre osztjuk, a felső részhez félreteszünk kb. 260 g-nyit, a többi a pite alja lesz. Az aljhoz a tésztát enyhén lisztezett munkafelületen kb. 3 mm vastag kb. ⌀ 26 cm körré nyújtjuk. A tésztát a formába simítjuk, az oldalán túllógó felesleget levágjuk, és hozzáadjuk a felső részhez félretett tésztához. A tésztára sütőpapírt borítunk, feltöltjük szárazbabbal, és a formát a sütő középső részébe lévő rácsra tesszük és a tésztát megsütjük.
Sütési idő: kb. 18-20 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Először 10 percet sütjük, majd eltávolítjuk a sütőpapírt a babbal együtt, és további 8-10 percet sütjük a tésztát.
Töltelék:
A sárgarépát meghámozzuk, és burgonyahámozó segítségével csíkokra vágjuk. A fűszernövényeket megmossuk, megszárítjuk, apróra vágjuk, a szalámit felcsíkozzuk vagy felkockázzuk. A vajat vagy margarint serpenyőben felmelegítjük, a sárgarépákat a serpenyőbe helyezzük, és kb. 3 percet sütjük. Ezután levesszük a tűzről, fakanállal belekeverjük a zöldfűszereket, a tejfölt, a tejet, a szalámit és a tojásokat. Sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük.
Tetejére:
A zöldfűszereket megmossuk, megszárítjuk, a petrezselyem szárát kb. 1 cm hosszú darabokra vágjuk. A maradék tésztát enyhén belisztezett munkafelületen kinyújtjuk, és hatszögeket szaggatunk ki belőle. Átkenjük tojásfehérjével, megszórjuk a zöldfűszer levelekkel, aprított szárakkal. Ezután még egyszer átkenjük tojásfehérjével a Sárgarépás-zöldfűszeres pite sütemény tetejét.
A formába belesimítjuk a tölteléket, a hatszögeket a tetejére illesztjük, a tésztafelesleget levágjuk.
A süteményt a sütő középső részébe lévő rácsra tesszük és pitét aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
A kész Sárgarépás-zöldfűszeres pite süteményt rácsra tesszük, rövid ideig hűlni hagyjuk, majd óvatosan kivesszük a formából, és melegen tálaljuk.
Tipp:
Ha vegetáriánus módon szeretnénk elkészíteni a Sárgarépás-zöldfűszeres pite süteményt, a szalámit aprított újhagymával helyettesíthetjük.

