
Szilvás tekercs



Hozzávalók
Négyszögletes csatos tortaformához (38 x 25 cm):
Tésztához:
Töltelékhez:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 170 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 150 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A tojásfehérjét és a sót keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) nagyon keményre felverjük. A legmagasabb fokozaton fokozatosan belekeverjük a tojáshabba a cukrot és a vaníliás cukrot. A tojássárgáját összekeverjük a tejjel és az olajjal. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és röviden belekeverjük a tojássárgájás masszába.
A tojáshabból 2 evőkanálnyit a tojássárgájás masszába teszünk, majd simára keverjük. Hozzáadjuk a maradékot, és óvatosan beleforgatjuk. A tészta felét a formába töltjük, és elsimítjuk. A másik felét lila és rózsaszín ételszínezékkel színezzük, a lehető legkevesebb keverés mellett, majd egyenletesen elkenjük a világos tésztán.
Kenő- vagy kiskés nyelét az egyik sarokban egészen a tészta aljáig belenyomjuk. Először hosszában kb. 3 cm távolságra egymástól csíkokat húzunk a tésztába, majd keresztben. Ha a tészta helyenként nagyon „egyenetlen” lenne, még egyszer óvatosan elsimítjuk. A formát a sütő középső részében lévő rácsra toljuk.
Sütési idő: kb. 15-18 perc
A sütési hőmérsékletet lecsökkentjük és a piskótalapot tovább sütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 150 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 130 °C (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 8-10 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A forma szélét kioldjuk, és eltávolítjuk. A piskótalapot óvatosan leoldjuk, közvetlenül a munkafelületre borítjuk, és sütőpapírral együtt hagyjuk kihűlni.
A piskótalapot óvatosan úgy választjuk le a munkafelületről, hogy a kérge a munkafelületen marad. A piskótalapot egy darab sütőpapírra fektetjük, és lehúzzuk róla az eredeti sütőpapírt.
Töltelék:
A szilvakrémet összekeverjük 1 tasak habfixálóval, és egyenletesen elkenjük a piskótalapon. A tejszínt a második tasak habfixálóval és a vaníliás cukorral keményre felverjük, majd a piskótalapon elkenjük. A piskótalapot a hosszanti oldaláról feltekerjük, és legalább 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Díszítés:
A tekercset tálalás előtt megszórjuk egy kevés porcukorral.
Tippek:
Ha nincs lila ételszínezékünk, akkor kék és piros színezék adagolásával ugyanúgy lila színt érhetünk el.


Szilvás tekercs
Hozzávalók
kb. 15 szelet elkészítéséhez
Négyszögletes csatos tortaformához (38 x 25 cm):
Tésztához:
Díszítéshez:
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 170 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 150 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A tojásfehérjét és a sót keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) nagyon keményre felverjük. A legmagasabb fokozaton fokozatosan belekeverjük a tojáshabba a cukrot és a vaníliás cukrot. A tojássárgáját összekeverjük a tejjel és az olajjal. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és röviden belekeverjük a tojássárgájás masszába.
A tojáshabból 2 evőkanálnyit a tojássárgájás masszába teszünk, majd simára keverjük. Hozzáadjuk a maradékot, és óvatosan beleforgatjuk. A tészta felét a formába töltjük, és elsimítjuk. A másik felét lila és rózsaszín ételszínezékkel színezzük, a lehető legkevesebb keverés mellett, majd egyenletesen elkenjük a világos tésztán.
Kenő- vagy kiskés nyelét az egyik sarokban egészen a tészta aljáig belenyomjuk. Először hosszában kb. 3 cm távolságra egymástól csíkokat húzunk a tésztába, majd keresztben. Ha a tészta helyenként nagyon „egyenetlen” lenne, még egyszer óvatosan elsimítjuk. A formát a sütő középső részében lévő rácsra toljuk.
Sütési idő: kb. 15-18 perc
A sütési hőmérsékletet lecsökkentjük és a piskótalapot tovább sütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 150 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 130 °C (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 8-10 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A forma szélét kioldjuk, és eltávolítjuk. A piskótalapot óvatosan leoldjuk, közvetlenül a munkafelületre borítjuk, és sütőpapírral együtt hagyjuk kihűlni.
A piskótalapot óvatosan úgy választjuk le a munkafelületről, hogy a kérge a munkafelületen marad. A piskótalapot egy darab sütőpapírra fektetjük, és lehúzzuk róla az eredeti sütőpapírt.
Töltelék:
A szilvakrémet összekeverjük 1 tasak habfixálóval, és egyenletesen elkenjük a piskótalapon. A tejszínt a második tasak habfixálóval és a vaníliás cukorral keményre felverjük, majd a piskótalapon elkenjük. A piskótalapot a hosszanti oldaláról feltekerjük, és legalább 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Díszítés:
A tekercset tálalás előtt megszórjuk egy kevés porcukorral.
Tippek:
Ha nincs lila ételszínezékünk, akkor kék és piros színezék adagolásával ugyanúgy lila színt érhetünk el.

Legújabb cikkek

Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?


Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!


Így használd a Creme VEGA-t a mindennapokban
A növényi tejföl-alternatíva igazán hasznos társ a konyhában, hiszen főzéshez, sütéshez és hőkezelést nem igénylő ételekhez is bevethetjük. Felhasználási tippek következnek!

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?