Szalámis pizzalabdák
Hozzávalók
Tepsihez (40x30 cm):
sütőpapír
Tésztához:
500 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
300 ml langyos víz
4 evőkanál olaj (pl. olíva- vagy napraforgóolaj)
1 evőkanál só
1 teáskanál cukor
Töltelékhez:
1 evőkanál olaj (pl. olíva- vagy napraforgóolaj)
1 gerezd fokhagyma
100 g sűrített paradicsom (18-20%-os)
1 kávéskanál pizza fűszerkeverék
kevés só
kb. 125 g vékonyra szeletelt, tetszőleges szalámi
kb. 125 g sajt (pl. edami, gouda, trappista)
Kenéshez:
kb. 30 g vaj vagy margarin
Szóráshoz:
némi szárított, morzsolt oregánó
Tálaláshoz:
kb. 300 g Dr. Oetker Creme VEGA
2 gerezd fokhagyma
kevés só
ízlés szerint zöldfűszerek
Elkészítés
Előkészítés:
A töltelékhez a fokhagymát megpucoljuk, fokhagymanyomón áttörjük, a sajtot kis lyukú reszelőn lereszeljük. A tepsit sütőpapírral béleljük.
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet az instant élesztővel egy keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva, meleg helyen kelni hagyjuk, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).
Töltelék:
Egy kis lábasban felmelegítjük az olajat, és az áttört fokhagymát megfonnyasztjuk rajta. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, 2-3 evőkanál vizet, a pizza fűszerkeveréket és ízlés szerint kevés sót, majd alacsony lángon, kevergetve néhány percet főzzük, ezután lehúzzuk a tűzről és hűlni hagyjuk.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kézzel átgyúrjuk, majd kb. 18-20 egyforma súlyú darabra osztjuk, ezeket gombócokká formázzuk, majd a gombócokat egyesével kb. 10 cm átmérőjű körré nyújtjuk. Az így kapott tésztadarabokat vékonyan megkenjük a paradicsomszósszal (a széleket üresen hagyjuk), és elosztjuk rajtuk a szalámiszeleteket és a reszelt sajtot. A tésztadarabok szélét körben összecsípjük, az illesztéseket jól összenyomkodjuk, és a töltött tésztadarabokat óvatosan labdákká formázzuk. A pizzalabdákat kör alakban az előkészített tepsire helyezzük úgy, hogy lazán összeérjenek, konyharuhával letakarjuk, és 15-20 percet kelni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A vajat vagy margarint megolvasztjuk, majd az ismét megkelt pizzalabdákat átkenjük vele, végül a tetejüket megszórjuk egy kevés oregánóval. A tepsit a sütő középső részébe tesszük, és a pizzalabdákat megsütjük.
Sütési idő: kb. 20-25 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A pizzalabdákat tepsivel együtt süteményrácsra téve hagyjuk pár percet hűlni. A tálaláshoz a fokhagymát megpucoljuk, fokhagymanyomón áttörjük, majd a Creme VEGA-hoz keverjük. A mártogatóst ízlés szerint megsózzuk, valamint friss vagy szárított zöldfűszerekkel ízesítjük, és a pizzalabdák mellé tálaljuk.
A lisztet az instant élesztővel egy keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva, meleg helyen kelni hagyjuk, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).
Töltelék:
Egy kis lábasban felmelegítjük az olajat, és az áttört fokhagymát megfonnyasztjuk rajta. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, 2-3 evőkanál vizet, a pizza fűszerkeveréket és ízlés szerint kevés sót, majd alacsony lángon, kevergetve néhány percet főzzük, ezután lehúzzuk a tűzről és hűlni hagyjuk.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kézzel átgyúrjuk, majd kb. 18-20 egyforma súlyú darabra osztjuk, ezeket gombócokká formázzuk, majd a gombócokat egyesével kb. 10 cm átmérőjű körré nyújtjuk. Az így kapott tésztadarabokat vékonyan megkenjük a paradicsomszósszal (a széleket üresen hagyjuk), és elosztjuk rajtuk a szalámiszeleteket és a reszelt sajtot. A tésztadarabok szélét körben összecsípjük, az illesztéseket jól összenyomkodjuk, és a töltött tésztadarabokat óvatosan labdákká formázzuk. A pizzalabdákat kör alakban az előkészített tepsire helyezzük úgy, hogy lazán összeérjenek, konyharuhával letakarjuk, és 15-20 percet kelni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A vajat vagy margarint megolvasztjuk, majd az ismét megkelt pizzalabdákat átkenjük vele, végül a tetejüket megszórjuk egy kevés oregánóval. A tepsit a sütő középső részébe tesszük, és a pizzalabdákat megsütjük.
Sütési idő: kb. 20-25 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A pizzalabdákat tepsivel együtt süteményrácsra téve hagyjuk pár percet hűlni. A tálaláshoz a fokhagymát megpucoljuk, fokhagymanyomón áttörjük, majd a Creme VEGA-hoz keverjük. A mártogatóst ízlés szerint megsózzuk, valamint friss vagy szárított zöldfűszerekkel ízesítjük, és a pizzalabdák mellé tálaljuk.
Tipp:
A pizzalabdákba tehetünk mozzarella sajtot, szalámi helyett választhatunk sonkát, vagy húsmentes verzióhoz olajbogyót is.
