Szalonnás pogácsa
Hozzávalók
Tepsihez:
sütőpapír
pogácsaszaggató (kb. 3,5-4 cm Ø)
Tésztához:
500 g búzaliszt
250 g lágy vaj vagy margarin
250 g tejföl
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
1 darab tojás (M-es)
1 darab tojássárgája (M-es)
1 csapott teáskanál só
250 g füstölt, főtt császárszalonna
2 darab közepes fej vöröshagyma
Kenéshez:
1 darab tojás (M-es)
Szóráshoz:
kb. 20 g napraforgómag (hántolt, sótlan)
Elkészítés
Előkészítés:
A szalonnát apró kockákra vágjuk, a vöröshagymákat megpucoljuk és finomra aprítjuk. Egy serpenyőben, lassú tűzön üvegesre sütjük a szalonnát, majd hozzáadjuk a hagymát, és további 2-3 perc alatt megdinszteljük. A szalonnát és a hagymát szedőkanállal kivesszük a serpenyőből és hagyjuk kihűlni. A tepsit sütőpapírral béleljük.
Elkészítés:
Tészta:
Egy tálban összekeverjük a lisztet és az instant élesztőt. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót a szalonna-hagyma keverékkel együtt, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarjuk, és meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan nagyobb lesz (kb. 50-55 perc). A megkelt tésztát átgyúrjuk, lisztezett felületen kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A pogácsákat a tepsire tesszük egymástól kellő távolságra, 15 percet pihentetjük, ezután a tetejüket megkenjük a felvert tojással és megszórjuk a napraforgómaggal. A tepsit a sütő alsó részébe toljuk, és a pogácsákat megsütjük.
Sütési idő: kb. 23-25 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kész pogácsákat a tepsivel együtt rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Egy tálban összekeverjük a lisztet és az instant élesztőt. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót a szalonna-hagyma keverékkel együtt, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarjuk, és meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan nagyobb lesz (kb. 50-55 perc). A megkelt tésztát átgyúrjuk, lisztezett felületen kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A pogácsákat a tepsire tesszük egymástól kellő távolságra, 15 percet pihentetjük, ezután a tetejüket megkenjük a felvert tojással és megszórjuk a napraforgómaggal. A tepsit a sütő alsó részébe toljuk, és a pogácsákat megsütjük.
Sütési idő: kb. 23-25 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kész pogácsákat a tepsivel együtt rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Tippek:
A szalonna sós íze miatt a pogácsa tésztájához a megszokottnál kevesebb só is elegendő.
Napraforgómag helyett szezámmagot is választhatunk, vagy megszórhatjuk a pogácsák tetejét reszelt sajttal.
Napraforgómag helyett szezámmagot is választhatunk, vagy megszórhatjuk a pogácsák tetejét reszelt sajttal.
Kedvencnek jelölöm
Szalonnás pogácsa
Hozzávalók
kb. 40-42 darab elkészítéséhez
Tepsihez:
sütőpapír
pogácsaszaggató (kb. 3,5-4 cm Ø)
Tésztához:
500 g búzaliszt
250 g lágy vaj vagy margarin
250 g tejföl
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
1 darab tojás (M-es)
1 darab tojássárgája (M-es)
1 csapott teáskanál só
250 g füstölt, főtt császárszalonna
2 darab közepes fej vöröshagyma
Kenéshez:
1 darab tojás (M-es)
Szóráshoz:
kb. 20 g napraforgómag (hántolt, sótlan)
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A szalonnát apró kockákra vágjuk, a vöröshagymákat megpucoljuk és finomra aprítjuk. Egy serpenyőben, lassú tűzön üvegesre sütjük a szalonnát, majd hozzáadjuk a hagymát, és további 2-3 perc alatt megdinszteljük. A szalonnát és a hagymát szedőkanállal kivesszük a serpenyőből és hagyjuk kihűlni. A tepsit sütőpapírral béleljük.
Elkészítés:
Tészta:
Egy tálban összekeverjük a lisztet és az instant élesztőt. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót a szalonna-hagyma keverékkel együtt, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarjuk, és meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan nagyobb lesz (kb. 50-55 perc). A megkelt tésztát átgyúrjuk, lisztezett felületen kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A pogácsákat a tepsire tesszük egymástól kellő távolságra, 15 percet pihentetjük, ezután a tetejüket megkenjük a felvert tojással és megszórjuk a napraforgómaggal. A tepsit a sütő alsó részébe toljuk, és a pogácsákat megsütjük.
Sütési idő: kb. 23-25 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kész pogácsákat a tepsivel együtt rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Egy tálban összekeverjük a lisztet és az instant élesztőt. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót a szalonna-hagyma keverékkel együtt, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarjuk, és meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan nagyobb lesz (kb. 50-55 perc). A megkelt tésztát átgyúrjuk, lisztezett felületen kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A pogácsákat a tepsire tesszük egymástól kellő távolságra, 15 percet pihentetjük, ezután a tetejüket megkenjük a felvert tojással és megszórjuk a napraforgómaggal. A tepsit a sütő alsó részébe toljuk, és a pogácsákat megsütjük.
Sütési idő: kb. 23-25 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kész pogácsákat a tepsivel együtt rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Tippek:
A szalonna sós íze miatt a pogácsa tésztájához a megszokottnál kevesebb só is elegendő.
Napraforgómag helyett szezámmagot is választhatunk, vagy megszórhatjuk a pogácsák tetejét reszelt sajttal.
Napraforgómag helyett szezámmagot is választhatunk, vagy megszórhatjuk a pogácsák tetejét reszelt sajttal.


Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?