
Vajkrémes csokitorta



Hozzávalók
Csatos tortaformához (26 cm Ø):
Csokis vajkrémhez:
Tésztához:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 140 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A csokoládét finomra aprítjuk. A pudingport 80 g cukorral kis tálkában összekeverjük. Legalább 6 evőkanál hideg tejjel fokozatosan kikeverjük. A megmaradt tejet edényben felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzhelyről. A kikevert pudingport habverővel belekeverjük, az edényt visszatesszük a tűzhelyre, és közepes hőfokon 1 percig erőteljes keverés közben főzzük. A csokoládét kevergetés közben megolvasztjuk a forró pudingban. A pudingot tálba öntjük, a tetejét frissen tartó fóliával lefedjük (így nem bőrösödik meg), és szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni.
Tészta:
Óvatosan a tojások fehérjét válasszuk el a sárgájától. A szétválasztott tojásfehérjét konyhai robotgéppel (habverő) és a cukor felével kemény habbá verjük. A sárgáját a megmaradt cukorral és a vanillincukorral konyhai robotgép (habverő) segítségével kb. 3-4 perc alatt habosra verjük.
A fehérjehabhoz hozzákeverjük spatulával a sárgájás masszát, és az olajat. Határozott, gyors mozdulatokkal. A lisztben elkeverjük a sütőport és a masszához két részletbe beleszitáljuk és belekeverjük. Ne keverjük sokáig, mert széttörjük a habot.
A tésztát a formában elsimítjuk. A sütőformát a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük és a tortát megsütjük.
Sütési idő: kb. 45-50 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
A tortalapot kivesszük a formából, sütőpapírral fedett sütőrácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni.
Mandula:
A mandulát bevonatos serpenyőben állandó forgatás közben zsiradék nélkül megpirítjuk, míg enyhén meg nem barnul, majd tányéron hagyjuk kihűlni.
Vajkrém:
A lágy vajat vagy margarint konyhai robotgéppel (habverő) selymesre keverjük. Evőkanalanként belekeverjük a kihűlt pudingot, közben figyelünk arra, hogy a vaj és a puding is szobahőmérsékletű legyen, különben a vajkrém összeugrik. 3 evőkanál vajkrémet csillagcsöves habzsákba töltünk.
Töltés:
A megmaradt vajkrémet 3 adagra osztjuk. A piskótalapról lehúzzuk a sütőpapírt, és a tortalapot vízszintesen kétszer átvágjuk. Az alsó lapot tortatálra tesszük, megkenjük a vajkrém 1/3 részével. Rátesszük a második lapot, kissé rányomkodjuk, és megkenjük a krém második harmadával. Rátesszük a harmadik tortalapot, és szintén kissé rányomkodjuk.
Díszítés:
A torta szélét és tetejét vékonyan és egyenletesen megkenjük a megmaradt vajkrémmel, ami tortalapáttal vagy spatulával könnyen megoldható. A habzsákba töltött krémből a tortát nagy és kicsi pöttyökkel díszítjük. A torta szélét tésztakártya segítségével mandulával díszítjük. A tortát csak tálalás előtt szórjuk meg kakaóval.
Az elkészített tortát tálalás előtt, legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Tipp:


Vajkrémes csokitorta
Hozzávalók
kb. 16 szelet elkészítéséhez
Csatos tortaformához (26 cm Ø):
Csokis vajkrémhez:
Tésztához:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 140 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A csokoládét finomra aprítjuk. A pudingport 80 g cukorral kis tálkában összekeverjük. Legalább 6 evőkanál hideg tejjel fokozatosan kikeverjük. A megmaradt tejet edényben felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzhelyről. A kikevert pudingport habverővel belekeverjük, az edényt visszatesszük a tűzhelyre, és közepes hőfokon 1 percig erőteljes keverés közben főzzük. A csokoládét kevergetés közben megolvasztjuk a forró pudingban. A pudingot tálba öntjük, a tetejét frissen tartó fóliával lefedjük (így nem bőrösödik meg), és szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni.
Tészta:
Óvatosan a tojások fehérjét válasszuk el a sárgájától. A szétválasztott tojásfehérjét konyhai robotgéppel (habverő) és a cukor felével kemény habbá verjük. A sárgáját a megmaradt cukorral és a vanillincukorral konyhai robotgép (habverő) segítségével kb. 3-4 perc alatt habosra verjük.
A fehérjehabhoz hozzákeverjük spatulával a sárgájás masszát, és az olajat. Határozott, gyors mozdulatokkal. A lisztben elkeverjük a sütőport és a masszához két részletbe beleszitáljuk és belekeverjük. Ne keverjük sokáig, mert széttörjük a habot.
A tésztát a formában elsimítjuk. A sütőformát a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük és a tortát megsütjük.
Sütési idő: kb. 45-50 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
A tortalapot kivesszük a formából, sütőpapírral fedett sütőrácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni.
Mandula:
A mandulát bevonatos serpenyőben állandó forgatás közben zsiradék nélkül megpirítjuk, míg enyhén meg nem barnul, majd tányéron hagyjuk kihűlni.
Vajkrém:
A lágy vajat vagy margarint konyhai robotgéppel (habverő) selymesre keverjük. Evőkanalanként belekeverjük a kihűlt pudingot, közben figyelünk arra, hogy a vaj és a puding is szobahőmérsékletű legyen, különben a vajkrém összeugrik. 3 evőkanál vajkrémet csillagcsöves habzsákba töltünk.
Töltés:
A megmaradt vajkrémet 3 adagra osztjuk. A piskótalapról lehúzzuk a sütőpapírt, és a tortalapot vízszintesen kétszer átvágjuk. Az alsó lapot tortatálra tesszük, megkenjük a vajkrém 1/3 részével. Rátesszük a második lapot, kissé rányomkodjuk, és megkenjük a krém második harmadával. Rátesszük a harmadik tortalapot, és szintén kissé rányomkodjuk.
Díszítés:
A torta szélét és tetejét vékonyan és egyenletesen megkenjük a megmaradt vajkrémmel, ami tortalapáttal vagy spatulával könnyen megoldható. A habzsákba töltött krémből a tortát nagy és kicsi pöttyökkel díszítjük. A torta szélét tésztakártya segítségével mandulával díszítjük. A tortát csak tálalás előtt szórjuk meg kakaóval.
Az elkészített tortát tálalás előtt, legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Tipp:

Legújabb cikkek

Bemutatkozik a Cuisine VEGA, a vegán főzőtejszín alternatíva
Tejmentesen étkezel? Esetleg vegán módon táplálkozol? A selymes főzőtejszín nyújtotta élményről így sem kell lemondanod, erre kínál megoldást a Dr. Oetker új terméke, a Cuisine VEGA.


Variációk tiramisura
Az olasz eredetű édesség megunhatatlan! Akár a klasszikus recept alapján készítjük, akár „csavarunk” egyet rajta, a krémes-babapiskótás desszert sikere garantált!


Túl a fánkon – édes ötletek farsangra
Amióta világ a világ, a farsang egyet jelent a fánkkal. A klasszikus szalagos, csöröge vagy túrófánk mellé viszont még sok mással is készülhetünk a buliba kicsik és nagyok örömére.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?