Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Töltött fonott kalács

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Tapasztalatot kíván
Recept megosztása

Hozzávalók

Tésztához:

1 kg liszt
5 dkg kristálycukor
5 dkg élesztő
10 dkg rama margarin
0,5 l tej
2 evőkanál étolaj
4 tojássárgája
1 kávéskanál só

Töltelékhez:

10 dkg darált mák+6 dkg cukor
10 dkg darált dió+ 6 deka cukor
10 dkg mazsola
2 dl étolaj a tészta kenéséhez
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés

Tejet a cukorral meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt.

Felfuttatjuk a tejben az élesztőt.

Elkészítés

Ha felfutott az élesztő, akkor beletesszük a tojások sárgát, a liszt felét és elkezdjük összeállítani a tésztát és apránként bele dolgozzuk a margarint és a maradék lisztet és a sót. A lisztet azért nem tesszük egyszerre a tejhez, mert nem egyforma a lisztek sikér tartalm, ezért nem egyformán veszi fel a tej a lisztet.

Elkészítés

A margarint pedig azért apránként dolgozzuk a tésztába, mert így egyenletesen kerül bele, selymesebb, foszlósabb lesz a kalács tészta.

Jól kidolgozzuk a tésztát, addig dagasztjuk, amíg az elválik a tál oldalától és kezünktől.

Ha elkészült a tészta, akkor meghintjük a tetejét liszttel, letakarjuk egy konyharuhával és meleg helyen 30 percig kelesztjük.

Elkészítés

Ha megkelt a tészta, akkor kiborítjuk a gyúródeszkára, átgyúrjuk, kicsit pihentetjük.

Majd 18 részre vágjuk a tésztát. kis cipókat formázunk és egy lisztezett fóliára rakjuk.

Elkészítés

3 darab tésztát téglalap alakúra kinyújtunk, megkenjük étolajjal, hogy a töltelék rátapadjon, majd a 2 tésztát, bő két evőkanál cukros mákkal megszórjuk, a kanállal egyenletesen elsimítjuk feltekerjük.

Majd a másik tésztát szintén megkenjük olajjal, rászórjuk a cukros darált diót és a mazsolát és feltekerjük.

Végezetül a 3 ágat összefonjuk és olajjal kikent tepsibe tesszük.

Addig végezzük amíg van tésztánk.

Elkészítés

Ha minden tészta meg van töltve, össze van fonva és tepsibe van téve, felvert egész tojással megkenjük a kalácsok tetejét és újabb 30 percig kelesztjük, majd mielőtt a sütőbe tennénk újra lekenjük a fonott kalácsok tejét a felvert tojással.

180 °C előmelegített sütőbe toljuk 25 percre. Szép pirosra sütjük.

Alternatív elkészítés

A kalácsokat forrón, sütés után cukros vízzel meg szoktam mosdatni, mert így szép fényes lesz a kalács.
Töltött fonott kalács Töltött fonott kalács Töltött fonott kalács

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
13 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
24 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
1 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!