Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Sonkás-sajtos hajtovány

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag kb. 16 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 16 darab Sonkás-sajtos hajtovány elkészítéséhez

Tésztához:

500 g búzaliszt
1 teáskanál (kb. 7 g) só
1 kávéskanál cukor
250 ml meleg tej
1 darab tojás (M-es)
50 ml napraforgóolaj

Töltelékhez:

50 g margarin
2 nagy csipet só
200 g trappista sajt
200 g sonka

Kenéshez:

1 darab tojás (M-es)

A Sonkás-sajtos hajtovány elkészítése lépésről lépésre

Elkészítés:

Tészta:
Egy tálban összekeverjük a lisztet, a szárított rozskovászt, az instant élesztőt, a sót és a cukrot. Hozzáadjuk a meleg tejet, a tojást és az olajat, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) legalább 3 percig dagasztjuk. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.

Töltelék:
A töltelékhez a margarint megolvasztjuk, megsózzuk. A sajtot lereszeljük, a sonkát kis kockákra vágjuk.

A megkelt tésztát lisztezett felületen kézzel átgyúrjuk, majd kb. 35x30 cm-es téglalappá nyújtjuk. A tészta felületét (a széleket üresen hagyva) megkenjük az olvasztott margarinnal, majd megszórjuk a sajttal és a sonkával. Hosszabbik oldalától indítva feltekerjük, majd az így kapott tekercset éles késsel 16 db háromszögre vágjuk.
A tepsit (kb.35x40 cm) sütőpapírral kibéleljük és a háromszögeket egymástól (kb. 2 cm) távolságra a tepsibe helyezzük, majd tiszta konyharuhával letakarjuk és további 15 percet pihentetjük. A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Sütés előtt a hajtoványok tetejét lekenjük egy kevés vízzel elkevert tojással. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a sajtos hajtoványokat aranybarnára sütjük.

Sütési idő: kb. 20-22 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A tepsit rácsra tesszük és a sajtos finomságot hagyjuk teljesen kihűlni.

Tippek:

Sonka helyett apróra vágott kolbásszal vagy baconnel is megtölthetjük.
A hajtoványok tetejére kevés reszelt sajtot vagy szezámmagot, lenmagot, tökmagot is szórhatunk.
Sonkás-sajtos hajtovány

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
26 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2021-11-26
1 Kedvelés

Gombóc gombóc hátán – melyik a kedvenced?

Arról sajnos nincsenek információink, hogy Gombóc Artúr a csokikon kívül rajongott-e a gombócokért, azt viszont biztosan tudjuk, hogy nincs olyan süti/desszert toplista, amelyre ne kerülne fel valamiféle gombóc, golyó, labda…

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-11-19
2 Kedvelés

Édes sütik második fogásnak

Nálunk Magyarországon nagyon népszerűek a tartalmas levesek. Lehet sűrű babgulyás, húsleves vagy raguleves, ezek után második fogásként gyakran tálalunk „ebédsütiket”, azaz édes főételeket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-10-27
3 Kedvelés

Leveles tészta trükkök

Tarts otthon mindig egy csomag leveles tésztát, hogy a legváratlanabb „süti vészhelyzetekre” is legyen egy gyors és finom megoldásod!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!