Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Tepertős pogácsa

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 12 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 12 darab elkészítéséhez

Tésztához:

500 g búzaliszt
150 g tejföl
150 ml tej
100 g lágy margarin
1 db tojás (M-es)
1 db tojássárgája (M-es)
1 evőkanál (10 g) só
300 g tepertő
só, bors, fűszerpaprika, fokhagyma ízlés szerint

Kenéshez:

1 db tojás (M-es)
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A tepertőt késes aprítóban krémesre daráljuk. Ízlés szerint adhatunk hozzá sót, borsot, fűszerpaprikát vagy áttört fokhagymát.

Elkészítés:

Tészta:
Egy tálban összekeverjük a lisztet és az instant élesztőt, majd hozzámorzsoljuk a margarint. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót az előkészített tepertő kivételével. Konyhai robotgéppel (dagasztóspirál) sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

A megkelt tésztát átgyúrjuk, lisztezett felületen vékony téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a tepertőkrém felével. Jobbról balra ráhajtjuk a tészta egyik oldalát (2/3-ig), majd erre a tésztára ráhajtjuk a másik oldalt. Az így kapott tésztalapra felülről ráhajtjuk a tészta felét, a másik felet pedig alulról aláhajtjuk. Tetejére rányújtunk sodrófával, majd letakarjuk, és 30 percet pihentetjük. Ezután ismét kinyújtjuk, megkenjük a tepertőkrém másik felével, majd azonos módon meghajtogatjuk. Újabb 30 percet pihentetjük letakarva. Ezután 2 cm vastag téglalappá nyújtjuk, és a felületét éles késsel sűrűn berácsozzuk. Nagyobb méretű pogácsaszaggatóval (kb. 7,5 cm ⌀) kiszaggatjuk. A sütőt előmelegítjük.

Alsó-felső sütés: 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: 160 °C (előmelegítve)

A pogácsákat sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük egymástól kellő távolságra, 15 percet pihentetjük. Tetejüket megkenjük a felvert tojással. A sütőlemezt a sütő középső részébe toljuk, és a pogácsákat megsütjük.

Sütési idő: kb. 25-28 perc

A kész pogácsákat a sütőlemezzel együtt rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Tipp:

Szaggatás helyett a tésztát éles késsel tetszés szerinti méretű és formájú darabokra is felvághatjuk.
Tepertős pogácsa

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
26 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
4 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2023-11-17
1 Kedvelés

Sajttorta, az amerikai kedvenc

A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-11-14
0 Kedvelés

Így használd a Creme VEGA-t a mindennapokban

A növényi tejföl-alternatíva igazán hasznos társ a konyhában, hiszen főzéshez, sütéshez és hőkezelést nem igénylő ételekhez is bevethetjük. Felhasználási tippek következnek!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-10-17
2 Kedvelés

Készítsünk látványos süteményeket egyszerű praktikákkal!

Kreatív, mutatós sütiket készíteni egyáltalán nem ördöngösség! Az alábbi trükkök segítenek, hogy te is elkápráztathasd vendégeidet a legújabb desszertcsodáddal.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!