Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Tönkölybúzás veknik

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 4 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 4 darab elkészítéséhez

A kelt tésztához:

500 g Tönkölybúza liszt
1 pohár tejföl (20%-os, 150 g)
2 ek. olívaolaj
1 teáskanál só
2 teáskanál cukor
1 teáskanál majoránna
1 teáskanál kakukkfű
200 ml meleg víz

Ezenkívül:

kevés tönkölybúza liszt
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A tepsit (kb. 30 x 40 cm) sütőpapírral béleljük.

Elkészítés:

A tésztához a lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) kezdetben alacsony, majd legmagasabb fokozaton 5 percig keverve sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva, meleg helyen kelni hagyjuk (kb. 1 órát), amíg szemmel láthatóan megnő. A tésztát lisztezzük, a keverőedényből a munkafelületre fordítjuk. Újból lisztezzük, majd 4 egyenlő nagyságú részre osztjuk. A szeleteket megfogjuk a végeiknél és többször megcsavarjuk, míg egy kb. 20 cm hosszú veknit nem kapunk. A vekniket a tepsibe fektetjük, meleg helyen 20 percig ismét kelni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 240°C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 220°C (előmelegítve)

A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a vekniket megsütjük.

Sütési idő: kb. 10 perc

10 perc után a sütési hőmérsékletet csökkentjük, és a vekniket készre sütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180°C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160°C (előmelegítve)

Sütési idő: kb. 25 - 30 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Sütés után a vekniket sütőrácson hagyjuk kihűlni.

Tippek:

A megsült vekni lefagyasztható.
A fűszerek ízlés szerint variálhatók.
A Tönkölybúzás veknik alternatív lisztből készíthető péksütemény/kenyérféle mindennapi fogyasztásra.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
14 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!