Vegán sütőtökös zsemle
Hozzávalók
Tepsihez kb. 35x40 cm:
Tésztához:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
A megtisztított sütőtököt vágjuk darabokra, és egy lábas vízben főzzük puhára. Pürésítsük és hagyjuk kihűlni.
Elkészítés:
Tegyük a lisztet, az élesztőt és a sót egy nagy tálba, és keverjük össze. Adjuk hozzá a vizet, a vegán margarint, a juharszirupot és 200 g pürésített sütőtököt. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton dagasszuk kb. 5 percig, amíg sima tésztát nem kapunk.
Tegyük a tésztát egy enyhén lisztezett tálba, és takarjuk le egy konyharuhával és hagyjuk kelni, amíg a duplájára kel (kb. 45-50 perc).
Formázás:
A tésztát tegyük át egy enyhén lisztezett felületre, és gyúrjuk át óvatosan. Formázzunk a tésztából egy hosszúkás rudat, majd tésztakártyával vágjuk 9 egyenlő darabra. Minden tésztadarabot a két tenyerünk közt formázzunk golyóvá, ügyelve arra, hogy a teteje a lehető legsimább legyen.
Minden madzagot vágjunk 4 egyforma hosszúságú darabra. Rendezzük a 4 olajozott madzagot csillag alakban egy vágódeszkára vagy tiszta munkafelületre.
Helyezzük a golyót a csillag közepére, a sima oldalával lefelé. Kössünk minden egyes fonalat szoros dupla csomóba az alján. Húzza a csomót szorosan, de ne annyira, hogy a tészta kidudorodjon, majd vágjuk le a felesleges madzagokat.
Helyezzük a tésztagolyókat a tepsire úgy, hogy az alsó oldaluk felfelé nézzen. Takarjuk le konyharuhával, és hagyjuk pihenni további kb. 15-20 percig.
Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütő: 160 °C (előmelegítve)
A tepsit a sütő középső részébe tesszük és a zsemléket megsütjük.
Sütési idő: kb. 25-28 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
Díszítés:
Miután a zsemlék kihűltek, távolítsuk el a madzagokat. Díszítsük a tökös zsemléket vegán sóspálcikákkal vagy tökmaggal.
Vegán sütőtökös zsemle
Hozzávalók
9 darab elkészítéséhez
Tepsihez kb. 35x40 cm:
Tésztához:
Díszítéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A megtisztított sütőtököt vágjuk darabokra, és egy lábas vízben főzzük puhára. Pürésítsük és hagyjuk kihűlni.
Elkészítés:
Tegyük a lisztet, az élesztőt és a sót egy nagy tálba, és keverjük össze. Adjuk hozzá a vizet, a vegán margarint, a juharszirupot és 200 g pürésített sütőtököt. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton dagasszuk kb. 5 percig, amíg sima tésztát nem kapunk.
Tegyük a tésztát egy enyhén lisztezett tálba, és takarjuk le egy konyharuhával és hagyjuk kelni, amíg a duplájára kel (kb. 45-50 perc).
Formázás:
A tésztát tegyük át egy enyhén lisztezett felületre, és gyúrjuk át óvatosan. Formázzunk a tésztából egy hosszúkás rudat, majd tésztakártyával vágjuk 9 egyenlő darabra. Minden tésztadarabot a két tenyerünk közt formázzunk golyóvá, ügyelve arra, hogy a teteje a lehető legsimább legyen.
Minden madzagot vágjunk 4 egyforma hosszúságú darabra. Rendezzük a 4 olajozott madzagot csillag alakban egy vágódeszkára vagy tiszta munkafelületre.
Helyezzük a golyót a csillag közepére, a sima oldalával lefelé. Kössünk minden egyes fonalat szoros dupla csomóba az alján. Húzza a csomót szorosan, de ne annyira, hogy a tészta kidudorodjon, majd vágjuk le a felesleges madzagokat.
Helyezzük a tésztagolyókat a tepsire úgy, hogy az alsó oldaluk felfelé nézzen. Takarjuk le konyharuhával, és hagyjuk pihenni további kb. 15-20 percig.
Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütő: 160 °C (előmelegítve)
A tepsit a sütő középső részébe tesszük és a zsemléket megsütjük.
Sütési idő: kb. 25-28 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
Díszítés:
Miután a zsemlék kihűltek, távolítsuk el a madzagokat. Díszítsük a tökös zsemléket vegán sóspálcikákkal vagy tökmaggal.
Legújabb cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?