Tökös-sajtos bukta
Hozzávalók
Csatos tortaformához (Ø 26 cm):
zsiradék
Tésztához:
250 g hokkaido tök
150 ml tej
450 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Expressz élesztő
30 g cukor
1 teáskanál só
1 darab tojás (M-es)
50 g lágy margarin
1 késhegynyi őrölt kardamom
100 g reszelt Gouda sajt
Kenéshez és szóráshoz:
tej
50 g reszelt Gouda sajt
3 evőkanál tökmag
Elkészítés
Előkészítés:
A tököt megmossuk, hasábokra vágjuk, eltávolítjuk a magokat, és kicsire vágjuk. A tökdarabokat a tejjel edényben fedő alatt közepes lángon puhára főzzük, majd szűrőben lecsöpögtetjük, és 100 ml tejet kimérünk. A tököt pürésítjük és hagyjuk kihűlni. A tortaformát margarinnal kikenjük és a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, a tökpürét és a leszűrt tejet. (Ha a leszűrt tej nem adja ki a 100 ml-t akkor egészítsük ki langyos tejjel.) Az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 3 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer átgyúrjuk, és 18 egyforma méretű darabra osztjuk. A darabokat golyókká formázzuk, és betesszük a tortaformába. Letakarva kb. 15 percig kelesztjük. Tejjel megkenjük, sajttal és tökmaggal megszórjuk. A formát a sütő középső részébe lévő rácsra tesszük és a buktákat aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
A megsült tökös buktát kissé hűlni hagyjuk, de legjobb még melegen fogyasztani.
A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, a tökpürét és a leszűrt tejet. (Ha a leszűrt tej nem adja ki a 100 ml-t akkor egészítsük ki langyos tejjel.) Az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 3 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer átgyúrjuk, és 18 egyforma méretű darabra osztjuk. A darabokat golyókká formázzuk, és betesszük a tortaformába. Letakarva kb. 15 percig kelesztjük. Tejjel megkenjük, sajttal és tökmaggal megszórjuk. A formát a sütő középső részébe lévő rácsra tesszük és a buktákat aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
A megsült tökös buktát kissé hűlni hagyjuk, de legjobb még melegen fogyasztani.
Tipp:
A tetejére tetszés szerint szezámmagot, napraforgómagot, stb, is szórhatunk.
Kedvencnek jelölöm
Tökös-sajtos bukta
Hozzávalók
kb. 18 darab elkészítéséhez
Csatos tortaformához (Ø 26 cm):
zsiradék
Tésztához:
250 g hokkaido tök
150 ml tej
450 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Expressz Élesztő
30 g cukor
1 teáskanál só
1 darab tojás (M-es)
50 g lágy margarin
1 késhegynyi őrölt kardamom
100 g reszelt Gouda sajt
Kenéshez és szóráshoz:
tej
50 g reszelt Gouda sajt
3 evőkanál tökmag
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A tököt megmossuk, hasábokra vágjuk, eltávolítjuk a magokat, és kicsire vágjuk. A tökdarabokat a tejjel edényben fedő alatt közepes lángon puhára főzzük, majd szűrőben lecsöpögtetjük, és 100 ml tejet kimérünk. A tököt pürésítjük és hagyjuk kihűlni. A tortaformát margarinnal kikenjük és a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, a tökpürét és a leszűrt tejet. (Ha a leszűrt tej nem adja ki a 100 ml-t akkor egészítsük ki langyos tejjel.) Az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 3 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer átgyúrjuk, és 18 egyforma méretű darabra osztjuk. A darabokat golyókká formázzuk, és betesszük a tortaformába. Letakarva kb. 15 percig kelesztjük. Tejjel megkenjük, sajttal és tökmaggal megszórjuk. A formát a sütő középső részébe lévő rácsra tesszük és a buktákat aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
A megsült tökös buktát kissé hűlni hagyjuk, de legjobb még melegen fogyasztani.
A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, a tökpürét és a leszűrt tejet. (Ha a leszűrt tej nem adja ki a 100 ml-t akkor egészítsük ki langyos tejjel.) Az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 3 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer átgyúrjuk, és 18 egyforma méretű darabra osztjuk. A darabokat golyókká formázzuk, és betesszük a tortaformába. Letakarva kb. 15 percig kelesztjük. Tejjel megkenjük, sajttal és tökmaggal megszórjuk. A formát a sütő középső részébe lévő rácsra tesszük és a buktákat aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
A megsült tökös buktát kissé hűlni hagyjuk, de legjobb még melegen fogyasztani.
Tipp:
A tetejére tetszés szerint szezámmagot, napraforgómagot, stb, is szórhatunk.


Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?