Kedvencnek jelölöm
Szalámis pizzalabdák
Hozzávalók
kb. 18-20 darab elkészítéséhez
Tepsihez (40x30 cm):
sütőpapír
Tésztához:
500 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
300 ml langyos víz
4 evőkanál olaj (pl. olíva- vagy napraforgóolaj)
1 evőkanál só
1 teáskanál cukor
Töltelékhez:
1 evőkanál olaj (pl. olíva- vagy napraforgóolaj)
1 gerezd fokhagyma
100 g sűrített paradicsom (18-20%-os)
1 kávéskanál pizza fűszerkeverék
kevés só
kb. 125 g vékonyra szeletelt, tetszőleges szalámi
kb. 125 g sajt (pl. edami, gouda, trappista)
Kenéshez:
kb. 30 g vaj vagy margarin
Szóráshoz:
némi szárított, morzsolt oregánó
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A töltelékhez a fokhagymát megpucoljuk, fokhagymanyomón áttörjük, a sajtot kis lyukú reszelőn lereszeljük. A tepsit sütőpapírral béleljük.
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet az instant élesztővel egy keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva, meleg helyen kelni hagyjuk, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).
Töltelék:
Egy kis lábasban felmelegítjük az olajat, és az áttört fokhagymát megfonnyasztjuk rajta. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, 2-3 evőkanál vizet, a pizza fűszerkeveréket és ízlés szerint kevés sót, majd alacsony lángon, kevergetve néhány percet főzzük, ezután lehúzzuk a tűzről és hűlni hagyjuk.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kézzel átgyúrjuk, majd kb. 18-20 egyforma súlyú darabra osztjuk, ezeket gombócokká formázzuk, majd a gombócokat egyesével kb. 10 cm átmérőjű körré nyújtjuk. Az így kapott tésztadarabokat vékonyan megkenjük a paradicsomszósszal (a széleket üresen hagyjuk), és elosztjuk rajtuk a szalámiszeleteket és a reszelt sajtot. A tésztadarabok szélét körben összecsípjük, az illesztéseket jól összenyomkodjuk, és a töltött tésztadarabokat óvatosan labdákká formázzuk. A pizzalabdákat kör alakban az előkészített tepsire helyezzük úgy, hogy lazán összeérjenek, konyharuhával letakarjuk, és 15-20 percet kelni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A vajat vagy margarint megolvasztjuk, majd az ismét megkelt pizzalabdákat átkenjük vele, végül a tetejüket megszórjuk egy kevés oregánóval. A tepsit a sütő középső részébe tesszük, és a pizzalabdákat megsütjük.
Sütési idő: kb. 20-25 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A pizzalabdákat tepsivel együtt süteményrácsra téve hagyjuk pár percet hűlni. A tálaláshoz a fokhagymát megpucoljuk, fokhagymanyomón áttörjük, majd a Creme VEGA-hoz keverjük. A mártogatóst ízlés szerint megsózzuk, valamint friss vagy szárított zöldfűszerekkel ízesítjük, és a pizzalabdák mellé tálaljuk.
A lisztet az instant élesztővel egy keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva, meleg helyen kelni hagyjuk, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).
Töltelék:
Egy kis lábasban felmelegítjük az olajat, és az áttört fokhagymát megfonnyasztjuk rajta. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, 2-3 evőkanál vizet, a pizza fűszerkeveréket és ízlés szerint kevés sót, majd alacsony lángon, kevergetve néhány percet főzzük, ezután lehúzzuk a tűzről és hűlni hagyjuk.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kézzel átgyúrjuk, majd kb. 18-20 egyforma súlyú darabra osztjuk, ezeket gombócokká formázzuk, majd a gombócokat egyesével kb. 10 cm átmérőjű körré nyújtjuk. Az így kapott tésztadarabokat vékonyan megkenjük a paradicsomszósszal (a széleket üresen hagyjuk), és elosztjuk rajtuk a szalámiszeleteket és a reszelt sajtot. A tésztadarabok szélét körben összecsípjük, az illesztéseket jól összenyomkodjuk, és a töltött tésztadarabokat óvatosan labdákká formázzuk. A pizzalabdákat kör alakban az előkészített tepsire helyezzük úgy, hogy lazán összeérjenek, konyharuhával letakarjuk, és 15-20 percet kelni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A vajat vagy margarint megolvasztjuk, majd az ismét megkelt pizzalabdákat átkenjük vele, végül a tetejüket megszórjuk egy kevés oregánóval. A tepsit a sütő középső részébe tesszük, és a pizzalabdákat megsütjük.
Sütési idő: kb. 20-25 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A pizzalabdákat tepsivel együtt süteményrácsra téve hagyjuk pár percet hűlni. A tálaláshoz a fokhagymát megpucoljuk, fokhagymanyomón áttörjük, majd a Creme VEGA-hoz keverjük. A mártogatóst ízlés szerint megsózzuk, valamint friss vagy szárított zöldfűszerekkel ízesítjük, és a pizzalabdák mellé tálaljuk.
Tipp:
A pizzalabdákba tehetünk mozzarella sajtot, szalámi helyett választhatunk sonkát, vagy húsmentes verzióhoz olajbogyót is.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?