Vegán sütőtökös zsemle
Hozzávalók
Tepsihez kb. 35x40 cm:
Tésztához:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
A megtisztított sütőtököt vágjuk darabokra, és egy lábas vízben főzzük puhára. Pürésítsük és hagyjuk kihűlni.
Elkészítés:
Tegyük a lisztet, az élesztőt és a sót egy nagy tálba, és keverjük össze. Adjuk hozzá a vizet, a vegán margarint, a juharszirupot és 200 g pürésített sütőtököt. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton dagasszuk kb. 5 percig, amíg sima tésztát nem kapunk.
Tegyük a tésztát egy enyhén lisztezett tálba, és takarjuk le egy konyharuhával és hagyjuk kelni, amíg a duplájára kel (kb. 45-50 perc).
Formázás:
A tésztát tegyük át egy enyhén lisztezett felületre, és gyúrjuk át óvatosan. Formázzunk a tésztából egy hosszúkás rudat, majd tésztakártyával vágjuk 9 egyenlő darabra. Minden tésztadarabot a két tenyerünk közt formázzunk golyóvá, ügyelve arra, hogy a teteje a lehető legsimább legyen.
Minden madzagot vágjunk 4 egyforma hosszúságú darabra. Rendezzük a 4 olajozott madzagot csillag alakban egy vágódeszkára vagy tiszta munkafelületre.
Helyezzük a golyót a csillag közepére, a sima oldalával lefelé. Kössünk minden egyes fonalat szoros dupla csomóba az alján. Húzza a csomót szorosan, de ne annyira, hogy a tészta kidudorodjon, majd vágjuk le a felesleges madzagokat.
Helyezzük a tésztagolyókat a tepsire úgy, hogy az alsó oldaluk felfelé nézzen. Takarjuk le konyharuhával, és hagyjuk pihenni további kb. 15-20 percig.
Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütő: 160 °C (előmelegítve)
A tepsit a sütő középső részébe tesszük és a zsemléket megsütjük.
Sütési idő: kb. 25-28 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
Díszítés:
Miután a zsemlék kihűltek, távolítsuk el a madzagokat. Díszítsük a tökös zsemléket vegán sóspálcikákkal vagy tökmaggal.
Vegán sütőtökös zsemle
Hozzávalók
9 darab elkészítéséhez
Tepsihez kb. 35x40 cm:
Tésztához:
Díszítéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A megtisztított sütőtököt vágjuk darabokra, és egy lábas vízben főzzük puhára. Pürésítsük és hagyjuk kihűlni.
Elkészítés:
Tegyük a lisztet, az élesztőt és a sót egy nagy tálba, és keverjük össze. Adjuk hozzá a vizet, a vegán margarint, a juharszirupot és 200 g pürésített sütőtököt. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton dagasszuk kb. 5 percig, amíg sima tésztát nem kapunk.
Tegyük a tésztát egy enyhén lisztezett tálba, és takarjuk le egy konyharuhával és hagyjuk kelni, amíg a duplájára kel (kb. 45-50 perc).
Formázás:
A tésztát tegyük át egy enyhén lisztezett felületre, és gyúrjuk át óvatosan. Formázzunk a tésztából egy hosszúkás rudat, majd tésztakártyával vágjuk 9 egyenlő darabra. Minden tésztadarabot a két tenyerünk közt formázzunk golyóvá, ügyelve arra, hogy a teteje a lehető legsimább legyen.
Minden madzagot vágjunk 4 egyforma hosszúságú darabra. Rendezzük a 4 olajozott madzagot csillag alakban egy vágódeszkára vagy tiszta munkafelületre.
Helyezzük a golyót a csillag közepére, a sima oldalával lefelé. Kössünk minden egyes fonalat szoros dupla csomóba az alján. Húzza a csomót szorosan, de ne annyira, hogy a tészta kidudorodjon, majd vágjuk le a felesleges madzagokat.
Helyezzük a tésztagolyókat a tepsire úgy, hogy az alsó oldaluk felfelé nézzen. Takarjuk le konyharuhával, és hagyjuk pihenni további kb. 15-20 percig.
Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütő: 160 °C (előmelegítve)
A tepsit a sütő középső részébe tesszük és a zsemléket megsütjük.
Sütési idő: kb. 25-28 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
Díszítés:
Miután a zsemlék kihűltek, távolítsuk el a madzagokat. Díszítsük a tökös zsemléket vegán sóspálcikákkal vagy tökmaggal.
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?