Tönkölybúzás veknik
Hozzávalók
A kelt tésztához:
500 g Tönkölybúza liszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
1 pohár tejföl (20%-os, 150 g)
2 ek. olívaolaj
1 teáskanál só
2 teáskanál cukor
1 teáskanál majoránna
1 teáskanál kakukkfű
200 ml meleg víz
Ezenkívül:
kevés tönkölybúza liszt
Elkészítés
Előkészítés:
A tepsit (kb. 30 x 40 cm) sütőpapírral béleljük.
Elkészítés:
A tésztához a lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) kezdetben alacsony, majd legmagasabb fokozaton 5 percig keverve sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva, meleg helyen kelni hagyjuk (kb. 1 órát), amíg szemmel láthatóan megnő. A tésztát lisztezzük, a keverőedényből a munkafelületre fordítjuk. Újból lisztezzük, majd 4 egyenlő nagyságú részre osztjuk. A szeleteket megfogjuk a végeiknél és többször megcsavarjuk, míg egy kb. 20 cm hosszú veknit nem kapunk. A vekniket a tepsibe fektetjük, meleg helyen 20 percig ismét kelni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 240°C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 220°C (előmelegítve)
A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a vekniket megsütjük.
Sütési idő: kb. 10 perc
10 perc után a sütési hőmérsékletet csökkentjük, és a vekniket készre sütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180°C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160°C (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 25 - 30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Sütés után a vekniket sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Alsó és felső sütés: kb. 240°C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 220°C (előmelegítve)
A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a vekniket megsütjük.
Sütési idő: kb. 10 perc
10 perc után a sütési hőmérsékletet csökkentjük, és a vekniket készre sütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180°C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160°C (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 25 - 30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Sütés után a vekniket sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Tippek:
A megsült vekni lefagyasztható.
A fűszerek ízlés szerint variálhatók.
A fűszerek ízlés szerint variálhatók.
Kedvencnek jelölöm
Tönkölybúzás veknik
Hozzávalók
kb. 4 darab elkészítéséhez
A kelt tésztához:
500 g Tönkölybúza liszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
1 pohár tejföl (20%-os, 150 g)
2 ek. olívaolaj
1 teáskanál só
2 teáskanál cukor
1 teáskanál majoránna
1 teáskanál kakukkfű
200 ml meleg víz
Ezenkívül:
kevés tönkölybúza liszt
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A tepsit (kb. 30 x 40 cm) sütőpapírral béleljük.
Elkészítés:
A tésztához a lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) kezdetben alacsony, majd legmagasabb fokozaton 5 percig keverve sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva, meleg helyen kelni hagyjuk (kb. 1 órát), amíg szemmel láthatóan megnő. A tésztát lisztezzük, a keverőedényből a munkafelületre fordítjuk. Újból lisztezzük, majd 4 egyenlő nagyságú részre osztjuk. A szeleteket megfogjuk a végeiknél és többször megcsavarjuk, míg egy kb. 20 cm hosszú veknit nem kapunk. A vekniket a tepsibe fektetjük, meleg helyen 20 percig ismét kelni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 240°C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 220°C (előmelegítve)
A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a vekniket megsütjük.
Sütési idő: kb. 10 perc
10 perc után a sütési hőmérsékletet csökkentjük, és a vekniket készre sütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180°C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160°C (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 25 - 30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Sütés után a vekniket sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Alsó és felső sütés: kb. 240°C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 220°C (előmelegítve)
A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a vekniket megsütjük.
Sütési idő: kb. 10 perc
10 perc után a sütési hőmérsékletet csökkentjük, és a vekniket készre sütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180°C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160°C (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 25 - 30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Sütés után a vekniket sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Tippek:
A megsült vekni lefagyasztható.
A fűszerek ízlés szerint variálhatók.
A fűszerek ízlés szerint variálhatók.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?