Kedvencnek jelölöm

Sárgarépás-zöldfűszeres pite
Hozzávalók
kb. 10-12 szelet elkészítéséhez
Pite formához (⌀ 26 cm):
zsiradék
sütőpapír
száraz bab
Tésztához:
225 g búzaliszt
135 g lágy vaj vagy margarin
2 darab tojássárgája (M-es)
125 g parmezán sajt
1 csipet Dr. Oetker Sütőpor
2 ágacska kapor
2 ágacska petrezselyemzöld
2 szál metélőhagyma
¼ teáskanál só
¼ teáskanál bors
Töltelékhez:
350 g sárgarépa
250 g tejföl (20%-os)
50 ml tej
80 g szeletelt szalámi
2 darab tojás (M-es)
2 ágacska petrezselyemzöld
2 szál metélőhagyma
1 teáskanál vaj vagy margarin
só, bors, szerecsendió
Tetejére:
1 felvert tojásfehérje (M-es)
3 ágacska petrezselyemzöld
2 ágacska kapor
2 szál metélőhagyma
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A Sárgarépás-zöldfűszeres pite sütemény hozzávalóit pontosan kimérjük és előkészítjük.
A fűszernövényeket megmossuk, megszárítjuk, apróra vágjuk, a parmezánt finomra reszeljük. A piteformát zsiradékkal kikenjük.
A fűszernövényeket megmossuk, megszárítjuk, apróra vágjuk, a parmezánt finomra reszeljük. A piteformát zsiradékkal kikenjük.
Elkészítés:
Tészta:
A vajat vagy margarint, parmezánt, zöldfűszereket, sót és borsot konyhai robotgéppel (dagasztóspirál) összedolgozzuk a tojássárgájával, liszttel és sütőporral, amíg egységes tésztát kapunk. Fóliába csomagoljuk, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A pihentetett tésztát átgyúrjuk, és 2 részre osztjuk, a felső részhez félreteszünk kb. 260 g-nyit, a többi a pite alja lesz. Az aljhoz a tésztát enyhén lisztezett munkafelületen kb. 3 mm vastag kb. ⌀ 26 cm körré nyújtjuk. A tésztát a formába simítjuk, az oldalán túllógó felesleget levágjuk, és hozzáadjuk a felső részhez félretett tésztához. A tésztára sütőpapírt borítunk, feltöltjük szárazbabbal, és a formát a sütő középső részébe lévő rácsra tesszük és a tésztát megsütjük.
Sütési idő: kb. 18-20 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Először 10 percet sütjük, majd eltávolítjuk a sütőpapírt a babbal együtt, és további 8-10 percet sütjük a tésztát.
Töltelék:
A sárgarépát meghámozzuk, és burgonyahámozó segítségével csíkokra vágjuk. A fűszernövényeket megmossuk, megszárítjuk, apróra vágjuk, a szalámit felcsíkozzuk vagy felkockázzuk. A vajat vagy margarint serpenyőben felmelegítjük, a sárgarépákat a serpenyőbe helyezzük, és kb. 3 percet sütjük. Ezután levesszük a tűzről, fakanállal belekeverjük a zöldfűszereket, a tejfölt, a tejet, a szalámit és a tojásokat. Sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük.
Tetejére:
A zöldfűszereket megmossuk, megszárítjuk, a petrezselyem szárát kb. 1 cm hosszú darabokra vágjuk. A maradék tésztát enyhén belisztezett munkafelületen kinyújtjuk, és hatszögeket szaggatunk ki belőle. Átkenjük tojásfehérjével, megszórjuk a zöldfűszer levelekkel, aprított szárakkal. Ezután még egyszer átkenjük tojásfehérjével a Sárgarépás-zöldfűszeres pite sütemény tetejét.
A formába belesimítjuk a tölteléket, a hatszögeket a tetejére illesztjük, a tésztafelesleget levágjuk.
A süteményt a sütő középső részébe lévő rácsra tesszük és pitét aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
A kész Sárgarépás-zöldfűszeres pite süteményt rácsra tesszük, rövid ideig hűlni hagyjuk, majd óvatosan kivesszük a formából, és melegen tálaljuk.
A vajat vagy margarint, parmezánt, zöldfűszereket, sót és borsot konyhai robotgéppel (dagasztóspirál) összedolgozzuk a tojássárgájával, liszttel és sütőporral, amíg egységes tésztát kapunk. Fóliába csomagoljuk, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A pihentetett tésztát átgyúrjuk, és 2 részre osztjuk, a felső részhez félreteszünk kb. 260 g-nyit, a többi a pite alja lesz. Az aljhoz a tésztát enyhén lisztezett munkafelületen kb. 3 mm vastag kb. ⌀ 26 cm körré nyújtjuk. A tésztát a formába simítjuk, az oldalán túllógó felesleget levágjuk, és hozzáadjuk a felső részhez félretett tésztához. A tésztára sütőpapírt borítunk, feltöltjük szárazbabbal, és a formát a sütő középső részébe lévő rácsra tesszük és a tésztát megsütjük.
Sütési idő: kb. 18-20 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Először 10 percet sütjük, majd eltávolítjuk a sütőpapírt a babbal együtt, és további 8-10 percet sütjük a tésztát.
Töltelék:
A sárgarépát meghámozzuk, és burgonyahámozó segítségével csíkokra vágjuk. A fűszernövényeket megmossuk, megszárítjuk, apróra vágjuk, a szalámit felcsíkozzuk vagy felkockázzuk. A vajat vagy margarint serpenyőben felmelegítjük, a sárgarépákat a serpenyőbe helyezzük, és kb. 3 percet sütjük. Ezután levesszük a tűzről, fakanállal belekeverjük a zöldfűszereket, a tejfölt, a tejet, a szalámit és a tojásokat. Sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük.
Tetejére:
A zöldfűszereket megmossuk, megszárítjuk, a petrezselyem szárát kb. 1 cm hosszú darabokra vágjuk. A maradék tésztát enyhén belisztezett munkafelületen kinyújtjuk, és hatszögeket szaggatunk ki belőle. Átkenjük tojásfehérjével, megszórjuk a zöldfűszer levelekkel, aprított szárakkal. Ezután még egyszer átkenjük tojásfehérjével a Sárgarépás-zöldfűszeres pite sütemény tetejét.
A formába belesimítjuk a tölteléket, a hatszögeket a tetejére illesztjük, a tésztafelesleget levágjuk.
A süteményt a sütő középső részébe lévő rácsra tesszük és pitét aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
A kész Sárgarépás-zöldfűszeres pite süteményt rácsra tesszük, rövid ideig hűlni hagyjuk, majd óvatosan kivesszük a formából, és melegen tálaljuk.
Tipp:
Ha vegetáriánus módon szeretnénk elkészíteni a Sárgarépás-zöldfűszeres pite süteményt, a szalámit aprított újhagymával helyettesíthetjük.

Legújabb cikkek
0

Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.

0

Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.

2

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?