
Tönkölylisztes-magvas pogácsa



Hozzávalók
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
sütőpapír
Tésztához:
225 g búzaliszt
150 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Expressz Élesztő
175 g tejföl
100 g lágy vaj vagy margarin
1 darab tojás (M-es)
1 teáskanál só
50 g aprómagvas magkeverék (pl. szezámmag, fekete szezámmag, lenmag, napraforgómag)
Kenéshez:
1 darab tojás (M-es)
Szóráshoz:
kb. 60 g trappista sajt
Elkészítés
Előkészítés:
A tepsit sütőpapírral béleljük, és a sütőt előmelegítjük. A sajtot lereszeljük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet és az élesztőt egy keverőtálban összekeverjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót a magkeverék kivételével, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, kb. 2 perc alatt sima tésztává dagasztjuk, végül beledolgozzuk a magkeveréket is. A tésztát lisztezett felületen 2 cm vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval (kb. 4 cm ⌀) kiszaggatjuk. A pogácsákat az előkészített tepsire tesszük egymástól kellő távolságra, és 15 percet pihentetjük. Ezután a tetejüket megkenjük a felvert tojással, és megszórjuk a reszelt sajttal. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a pogácsákat megsütjük.
Sütési idő: kb. 25-28 perc
Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kész pogácsákat a tepsivel együtt süteményrácsra téve hagyjuk kihűlni.
A lisztet és az élesztőt egy keverőtálban összekeverjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót a magkeverék kivételével, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, kb. 2 perc alatt sima tésztává dagasztjuk, végül beledolgozzuk a magkeveréket is. A tésztát lisztezett felületen 2 cm vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval (kb. 4 cm ⌀) kiszaggatjuk. A pogácsákat az előkészített tepsire tesszük egymástól kellő távolságra, és 15 percet pihentetjük. Ezután a tetejüket megkenjük a felvert tojással, és megszórjuk a reszelt sajttal. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a pogácsákat megsütjük.
Sütési idő: kb. 25-28 perc
Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kész pogácsákat a tepsivel együtt süteményrácsra téve hagyjuk kihűlni.
Tipp:
A pogácsák tetejét sajt helyett magkeverékkel is megszórhatjuk vagy egyszerűen berácsozhatjuk.

Kedvencnek jelölöm

Tönkölylisztes-magvas pogácsa
Hozzávalók
kb. 23-35 darab elkészítéséhez
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
sütőpapír
Tésztához:
225 g búzaliszt
150 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Expressz Élesztő
175 g tejföl
100 g lágy vaj vagy margarin
1 darab tojás (M-es)
1 teáskanál só
50 g aprómagvas magkeverék (pl. szezámmag, fekete szezámmag, lenmag, napraforgómag)
Kenéshez:
1 darab tojás (M-es)
Szóráshoz:
kb. 60 g trappista sajt
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A tepsit sütőpapírral béleljük, és a sütőt előmelegítjük. A sajtot lereszeljük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet és az élesztőt egy keverőtálban összekeverjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót a magkeverék kivételével, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, kb. 2 perc alatt sima tésztává dagasztjuk, végül beledolgozzuk a magkeveréket is. A tésztát lisztezett felületen 2 cm vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval (kb. 4 cm ⌀) kiszaggatjuk. A pogácsákat az előkészített tepsire tesszük egymástól kellő távolságra, és 15 percet pihentetjük. Ezután a tetejüket megkenjük a felvert tojással, és megszórjuk a reszelt sajttal. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a pogácsákat megsütjük.
Sütési idő: kb. 25-28 perc
Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kész pogácsákat a tepsivel együtt süteményrácsra téve hagyjuk kihűlni.
A lisztet és az élesztőt egy keverőtálban összekeverjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót a magkeverék kivételével, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, kb. 2 perc alatt sima tésztává dagasztjuk, végül beledolgozzuk a magkeveréket is. A tésztát lisztezett felületen 2 cm vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval (kb. 4 cm ⌀) kiszaggatjuk. A pogácsákat az előkészített tepsire tesszük egymástól kellő távolságra, és 15 percet pihentetjük. Ezután a tetejüket megkenjük a felvert tojással, és megszórjuk a reszelt sajttal. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a pogácsákat megsütjük.
Sütési idő: kb. 25-28 perc
Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kész pogácsákat a tepsivel együtt süteményrácsra téve hagyjuk kihűlni.
Tipp:
A pogácsák tetejét sajt helyett magkeverékkel is megszórhatjuk vagy egyszerűen berácsozhatjuk.

Legújabb cikkek
0

Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.

0

Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.

2

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?