Török zsemle
Hozzávalók
Török zsemle
50 dkg liszt
1 zacskó Dr. Oetker Instant élesztő (lehet frissből is, akkor 1/2 kocka)
1,5 dl tejföl (vagy natúr joghurt vagy kefir)
1,5 dl étolaj
1,5 dl langyos tej
1 egész tojás
1/4 pohár cukor
1 púpozott teáskanál só
Tetejére:
1 tojássárgája
1-2 kanál tej (összekutyulva)
Magok:
szezámmag
lenmag
mák (darálatlan)
Elkészítés
Elkészítés
A langyos hozzávalókból a robotgéppel ruganyos tésztát dagasztatunk. Beletesszük egy dagasztótálba vagy sima műanyag tálba, és hagyjuk duplájára kelni. (Gyorsabb módszer: kelesztő tálba tesszük, lefedjük, és mehet be a mikróba, legkisebb fokozatra 5 percig, majd benn is hagyjuk, mert az biztosan huzatmentes hely, kb. 1/2 óra alatt megkel) Ezután 16 részre osztjuk, kis rudakat sodrunk belőle (nem kell lisztezni, nagyon jó kis tészta), félbehajtjuk, megcsavarjuk őket, majd feltekerjük csiga alakban, és a végét aláhajtjuk. Lekenjük a tejes - tojássárgájával, megszórjuk a magokkal, és aranybarnára sütjük kb. 200 fokon. (Nem kell előmelegíteni, közben is hadd keljen).
Tálalás
Ebből az adagból 16 darab török zsemle lesz!
Alternatív elkészítés
Isteni finom, könnyű a tésztája, fél úton a sós és az édes között, kalács-jellegű! Ez édesanyám kedvenc kelt tésztája, gyakran sütök neki ilyet! :)
Kedvencnek jelölöm
Török zsemle
Hozzávalók
Török zsemle
50 dkg liszt
1 zacskó Dr. Oetker Instant Élesztő (lehet frissből is, akkor 1/2 kocka)
1,5 dl tejföl (vagy natúr joghurt vagy kefir)
1,5 dl étolaj
1,5 dl langyos tej
1 egész tojás
1/4 pohár cukor
1 púpozott teáskanál só
Tetejére:
1 tojássárgája
1-2 kanál tej (összekutyulva)
Magok:
szezámmag
lenmag
mák (darálatlan)
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés
A langyos hozzávalókból a robotgéppel ruganyos tésztát dagasztatunk. Beletesszük egy dagasztótálba vagy sima műanyag tálba, és hagyjuk duplájára kelni. (Gyorsabb módszer: kelesztő tálba tesszük, lefedjük, és mehet be a mikróba, legkisebb fokozatra 5 percig, majd benn is hagyjuk, mert az biztosan huzatmentes hely, kb. 1/2 óra alatt megkel) Ezután 16 részre osztjuk, kis rudakat sodrunk belőle (nem kell lisztezni, nagyon jó kis tészta), félbehajtjuk, megcsavarjuk őket, majd feltekerjük csiga alakban, és a végét aláhajtjuk. Lekenjük a tejes - tojássárgájával, megszórjuk a magokkal, és aranybarnára sütjük kb. 200 fokon. (Nem kell előmelegíteni, közben is hadd keljen).
Tálalás
Ebből az adagból 16 darab török zsemle lesz!
Alternatív elkészítés
Isteni finom, könnyű a tésztája, fél úton a sós és az édes között, kalács-jellegű! Ez édesanyám kedvenc kelt tésztája, gyakran sütök neki ilyet! :)
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?