Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Sonkás-sajtos hajtovány

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag kb. 16 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 16 darab elkészítéséhez

Tésztához:

500 g búzaliszt
1 teáskanál (kb. 7 g) só
1 kávéskanál cukor
250 ml meleg tej
1 darab tojás (M-es)
50 ml napraforgóolaj

Töltelékhez:

50 g margarin
2 nagy csipet só
200 g trappista sajt
200 g sonka

Kenéshez:

1 darab tojás (M-es)
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

Tészta:
Egy tálban összekeverjük a lisztet, a szárított rozskovászt, az instant élesztőt, a sót és a cukrot. Hozzáadjuk a meleg tejet, a tojást és az olajat, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) legalább 3 percig dagasztjuk. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.

Töltelék:
A töltelékhez a margarint megolvasztjuk, megsózzuk. A sajtot lereszeljük, a sonkát kis kockákra vágjuk.

A megkelt tésztát lisztezett felületen kézzel átgyúrjuk, majd kb. 35x30 cm-es téglalappá nyújtjuk. A tészta felületét (a széleket üresen hagyva) megkenjük az olvasztott margarinnal, majd megszórjuk a sajttal és a sonkával. Hosszabbik oldalától indítva feltekerjük, majd az így kapott tekercset éles késsel 16 db háromszögre vágjuk.
A tepsit (kb.35x40 cm) sütőpapírral kibéleljük és a háromszögeket egymástól (kb. 2 cm) távolságra a tepsibe helyezzük, majd tiszta konyharuhával letakarjuk és további 15 percet pihentetjük. A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Sütés előtt a hajtoványok tetejét lekenjük egy kevés vízzel elkevert tojással. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a sajtos hajtoványokat aranybarnára sütjük.

Sütési idő: kb. 20-22 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A tepsit rácsra tesszük és a sajtos finomságot hagyjuk teljesen kihűlni.

Tippek:

Sonka helyett apróra vágott kolbásszal vagy baconnel is megtölthetjük.
A hajtoványok tetejére kevés reszelt sajtot vagy szezámmagot, lenmagot, tökmagot is szórhatunk.
Sonkás-sajtos hajtovány

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-06-13
0 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!